Τεβεκέλης: «Επιβάλλεται να σφυρίζουν όλα τα παιχνίδια ξένοι διαιτητές»

Print Friendly, PDF & Email

Ο σύμβουλος σε θέματα διαιτησίας του ΠΑΟΚ, Μ. Τεβεκέλης, μίλησε στον Arena FM 89,4 για την κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο, τις αλλαγές που έχουν γίνει με τους ξένους διαιτητές, αλλά και το VAR.

Ο Μ. Τεβεκέλης σχολίασε τη χρήση του VAR στο ελληνικό πρωτάθλημα, αλλά και τις αλλαγές που έρχονται στον τομέα της διαιτησίας.

Αναλυτικά όσα είπε:

Για την ποδοσφαιρική χρονιά που ολοκληρώθηκε: «Θεωρώ πως υπάρχουν ακόμα πολλά προβλήματα να λύσουμε, γιατί λάθη εξακολουθούν να γίνονται. Πλέον όμως, γίνονται σε βάρος όλων και το κυριότερο είναι ότι ο πρωταθλητής και κυπελλούχος Ελλάδος είχε τα περισσότερο διαιτητικά λάθη εις βάρος του. Βέβαια ο ΠΑΟΚ δεν ασχολείται με το ότι δεν του δόθηκε ένα πέναλτι, ένα φάουλ κλπ, ενώ κάποιοι άλλοι επί μονίμου βάσεως τονίζουν συνέχεια ένα χέρι του Βιεϊρίνια».

Για την πιο σημαντική αλλαγή που σημειώθηκε φέτος στην Ελλάδα: «Σίγουρα ήταν η έλευση ξένων διαιτητών, γιατί οι παίκτες τουλάχιστον όλων των ομάδων μπαίνανε στο γήπεδο με άλλον αέρα και άλλη ψυχολογία. Επιβάλλεται να σφυρίζουν όλα τα παιχνίδια ξένοι διαιτητές. Ειδικά από την νέα χρονιά που θα υπάρχουν και τα πλέι-οφ, διότι εκεί θα κρίνεται πλέον το πρωτάθλημα. Βέβαια αν τα δείγματα των Ελλήνων διαιτητών από τη νέα χρονιά είναι καλά, γιατί όχι να σφυρίζουν και οι Έλληνες διαιτητές τέτοια, απαιτητικά παιχνίδια. Το μέλλον θα δείξει».

Για το VAR: «Υποτίθεται θα ξεκινούσε από την αρχή της νέας χρονιάς, αλλά δεν βλέπω να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ελπίζω, έστω και κάποια στιγμή να μπει στην Ελλάδα πάντως. Αν γίνει τον Οκτώβριο-Νοέμβριο, θα είναι πολύ καλό. Το είδαμε άλλωστε και στον τελικό του κυπέλλου φέτος οπού υπήρχαν δύο αμφισβητούμενες φάσεις στις οποίες το VAR δικαίωσε τον βοηθό και τον διαιτητή».

Για τις επικείμενες αλλαγές που έρχονται στον τομέα της διαιτησίας: «Ξεκινάμε με το βασικό το οποίο είναι και συνάμα κάτι πρωτόγνωρο. Θα βλέπουν κίτρινη και κόκκινη κάρτα οι αξιωματούχοι των πάγκων, που σημαίνει ότι θα παίρνει κόκκινη και θα αποβάλλεται ο καθένας, Μετά από έναν αριθμό κίτρινων (που δεν έχει καθοριστεί ακόμη) θα έχει τιμωρία μίας αγωνιστικής από τον πάγκο όποιος πέφτει σε τέτοιο παράπτωμα. Αυτό θα ισχύει για όλους τους αξιωματούχους που βρίσκονται στους πάγκους. Είναι μια καινοτομία που δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη, ήταν προγραμματισμένο να εφαρμοστεί την 1η Ιουνίου στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά για κάποιους λόγους δεν έγινε. Είναι μία καλή αλλαγή γιατί κάποιους κατά «συρροή» ανήσυχους που προκαλούν με την συμπεριφορά τους, θα τους συμμαζέψει. Σίγουρα όταν γίνεται κάτι καινούργιο το αντιμετωπίζουμε με περιέργεια. Ο κανονισμός είναι σαφής όμως, τιμωρείται η ανάρμοστη-απρεπή συμπεριφορά των αξιωματούχων.

Δεύτερη αλλαγή είναι η αντικατάσταση των παικτών, η οποία δεν θα γίνεται πλέον από το κέντρο του γηπέδου αλλά από το κοντινότερο σημείο που βρίσκονται, ούτως ώστε να βγούνε από το γήπεδο σύντομα, χωρίς καθυστερήσεις. Εκείνο δηλαδή που γινόταν από το απέναντι κόρνερ για να πας στο κέντρο του γηπέδου και να βγεις, δεν ισχύει πια. Αυτός ο νέος κανόνας γίνεται με σκοπό να παίζεται ποδόσφαιρο και να μην γίνονται καθυστερήσεις. Σε περίπτωση που ο ποδοσφαιριστής προσπαθήσει και πάλι να κερδίσει με κάποιο τρόπο χρόνο, θα επεμβαίνει ο διαιτητής.

