Το «Grexit», οι τομές στη διαιτησία, η “τηλε-αναδιάρθρωση” και οι περίοδοι ανωμαλίας

Print Friendly, PDF & Email

Το 2018 ήταν ένα πλούσιο σε γεγονότα έτος για το θεσμικό κομμάτι του ποδοσφαίρου με τη βία πάντα παρούσα να προκαλεί περιόδους ανωμαλίας.

Διαβάστε την ανασκόπηση του SoccerPlus:

Η ΕΠΟ έφτασε ένα βήμα πριν από το Grexit, που εισηγήθηκε η διορισμένη από τη FIFA Eπιτροπή Παρακολούθησης με αφορμή τη μη τέλεση του αγώνα ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός, την οριστική διακοπή του αγώνα ΠΑΟΚ – ΑΕΚ, και την απόφαση του υφυπουργού Αθλητισμού για αναβολή του πρωταθλήματος.

Το Grexit τελικώς απετράπη αλλά επιβλήθηκαν αντισταθμιστικά από τη FIFA μια σειρά μέτρων προς την κατεύθυνση της επίλυσης χρόνιων προβλημάτων. Η θητεία της Επιτροπής Παρακολούθησης ανανεώθηκε για ένα έτος και στην ΕΠΟ εγκαταστάθηκε ο Τσέχος ειδικός εμπειρογνώμονας, Πετρ Φούσεκ.

Στο κομμάτι στο οποίο έγιναν οι περισσότερες αλλαγές είναι αυτό της διαιτησίας, ο έλεγχος της οποίας από το 2016 ανήκει κατ’ ουσίαν στις FIFA/UEFA:

Έχουμε και λέμε:

1) Ο σουηδός Λιφ Λίντμπεργκ και νωρίτερα ο ισπανός Μαρίν έγιναν μέλη της ΚΕΔ και μαζί με τον Περέιρα ανέλαβαν εξ’ ολοκλήρου την ευθύνη για τα επαγγελματικά πρωταθλήματα.

2) Πέρασε από τη Βουλή το εργόσημο σε μια προσπάθεια να επανέλθει η κανονικότητα στην εξόφληση των διαιτητών της Σούπερ Λίγκας σε συνδυασμό με το ότι οι ΠΑΕ προκαταβάλουν τα χρήματα στην αρχή κάθε μήνα.

3) Ο κανονισμός διαιτησίας τροποποιήθηκε και δίνει πλέον τη δυνατότητα ορισμού αλλοδαπών διαιτητών, κάτι που συνέβη στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος σε όλα τα ντέρμπι.

4) Έγιναν τα πρώτα βήματα (διαγωνισμός για την ανάδοχο εταιρεία) για την έλευση του VAR.

Η τηλε-μάχη που οδήγησε στην αναδιάρθρωση

Το 2018 αποφασίστηκε η αναδιάρθρωση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Από τη σεζόν 2019 – 2020 η Σούπερ Λίγκα θα μετονομαστεί σε Σούπερ Λίγκα 1 και θα διεξαχθεί με 14 ομάδες από 16 που έχει φέτος, θα δημιουργηθεί η Σούπερ Λίγκα 2, που θα διεξαχθεί με 12 ομάδες, ενώ η Φούτμπολ Λίγκα θα είναι το τρίτο τη τάξει πρωτάθλημα από δεύτερο που είναι τώρα και θα διεξαχθεί με 14 ομάδες και όχι με 18, ενώ θα είναι ημιεπαγγελματική κατηγορία και όχι επαγγελματική όπως είναι σήμερα.

Όμως η αναδιάρθρωση ήταν προϊόν της διαπραγμάτευσης του υφυπουργού Αθλητισμού Γ. Βασιλειάδη με τη Super League, και ούτε λίγο ούτε πολύ δόθηκε ως αντάλλαγμα για να πάρει η ΕΡΤ τα τηλεοπτικά δικαιώματα των επτά ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας που δεν κατέληξαν στη NOVA (Παναθηναϊκός, Άρης, Παναιτωλικός, Ατρόμητος, Απόλλων, Λαμία και Ξάνθη). Το καλοκαίρι οι διαπραγματεύσεις ήταν χρονοβόρες. Κάποια στιγμή ναυάγησαν. Ο Βασιλειάδης ευχήθηκε στις ΠΑΕ «καλό καλοκαίρι», ότα δεν δέχθηκαν πρωτάθλημα με 12 ομάδες, αλλά τελικά υπαναχώρησε και δέχθηκε πρωτάθλημα με 14.

Με αυτόν τον τρόπο η και λόγω της λόγω της στήριξης που πρόσφερε η κυβέρνηση μέσω της ΕΡΤ, βάζοντας το ποδόσφαιρο στα σπίτια όλων των Ελλήνων, όπως επισημαίνεται, η Super League κατάφερε να ξεπεράσει την κρίση που θα μπορούσε να προκληθεί έπειτα από τη διάλυση της κεντρική διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, που προκλήθηκε έπειτα από την αποχώρηση της NOVA από την κεντρική διαχείριση που ίσχυε από το 2006. Η NOVA πήρε τα δικαιώματα εννέα ομάδων και δεν ενδιαφέρθηκε για τις υπόλοιπες.

Το βίαιο τέλος

Το 2018 άρχισε ανώμαλα και έκλεισε βίαια με την επίθεση κατά του διεθνούς διαιτητή Τζήλου, που έγινε πριν από λίγες ημέρες. Η απόφαση των διαιτητών για αποχή, η οποία οδήγησε στην αναβολή της 15ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκας, επανέφερε στο προσκήνιο το θέμα της βίας και αφήνει ανοιχτούς λογαριασμούς για τις πρώτες μέρες του 2019.

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή