“Κατάρα” ή “αναγκαίο κακό” οι ξένοι διαιτητές; Ακρίδας και Τσίκινης διαφωνούν!

Print Friendly, PDF & Email

Σε ντέρμπι με ξένους διαιτητές φαίνεται πως οδεύουμε, έπειτα κι από τα λάθη στις δύο πρώτες αγωνιστικές της Super League.

Το SoccerPlus απευθύνθηκε στους κριτές του Master REF, Κώστα Ακρίδα και Ηρακλή Τσίκινη, για να σχολιάσουν τόσο τον ορισμό ξένων διαιτητών στα ντέρμπι όσο και την ανακοίνωση της ΚΕΔ για την πορεία της διαιτησίας στο ξεκίνημα της αγωνιστικής περιόδου.

Ο Κώστας Ακρίδας τάχθηκε αναφανδόν τόσο κατά των ξένων διαιτητών όσο και κατά της ανακοίνωσης της ΚΕΔ, ενώ ο Ηρακλής Τσίκινης χαρακτήρισε «αναγκαίο κακό» την παρουσία ξένων διαιτητών, ενώ παρά τα καλά λόγια που είπε για τον Περέιρα διαφωνεί με την ανακοίνωση της ΚΕΔ.

Αναλυτικά:

Κώστας Ακρίδας: «Οι ξένοι διαιτητές δεν είναι πανάκεια. Είμαι κάθετα αντίθετος με την παρουσία ξένων διαιτητών. Με την κατάλληλη αξιολόγηση θα μπορούσαν να βρεθούν καλοί Ελληνες διαιτητές. Ταλέντα υπάρχουν.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι Ελληνες διαιτητές διαπρέπουν στο εξωτερικό, αλλά εδώ κάνουν αρκετά λάθη, ακόμα και οι έμπειροι διαιτητές. Κάτι δεν πάει καλά. Για το λόγο αυτό ήρθαν και άνθρωποι από το εξωτερικό για να λύσουν τα προβλήματα που υπάρχουν.

Πάντως, κάτι τέτοιο δεν έχει φανεί, καθώς υπάρχουν θέματα και με τους ορισμούς, με τους νέους διαιτητές να πέφτουν απευθείας στα βαθιά.

Μην ξεχνάμε ότι ακόμα και ο Μπορμπαλάν είχε κάνει αρκετά λάθη στον τελικό του Κυπέλλου, τα οποία αν είχαν γίνει από Ελληνα διαιτητή, ίσως να είχε καεί η Αθήνα.

Σημαντικό ρόλο σε όλη αυτή την κατάσταση παίζουν και οι παράγοντες των ομάδων, που ασχολούνται με τους ορισμούς διαιτητών. Πρέπει να γνωρίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν γίνεται στο εξωτερικό, με την εκάστοτε Επιτροπή Διαιτησίας να έχει τον απόλυτο έλεγχο.

Οσον αφορά την ανακοίνωση της ΚΕΔ, την θεωρώ απαράδεκτη. Γιατί δεν είπαν ονόματα; Δεν γίνεται να εκθέτουν ολόκληρο το σώμα της διαιτησίας. Θα έπρεπε να τοποθετηθούν με ονόματα και βαθμολογίες. Ο κ. Περέιρα δεν τα πάει καλά.

Προσωπικά, αμφισβητώ και τα τρία μέλη της ΚΕΔ που προέρχονται από το εξωτερικό, καθώς πιστεύω ότι υπάρχουν Ελληνες που θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν καλύτερα σε αυτές τις θέσεις, αν τους άφηναν να κάνουν τη δουλειά τους απρόσκοπτα».

Ηρακλής Τσίκινης: «Εξ αρχής έχω τοποθετηθεί κατά της έλευσης ξένων διαιτητών, όμως είδαμε ότι η παρουσία Μπορμπαλάν στον τελικό Κυπέλλου ήταν πετυχημένη.

Η σεζόν δεν ξεκίνησε καλά για τους διαιτητές, με την καχυποψία να έχει ενταθεί ακόμα περισσότερο, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε την έλευση ξένων διαιτητών, κάτι για το οποίο υπάρχει και πρόβλεψη στον Κανονισμό Διαιτησίας.

Παρόλο που θεωρώ ότι μία τέτοια απόφαση θα υποβαθμίσει την ελληνική διαιτησία, φαίνεται όμως πως είναι ένα αναγκαίο κακό.

Γενικότερα, υπάρχουν αρκετοί πολύ καλοί και έμπειροι Ελληνες διαιτητές, όμως τους λείπει η εμπιστοσύνη και η εποικοδομητική κριτική.

Πρέπει να βρεθεί μία φόρμουλα για να υπάρχει σωστή κριτική, για να μην φτάσουμε στους ξένους διαιτητές. Νομίζω ότι και η εφαρμογή του VAR θα μπορούσε να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Οσον αφορά για την ανακοίνωση της ΚΕΔ, με εξέπληξε αρνητικά. Θεωρώ ότι αυτά τα ζητήματα πρέπει να λύνονται εσωτερικά και να μην ρίχνουμε δημοσίως λάδι στη φωτιά.

Ο κ. Περέιρα είναι πολύ καλός, όμως πρέπει να βρει έναν τρόπο να υπάρχει σωστή επικοινωνία μεταξύ της ΚΕΔ και των διαιτητών, προκειμένου να μην υπάρχει καχυποψία στον κόσμο και να μειωθούν οι ανακοινώσεις των ομάδων».

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή