Τι προβλέπει ο νόμος για τις μετοχές των κατηγορούμενων για κακούργημα

Print Friendly, PDF & Email

Το SoccerPlus παρουσίασε τις συνέπειες που θα έχει η παραπομπή σε δίκη για κακούργημα για αλλοίωση αποτελεσμάτων αγώνων, στα πρόσωπα του ποδοσφαίρου, που διατηρούν σήμερα θεσμική υπόσταση ή οποιαδήποτε εμπλοκή με το άθλημα, η οποία εμπίπτει στις διατάξεις του νόμου.

Μία ακόμα συνέπεια έχει να κάνει με την διατήρηση τις μετοχές των ΠΑΕ, κάτι που αφόρα τους κ.κ. Μαρινάκη, Σπανό και Κομπότη.

Σύμφωνα με το άρθρο 3 του αθλητικού νόμου, που τροποποιήθηκε το 2006 και το 2012, «τα κωλύματα της περίπτωσης β’ ισχύουν και για τους μετόχους των αθλητικών ανωνύμων εταιρειών (ΑΑΕ). Αν διαπιστωθεί ότι συντρέχει οποιοδήποτε από τα παραπάνω κωλύματα σε οποιονδήποτε από τους μετόχους των αθλητικών ανωνύμων εταιρειών, δεν επιτρέπεται να χορηγηθεί από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού το πιστοποιητικό της παραγράφου 3 του άρθρου 77Α. Οι αποφάσεις της Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού είναι υποχρεωτικές για τις αθλητικές ομοσπονδίες και τις διοργανώτριες αρχές ως προς τη συμμετοχή οποιασδήποτε ΑΑΕ ή ΤΑΑ σε αθλητική διοργάνωση. Σε περίπτωση παραβίασης των αποφάσεων της Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, επιβάλλεται από τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού στην υπαίτια αθλητική ομοσπονδία ή διοργανώτρια αρχή, ΑΑΕ ή ΤΑΑ, πρόστιμο, ποσού από 100.000 ευρώ έως 1.000.0000 ευρώ».

Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος που έχει έννομο συμφέρον μπορεί να προσφύγει στην ΕΕΑ και να θέσει θέμα μη νόμιμης μετοχικής σύνθεσης. Η ΕΕΑ οφείλει να το ερευνήσει, με την ΠΑΕ που εμπλέκεται να κινδυνεύει με ανάκληση πιστοποιητικού συμμετοχής.

Μέχρι στιγμή τόσο στην ανακοίνωση Μαρινάκη όσο και στη δήλωση Σπανού δεν έχει γίνει αναφορά στις μετοχές που κατέχουν.

Μάλιστα, σημερινό χτύπημα στην εφημερίδα «ΦΩΣ» αναφέρει ότι ο πρόεδρος του Ολυμπιακού θα προσφύγει στο ΣτΕ για το θέμα των μετοχών.

Πάντως, ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, στη δήλωση που έκανε για την υπόθεση ανέφερε ότι εντός 15 ημερών οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να παραιτηθούν και να μεταβιβάσουν τις μετοχές τους.

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή