Το πρόγραμμα της ΕΠΟ «Πάσα στα Θρανία» στην Αρχαία Ολυμπία για ποδόσφαιρο και πολιτισμό

Print Friendly, PDF & Email

Η ποδοσφαιρική εκπαίδευση και ο πολιτισμός τίθενται το διήμερο 10-11/11/2018 στο επίκεντρο των πρωτότυπων αναπτυξιακών εκδηλώσεων της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις εγκαταστάσεις της Δ.Ο.Α. (Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία) στην Αρχαία Ολυμπία.

Με την πολύτιμη αρωγή της ΕΠΣ Ηλείας και του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας θα διοργανωθεί για πρώτη φορά ποδοσφαιρικό τουρνουά με τη συμμετοχή πάνω από 100 επίλεκτων ποδοσφαιριστών ηλικιακών κατηγοριών Κ-12 και Κ-13 από Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων της Πελοποννήσου.

Επιπλέον, οι νεαροί παίκτες και οι συνοδοί τους θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά σεμινάρια και να ξεναγηθούν στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας.

Οι εκδηλώσεις εντάσσονται στο εξαετές αναπτυξιακό πλάνο της Ε.Π.Ο. «Μπάλα Παντού».

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΠΑΣΑ ΣΤΑ ΘΡΑΝΙΑ»

Το πρόγραμμα «Πάσα στα θρανία» είναι το πρώτο εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας σχολικό πρόγραμμα, που εκπονείται από την Ε.Π.Ο. και υλοποιείται σε συνεργασία με το εκπαιδευτικό προσωπικό. Περιλαμβάνει επισκέψεις και ομιλίες αναφορικά με το «ευ αγωνίζεσθαι» και τις άλλες ευγενείς αξίες του ποδοσφαίρου από διακεκριμένους ποδοσφαιριστές, όπως είναι οι πρωταθλητές Ευρώπης του 2004, προπονητές και εκπαιδευτές σε δεκάδες Δημοτικά Σχολεία, κυρίως από την περιφέρεια, συμπεριλαμβανομένων ειδικών, μειονοτικών και διαπολιτισμικών μονάδων.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, η Ομοσπονδία προχώρησε στην έκδοση ενός πρωτότυπου σχολικού εγχειριδίου, φιλικού προς τους νεαρούς μαθητές, το οποίο περιέχει προσωπικές ιστορίες και συμβουλές πρώην και νυν διεθνών παικτών, θέματα διατροφής, άσκησης, ψυχολογίας, εκτεταμένες αναφορές στην ιστορική διαδρομή του αθλήματος, στις ειδικές μορφές ποδοσφαίρου (Άμμου, Σάλας) και στο γυναικείο ποδόσφαιρο, καθώς επίσης πλήθος κοινωνικών μηνυμάτων.

Εκτός των επισκέψεων, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία αποστέλλει σχολικά εγχειρίδια, μπάλες ποδοσφαίρου και φανέλες σε εκατοντάδες ολιγοθέσια και δυσπρόσιτα Δημοτικά Σχολεία της χώρας, ώστε να προσφερθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερους μαθητές, που διαμένουν σε ακριτικές, νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές, η χαρά της άθλησης και της ποδοσφαιρικής ενημέρωσης, πάντα σε συνεργασία και υπό την εποπτεία των Διευθυντών και γυμναστών των Σχολείων.

Επιπλέον σημεία του προγράμματος είναι η φιλοξενία μαθητών στις αθλητικές εγκαταστάσεις των Εθνικών Ομάδων, η πρόσκλησή τους σε αγώνες των αντιπροσωπευτικών συγκροτημάτων και η πρόβλεψη για μαθητικούς ποδοσφαιρικούς διαγωνισμούς ή εκθέσεις ζωγραφικής, δίνοντας στους μικρούς φίλους του αθλήματος την ευκαιρία να διοχετεύσουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους και να αφήσουν με αυτόν τον τρόπο το αποτύπωμά τους στην ποδοσφαιρική ιστορία της χώρας.

Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία θέτει -μέσω του προγράμματος- ως πρωταρχικούς στόχους τη σωστή ποδοσφαιρική εκπαίδευση εντός κι εκτός σχολικού περιβάλλοντος, τη μετάδοση των ευγενών αξιών του ποδοσφαίρου και την αγαστή συνεργασία της Ομοσπονδίας με τους αρμόδιους φορείς και το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας προς όφελος του παιχνιδιού και της κοινωνίας.

Κατά το πρώτο έτος υλοποίησης του προγράμματος, πραγματοποιήθηκαν γύρω στις 100 επισκέψεις σε Δημοτικά σχολεία όλης της χώρας, απεστάλη αθλητικό υλικό σε περισσότερα από 200 δυσπρόσιτα και ολιγοθέσια σχολεία, ενώ συμμετείχαν σε αυτό πάνω από 6.500 μαθητές.

Το πρόγραμμα συνεχίζεται και φέτος σε όλη την Ελλάδα. Πολύτιμοι συμπαραστάτες της πρωτοποριακής πρωτοβουλίας της Ομοσπονδίας είναι οι Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων, οι ΠΑΕ, Αθλητικοί Οργανισμοί και τοπικά σωματεία.

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή