Αρχική ΕΠΟ Αδειοδοτήσεις: Μένει η ποινή υποβιβασμού, φεύγει ο έλεγχος βιωσιμότητας των ΠΑΕ!

Αδειοδοτήσεις: Μένει η ποινή υποβιβασμού, φεύγει ο έλεγχος βιωσιμότητας των ΠΑΕ!

Στην αναστολή της ισχύς του κανονισμού αδειοδότησης (άρθρο 52) σχετικά με την καθαρή θέση των ΠΑΕ συμφώνησαν χθες η ΕΠΟ (Γραμμένος) και η Super League (Β. Γκαγκάτσης), ενώ ο προϊστάμενος του τμήματος αδειοδοτήσεων, Γ. Δημητρίου, κράτησε αποστάσεις.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να περάσει στον κανονισμό αδειοδότησης, που θα εγκριθεί από την Ε.Ε. της ΕΠΟ την ερχόμενη Δευτέρα, ότι όποια ομάδα έχει αρνητική καθαρή θέση να αδειοδοτείται, εφόσον η αρνητική θέση έχει βελτιωθεί την επόμενη χρονιά, “έστω και κατά ένα ευρώ” και να μην ισχύσει για αυτές τις ΠΑΕ ο περαιτέρω έλεγχος για τη βιωσιμότητά τους.

Με άλλα λόγια, με βάση το άρθρο 52, όπως είναι διατυπωμένο σήμερα, οι ΠΑΕ που έχουν αρνητική καθαρή θέση πρέπει να μπουν σε καθεστώς ελέγχου βιωσιμότητας. Δηλαδή να αποδείξουν ότι έχουν ρευστότητα, προσκομίζοντας τις απαραίτητες οικονομικές διασφαλίσεις, όπως για παράδειγμα κατάθεση μπάτζετ που να δείχνει ότι υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση των οικονομικών υποχρεώσεων με προσκόμιση εγγυητικής τραπέζης, πρόβλεψης για έσοδα από πωλήσεις παικτών, δανεισμό κ.α.

Με τον έλεγχο βιωσιμότητας, ο οποίος είχε μπει και πέρσι στον κανονισμό αλλά δεν ίσχυσε, έπειτα από αίτημα της Super League, εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να αποφευχθούν φαινόμενα μαζικών προσφυγών ποδοσφαιριστών και αδυναμία των ΠΑΕ να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Η πλευρά της Super League αντιτάχθηκε στον έλεγχο βιωσιμότητας, υποστηρίζοντας ότι ούτε λίγο ούτε πολύ αυτός (ο έλεγχος βιωσιμότητας) θα οδηγήσει πολλές ΠΑΕ στον υποβιβασμό και ότι είναι αντίθετος με τις προβλέψεις της UEFA, κάτι που, όμως, ελέγχεται ως ανακριβές.

Η αλλαγή στη συγκεκριμένη διάταξη ερμηνεύεται ως φωτογραφική για τον Παναθηναϊκό, παρότι οι «πράσινοι» αντέδρασαν, υποστηρίζοντας ότι αφορά όλες τις ελληνικές ομάδες.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του SoccerPlus, η Super League σκοπεύει να διατηρήσει την ποινή του υποβιβασμού των ΠΑΕ που δεν αδειοδοτηθούν επειδή έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ποδοσφαιριστές, προσωπικό και Δημόσιο, κάτι που σημαίνει αφενός ότι θα πρέπει μέχρι τις 31/03/2018 να έχουν διακανονιστεί όλες οι απαιτήσεις που έχουν προκύψει μέχρι τις 31/12/2017 και αφετέρου ότι ο κίνδυνος υποβιβασμού παρά την “ευεργετική” ρύθμιση, παραμένει…

Exit mobile version