Όταν έχουμε πλέον ένα λάκτισμα, ένα φάουλ ή οφσάιντ μέσα στην επανορθωτική περιοχή του πέναλτι, όταν την παίζει ο παίκτης δεν θα χρειάζεται να βγει έξω για να μπει στο παιχνίδι ξανά, θα μπορεί ο αμυντικός να πάει να την πάρει μέσα από την περιοχή και να ξεκινήσει να παίζει. Δεν θα μπορεί δηλαδή να κάνει καθυστερήσεις. Βέβαια εδώ κάτι πρέπει να προσέξουμε, ο επιθετικός δεν μπορεί να μπει μέσα στην περιοχή να την πάρει, δηλαδή παίζουν την μπάλα στον τερματοφύλακα για να την πάρει και να συνεχιστεί το παιχνίδι, απλά ο επιθετικός δεν μπορεί να μπει μέσα στην περιοχή θα πρέπει η μπάλα να παιχτεί από τον δεύτερο παίχτη της ίδιας ομάδας και μετά μπορεί να επέμβει ο επιτιθέμενος. Αυτό γίνεται γιατί πολλές φορές οι τερματοφύλακες την έπιαναν σιγά την μπάλα, έμπαινε ο αμυντικός μέσα και την χτυπούσε ούτως ώστε να γινόταν επανάληψη και να υπήρχαν σκόπιμες καθυστερήσεις. Ο σκοπός αυτού του νέου κανονισμού είναι να παίζεται περισσότερο ποδόσφαιρο χωρίς να υπάρχουν καθυστερήσεις.

Επίσης, δόθηκαν πολλές διευκρινήσεις για το χέρι μέσα στην περιοχή. Ήταν καιρός άλλωστε, ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει. Αν ένας παίκτης έχει το χέρι σηκωμένο πάνω από τον ώμο του δείχνει ότι έχει πρόθεση να κόψει την μπάλα και εκεί καταλογίζεται πέναλτι. Για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, δόθηκαν διεξοδικά παραδείγματα και διευκρινήσεις έτσι ώστε να γίνουν κατανοητοί οι νέοι κανονισμοί από όλους. Ουσιαστικά όταν το χέρι πάει στην μπάλα, είναι ξεκάθαρη παράβαση, όπως επίσης και όταν ο παίκτης έχει το χέρι του πάρα πολύ ψηλά σηκωμένο με σκοπό να μεγαλώνει τον όγκο του. Από την άλλη δεν υπάρχει παράβαση όταν η μπάλα χτυπήσει στο σώμα ενός ποδοσφαιριστή και στη συνέχεια η μπάλα βρίσκει στο χέρι του. Δεν υπάρχει παράβαση όταν στην προσπάθεια άμυνας ο αμυνόμενος κάνει τάκλιν και κατά λάθος η μπάλα προσκρούει στο χέρι του, ενώ αυτό βρίσκεται στο έδαφος. Πολύ σημαντική αλλαγή επίσης είναι ότι πλέον δεν θα μετράει γκολ σε περίπτωση που κάποιος ποδοσφαιριστής βρει με οποιοδήποτε τρόπο την μπάλα με το χέρι και αυτή καταλήξει στα δίκτυα, εκούσια η ακούσια.

Νέος κανονισμός επίσης, αφορά το τείχος σε φάουλ, αφού πλέον δεν θα μπορεί να μπαίνει παίκτης της αντίπαλης ομάδος στο τείχος της αμυνόμενης, με σκοπό να παρεμποδίζει το οπτικό πεδίο του τερματοφύλακα. Ο παίκτης της επιτιθέμενης ομάδας θα πρέπει να έχει απόσταση ενός μέτρου τουλάχιστον από το τείχος. Αυτό γίνεται με το σκεπτικό να μην υπάρχουν συγκρούσεις μεταξύ των παικτών και προστριβές που θα επιφέρουν και θα φορτώνουν με κάρτες τους ποδοσφαιριστές».

Τέλος, όσον αναφορά τις κάρτες: «Όταν η διακοπή του αγώνα γίνει μέσα στην περιοχή πλέον δεν θα βλέπουμε στο ελεύθερο παίκτες των δύο ομάδων, θα βλέπουμε έναν μόνο παίκτη. Όταν η διακοπή του αγώνα γίνεται μέσα στην περιοχή ο μοναδικός παίκτης στον οποίο θα γίνεται το ελεύθερο, θα είναι ο τερματοφύλακας. Όταν η διακοπή γίνεται στο υπόλοιπο του αγωνιστικού χώρου, ανάλογα με το ποιος παίκτης έχει ακουμπήσει την μπάλα τελευταίος, σε εκείνον θα γίνεται το ελεύθερο μπροστά του και οι υπόλοιποι παίκτες θα βρίσκονται τουλάχιστον τέσσερα μέτρα μακριά του. Ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο αποτρέπονται οι εντάσεις και η πιθανή καθυστέρηση μιας ποδοσφαιρικής αναμέτρησης. Υπάρχουν ακόμα πολλές διευκρινήσεις και για λιγότερο σημαντικά ζητήματα, τα οποία ξεκαθαρίζονται στους επιμέρους κανονισμούς και διευκρινήσεις που δίνονται από τις αρμόδιες αρχές».

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή