Οφσάιντ το… VAR στη Ριζούπολη, «βραχυκύκλωσε» σε Λάρισα και Τρίπολη!

Print Friendly, PDF & Email

Ήταν η πιο άσχημη αγωνιστική για τη λειτουργία του VAR. Σύμφωνα με τους κριτές του Master Ref, Ηρακλή Τσίκινη και Μάκη Μιντιούρη στον αγώνα Παναθηναϊκός – Ξάνθη (0-1) διαμορφώθηκε αποτέλεσμα αφού μέτρησε το οφσάιντ γκολ της φιλοξενούμενων και ακυρώθηκε ως οφσαίντ κανονικό γκολ των γηπεδούχων.

Στη Λάρισα, όπου η διαιτησία του Κουμπαράκη είχε πολλά προβλήματα στον πειθαρχικό έλεγχο, κακώς δεν αποβλήθηκε ο Κάτσε για χτύπημα στο Σιμόες και κακώς δεν δόθηκε πέναλτι υπέρ της ΑΕΛ στη φάση με πρωταγωνιστές τους Μπάρκα και Ουάρντα. Kαι στις δύο φάσεις υπήρξε επικοινωνία με τον VAR.

Στην Τρίπολη κακώς δεν δόθηκε πέναλτι υπέρ του Αστέρα σε μαρκάρισμά στον Μπαράλες, παρότι υπήρξε επικοινωνία με τον VAR.

To VAR βοήθησε ώστε να ακυρωθεί ως επιθετικό φάουλ το γκολ του Σουντανί, αφού άλλάξε η αρχική απόφαση του Τζοβάρα, που το μέτρησε χωρίς να έχει δει το χέρι του επιθετικού του Ολυμπιακού.

Επίσης βοήθησε στο να ακυρωθεί το δεύτερο γκολ που πέτυχε ο Πανιώνιος στην Κρήτη λόγω επιθετικού φάουλ στο ξεκίνημα της φάσης.

Αναλυτικά:

Αγώνας: Παναθηναϊκός-Ξάνθη 0-1 Διαιτητής: Κομίνης, Διαιτητής VAR: Σκουλάς, Κριτής: Ηρακλής Τσίκινης

Η πρώτη αλλοίωση αποτελέσματος με την βοήθεια του VAR, αποδεικνύεται πόσο χρήσιμη είναι η γραμμή του οφσάιντ που δεν υπάρχει τεχνικά.

Στο 29′ φαίνεται ότι η μπάλα είναι οριακά πιο μπροστά στα πόδια του παίκτη του Παναθηναϊκού που βγάζει την σέντρα. Κακώς σηκώνει τη σημαία ο δεύτερος βοηθός Κωνστάντιος για οφσάιντ στο γκολ του Ζαχίντ. Στη συνέχεια υπήρξε και λάθος εκτίμηση από τον VAR, που την ευθύνη την έχει ο Σκουλάς. Βέβαια υπάρχει μια δικαιολογία ότι στο VAR δεν υπάρχουν «οι γραμμές του οφσάιντ», που δείχνουν ποια είναι η θέση του επιθετικού και ποια του τελευταίου αμυνόμενου, όμως δεν παύει να είναι λάθος εκτίμηση.

Στο 90+ 3 φαίνεται με γυμνό μάτι ότι το πόδι του επιθετικού της Ξάνθης είναι πιο μπροστά από τον προτελευταίο αμυντικό του Παναθηναϊκού. Δεν ξέρω με πιο σκεπτικό πάρθηκε αυτή η απόφαση από τον VAR. Στην συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει διπλό λάθος καθώς έρχεται σε αντίθεση με τον β’ βοηθό Κωνστάντιο ο οποίος σωστά έχει υποδείξει οφσάιντ, όμως στη συνέχεια και κατόπιν επικοινωνίας που είναι με τον VAR o διαιτητής άλλαξε απόφαση και μέτρησε ένα γκολ που δεν έπρεπε να μετρήσει διαμορφώνοντας το αποτέλεσμα.
Διαιτητικά ο Κομίνης δεν είχε κανένα πρόβλημα ήταν καλός το έλεγχε το παιχνίδι όμως  το παιχνίδι στιγματίστηκε από τις δύο λάθος αποφάσεις του VAR. O Σκουλάς θα πρέπει να αφήσει λίγο το VAR και να κάνει εκπαίδευση.

