Φορτσάρει η ΕΠΟ για να διεξαχθεί με VAR ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδος

Print Friendly, PDF & Email

Πλησιάζει όπως φαίνεται η ώρα να δούμε σε… δράση για πρώτη φορά και στα γήπεδα της Ελλάδας την τεχνολογία VAR.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται το VAR να κάνει τελικά ελληνική πρεμιέρα από τον τελικό του Κυπέλλου, δεδομένου ότι έχουν διευθετηθεί πλέον οι τελευταίες γραφειοκρατικές διαδικασίες, προκειμένου να προχωρήσει η εγκατάσταση του στα ελληνικά γήπεδα.

Τις τελευταίες μέρες μάλιστα «πέρασε» κι απ’ το Ελεγκτικό Συνέδριο ο διαγωνισμός «Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Ελληνικού Ποδοσφαίρου με σύγχρονα Ψηφιακά Μέσα ΤΠΕ» (ο διαγωνισμός για τον ανάδοχο του VAR) και μέχρι την 11η Μαΐου, υπάρχει πλέον η δυνατότητα να «ενεργοποιηθεί» και να χρησιμοποιηθεί η υπηρεσία.

Δεδομένο που το γνωρίζουν και στην ΕΠΟ και είναι διατεθειμένοι να το «τρέξουν», μόλις οριστικοποιηθεί (μετά τη Μ. Εβδομάδα) το ζευγάρι του τελικού κι αρχίσει ο προγραμματισμός του αγώνα. Για το VAR άλλωστε, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία έχει ήδη απευθύνει αίτημα στη FIFA κι έχει λάβει την επίσημη άδειά της για να το χρησιμοποιήσει, όταν θα είναι έτοιμο. Εφόσον προχωρήσουν οι διαδικασίες, η πρώτη εφαρμογή του VAR –όπως όλα δείχνουν- δεν θα γίνει από το κτήριο του «Κέντρου Ελέγχου», το οποίο έχει ήδη βρει η ΕΠΟ, αλλά μέσω κινητής μονάδας (βαν) με ειδικό εξοπλισμό για τις ανάγκες λειτουργίας του VAR.

Από το εξωτερικό

Κι ερχόμαστε σε ένα απ’ τα βασικά ζητήματα που θα πρέπει αντίστοιχα να ξεπεραστούν, για να δούμε το VAR από τον τελικό του Μάη στα ελληνικά γήπεδα. Κι αυτό έχει να κάνει με τον χειρισμό του «Video Assistant Referee», όπου θα χρειαστούν… ενισχύσεις απ’ το εξωτερικό. Η Ομοσπονδία έκανε προσφάτως σεμινάρια χρήσης του VAR σε Ελληνες διαιτητές στο Πάρκο Γουδή, με εξάσκησή τους σε πραγματικές συνθήκες, έστω και σε πειραματικό επίπεδο, σε αγώνες Κ16 και Κ18.

Όμως, σε κάθε περίπτωση είναι δεδομένο πως οι Ελληνες ρέφερι δεν είναι έτοιμοι, δεν έχουν την «τριβή» και την τεχνογνωσία, για να σηκώσουν με το… καλημέρα το βάρος της χρήσης του και δη σε έναν τελικό Κυπέλλου. Με εξαίρεση ίσως τον Τάσο Σιδηρόπουλο.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, εάν οι προχωρήσουν ομαλά τα πράγματα και μπει στην ατζέντα του τελικού και το VAR, είναι ξεκάθαρο πως ο αρχιδιαιτητής Βίτορ Μέλο Περέιρα θα απευθυνθεί σε ευρωπαϊκές Ομοσπονδίες που χρησιμοποιούν ήδη το βίντεο, προκειμένου να βρει ολόκληρη τη διαιτητική ομάδα του τελικού. Τόσο στο γήπεδο, όσο και στο βαν…

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή