Αίτημα για ανεξαρτησία κατατέθηκε επίσημα στην καταλανική Βουλή

Print Friendly, PDF & Email

Αίτημα για ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας από την Ισπανία κατέθεσαν στην καταλανική Βουλή τα κόμματα που υποστηρίζουν την απόσχιση, το κυβερνών Junts Per Si και το αριστερό CUP, όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

«Συγκροτούμε τη Δημοκρατία της Καταλονίας ως ανεξάρτητο, κυρίαρχο» κράτος, αναφέρει το έγγραφο.

Το προεδρείο εξετάζει εάν θα δεχτεί την αίτηση προς συζήτηση και πιθανή ψηφοφορία, ενώ ο επικεφαλής της καταλανικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Λαϊκού Κόμματος, που αντιτίθεται στην ανεξαρτησία, δήλωσε πως οι βουλευτές του δεν θα λάβουν μέρος σε τυχόν ψηφοφορία ως πράξη διαμαρτυρίας.

Την ίδια ώρα, στη Μαδρίτη, βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Γερουσίας για να επικυρωθεί η προσωρινή αναστολή του αυτοδιοίκητου της Καταλονίας.

Κάλεσμα προς τα μέλη της Γερουσίας να μην αφήσουν τους Καταλανούς να επιβιβαστούν «σε ένα ταξίδι για μια ανύπαρκτη Ιθάκη» απηύθυνε, κατά την τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.

Τόνισε πως τα μέτρα αναστολής της αυτοδιοίκησης στην Καταλονία, που βασίζονται στο Άρθρο 155 του Συντάγματος δεν στρέφονται κατά της περιοχής, αλλά είναι για το καλό των πολιτών.

Η συνεδρίαση της καταλανικής Ολομέλειας απέκτησε ιδιαίτερη σημασία αφότου χθες το απόγευμα ο τοπικός πρόεδρος Κάρλες Πουτζδεμόν πέταξε στο κοινοβούλιο το μπαλάκι των αποφάσεων για το μέλλον της Καταλονίας, αποφεύγοντας να λάβει προσωπικά κάποια απόφαση.

Ο κ. Πουτζδεμόν πάντως απέρριψε το ενδεχόμενο κήρυξης πρόωρων περιφερειακών εκλογών, που θεωρούνταν μία ενδιάμεση λύση, υποστηρίζοντας ότι δεν έλαβε επαρκείς «εγγυήσεις» από τη Μαδρίτη.

Η συνεδρίαση στη Βαρκελώνη θα συνεχιστεί στις 13:00 ώρα Ελλάδος, αφού διακόπηκε χθες αργά το βράδυ δίχως να ληφθεί κάποια απόφαση.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή