Τα τρία καυτά θέματα στην ατζέντα της Super League για το μέλλον του πρωταθλήματος

Print Friendly, PDF & Email

Τρια καυτά θέματα για το μέλλον του πρωταθλήματος θα απασχολήσουν το ΔΣ της Super League, που με βασικό θέμα «παράταση αναστολής των πρωταθλημάτων Super League και συναφή ζητήματα» συνεδριάζει την Πέμπτη 2 Απριλίου στις 16.00, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Το πρώτο είναι ο τρόπος ολοκλήρωσης του πρωταθλήματος, αφού υπάρχει η εκκρεμότητα των πλέι οφ και των πλέι άουτ. Η UEFA έδωσε παράταση για την ολοκλήρωση των εθνικών διοργανώσεων μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Η απόφαση ολοκλήρωσης του πρωταθλήματος πρέπει να συνδυαστεί εντός του χρονικού πλαισίου με τις κατάλληλες συνθήκες, κάτι που αυτή τη στιγμή δεν είναι βέβαιο, αφού κανείς δεν γνωρίζει πότε θα αρθούν τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Υπάρχουν και κάποιοι που θα έβλεπαν με καλό μάτι τη διακοπή του πρωταθλήματος, με τη βαθμολογία όπως είναι τώρα μετά την ολοκλήρωση της κανονική περιόδου. Αυτό το συνδυάζουν με ενδεχόμενη αναδιάρθρωση. Δηλαδή να μην υποβιβαστεί καμία ομάδα και να ανέβουν δύο από τη Σούπερ Λιγκ και το επόμενο πρωτάθλημα να διεξαχθεί με 16 ομάδες.

Πάντως όπως έχει αποφασίσει η UEFA μέχρι το τέλος Ιουλίου θα πρέπει να δηλωθούν οι ομάδες που θ’ αγωνιστούν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Επομένως με οποιονδήποτε τρόπο θα πρέπει να υπάρξει τελική επικύρωση βαθμολογίας.

Το δεύτερο θέμα που θα τεθεί στο τραπέζι είναι η μείωση των συμβολαίων των ποδοσφαιριστών λόγω της διακοπής του πρωταθλήματος και της απραξίας τους για λόγους ανωτέρας βίας. Ωστόσο η όποια μεταβολή όρων συμβολάιου δεν μπορεί να γίνει μονομερώς και χρειάζεται τη συναίνεση του ΠΣΑΠ. Λέγεται πως η μείωση που θέλουν να πετύχουν οι ΠΑΕ είναι από 30% έως 50%.

Το τρίτο θέμα είναι τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Ακόμα κι αν θεωρητικά είναι νωρίς, το θέμα απασχολεί τις ομάδες ιδιαίτερα μετά τη διαφωνία της NOVA για αύξηση από 14 σε 16, μέσω αναδιάρθρωσης.

Αρκετών ομάδων τα συμβόλαια λήγουν το καλοκαίρι, η ΕΡΤ με βάση όσα γνωρίζουμε δεν θα ενδιαφερθεί να περαιτέρω για το πρωτάθλημα και η επόμενη χρονιά, όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση θα είναι μικρότερης διάρκειας απ’ ότι συνήθως. Το φάσμα της μείωσης εσόδων από τα τηλεοπτικά είναι προ των πυλών και επομένως δεν αποκλείεται να πέσει στο τραπέζι πρόταση στροφής στην κεντρική διαχείριση.