Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, απέρριψε τις αιτήσεις των τηλεοπτικών σταθμών που ζητούσαν να ακυρωθεί η προκήρυξη του διαγωνισμού για τη χορήγηση των επτά τηλεοπτικών αδειών.
Σύμφωνα πάντως με την επίμαχη απόφαση, οι καναλάρχες έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν εκ νέου στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο κατά των επόμενων διαδικαστικών σταδίων.
Να σημειωθεί ότι η Ολομέλεια συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες κατά την διάσκεψή τους τέθηκε το ζήτημα οι ακυρωτικοί λόγοι που είχαν επικαλεστεί και προέβαλαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί λόγω της συνεχιζόμενης αδειοδοτικής διαδικασίας είχαν εκλείψει ήδη, αλλά παρ’ όλα αυτά έπρεπε να απαντηθούν.
Πάντως από τους δύο εισηγητές της υπόθεσης καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε η απόφαση να δημοσιευθεί άμεσα μέσα στο επόμενο διάστημα του καλοκαιριού.
Στο ΣτΕ, είχαν προσφύγει οι τηλεοπτικοί σταθμοί, ΑΝΤ1, Άλφα, ΣΚΑΙ, Σταρ και Μέγκα, η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) και 120 εργαζόμενοι του Μέγκα.
Άπαντες στρεφόντουσαν τόσο κατά του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκου Παππά, όσο και κατά του ΕΣΡ και ζητούσαν μεταξύ άλλων να ακυρωθεί η υπ. αριθμ. 1/2017 προκήρυξη του διαγωνισμού για τη χορήγηση των επτά αδειών με τιμή εκκίνησης τα 35 εκ. ευρώ για κάθε άδεια.
Το τίμημα θα καταβληθεί σε 10 ισόποσες δόσεις και η διάρκεια ισχύος των αδειών αυτών θα είναι δεκαετής, από την ημερομηνία έκδοσης της καθεμιάς από αυτές.
Τι υποστήριζε η πλευρά των καναλιών
Η πλευρά των καναλιών υποστήριζε ότι τόσο η προκήρυξη όσο και οι σχετικές κοινές αποφάσεις των υπουργών Ψηφιακής Πολιτικής και Οικονομικών που αφορούν τις δημοπρατούμενες άδειες παροχών επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης, εθνικής εμβέλειας και ενημερωτικού προγράμματος και ειδικά ως προς τα οικονομικά δεδομένα, έρχεται σε σύγκρουση με το Σύνταγμα, τους Ευρωπαϊκούς και Ελληνικούς νομοθετικούς κανόνες, ενώ είναι αντίθετες και στην Ευρωπαική Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).
Επίσης τα κανάλια υποστήριζαν ότι είναι παράνομος ο περιορισμός του αριθμού των αδειών σε επτά, καθώς μπορούν να χορηγηθούν 16 άδειες στο σύνολο. Ο περιορισμός αυτός του αριθμού των αδειών, σύμφωνα με τους καναλάρχες έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα, το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ΕΣΦΑ, καθώς δεν προηγήθηκε καμιά επιστημονική μελέτη από το αρμόδιο όργανο του ΕΕΤΤ παρά μόνο μια συνάντηση εμπειρογνωμόνων, οπότε οι παραδοχές στις οποίες στηρίχθηκε ο αριθμός των αδειών σε επτά, είναι εσφαλμένες.
Πηγή: politik.gr
Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News