Υπάρχει μια παράμετρος στο πρωτόκολλο του VAR, που σε περιπτώσεις που κρίνεται ένα παιχνίδι ( πέναλτι οφσάιντ, γκολ) ας είναι και οφσάιντ, πρέπει ο διαιτητής να πηγαίνει να το βλέπει. Αφού το πρωτόκολλο το αναφέρει να πηγαίνει και ο διαιτητής να βλέπει την φάση.

Βαθμολογία Κομίνη 8.20. Βαθμολογία Σκουλά: Παραπεμπτική

Αγώνας: ΑΕΛ-ΑΕΚ 0-0 Διαιτητής: Κουμπαράκης, Διαιτητής VAR: Ζαχαριάδης Κριτής: Ναούμ Μιντιούρης

Στο 7ο λεπτό σωστή η κίτρινη κάρτα στον Βράνιες στην συνέχεια κατ’ επανάληψη έκανε κι άλλα μαρκαρίσματα που θα έπρεπε να τιμωρηθούν με κίτρινη κάρτα που δεν του έδειξε ο διαιτητής δεύτερη κίτρινη να τον αποβάλλει.

Στο 14′ ο Κάτσε με πρόθεση χτυπάει με τον αγκώνα του τον Σιμόες και αντί ο διαιτητής να τον αποβάλλει με κόκκινη κάρτα του έδειξε κίτρινη, μετά από επικοινωνία που είχε με τον VAR.

Στο 24′ ο Μάνταλος κάνει μια κίνηση στο κεφάλι του Ουάρντα χωρίς ο διαιτητής να τον παρατηρήσει με κίτρινη κάρτα, δεν ήταν με πρόθεση να τον χτυπήσει ή να του προκαλέσει κάποιο τραυματισμό για να χρειαστεί η υπόδειξη της κόκκινης.

Στο 60′ σε μια άστοχη έξοδο του Μπάρκα για να διεκδικήσει την μπάλα από τον Ουάρντα τον βρίσκει στο κεφάλι και με το γόνατο σε σημείο του σώματος, τον ρίχνει στο έδαφος στην συνέχεια υπάρχει επιθετικό φάουλ από τον Μπράλιτς, ο οποίος σηκώνει ψηλά το πόδι του στο πρόσωπο αμυντικού της ΑΕΚ χωρίς ο διαιτήτης να υπόδειξη καμία από τις δύο παραβάσεις. Στην πρώτη περίπτωση ήταν πέναλτι χωρίς κίτρινη κάρτα, αφού δεν υπέδειξε την παράβαση πέναλτι έπρεπε να διακόψει την φάση για επιθετικό φάουλ. Ο διαιτητής δεν υπέδειξε καμία από τις δύο παραβάσεις και έδωσε κόρνερ στην ΑΕΛ. O διαιτητής επικοινώνησε με τον VAR και διατήρησε την αρχική απόφασή του να μη δώσει πέναλτι.

Από το 6ο λεπτό και μετά ο Ουάρντα σε κάθε φάουλ, με την κίνηση του χεριού του διαμαρτύρονταν στον διαιτητή για κάρτα χωρίς ο διαιτητής να τον παρατηρήσει με κάρτα όπως έπρεπε.

Με σοβαρά λάθη η διαιτησία του Κουμπαράκη τόσο στην εφαρμογή τεχνικού ελέγχου όσο και με την εφαρμογή πειθαρχικού ελέγχου.

Δεν υπήρχε σωστή επικοινωνία με τον VAR. Έγιναν σοβαρά λάθη και από το διαιτητή και από τον VAR.

Βαθμολογία: 7.00

Αγώνας: Βόλος-Ατρόμητος 2-3 Διαιτητής: Γκορτσίλας, Διαιτητής VAR: Τζήλος Κριτής: Ηρακλής Τσίκινης

Καλός ο διαιτητής όμως έχει ένα σοβαρό λάθος. Sτο 43′ κακώς δεν δίνει αρχικά την παράβαση πέναλτι σε κράτημα του Δημόπουλου στον Γούτα. Με την συμβολή του Τζήλου από το VAR δίνεται πέναλτι. Τέτοιες περιπτώσεις πρέπει ο διαιτητής να τις βλέπει στο γήπεδο. Δεν ήταν δύσκολη φάση που έγινε στην πλάτη του. Ήταν μπροστά του το κράτημα αυτό. Καλοί οι δύο βοηθοί διαιτητές.

Βαθμολογία 7.90

Αγώνας: Αστέρας Τρίπολης-ΠΑΟΚ 1-2 Διαιτητής: Μανούχος, Διαιτητής VAR: Ευαγγέλου, Κριτής: Ηρακλής Τσίκινης

Στο 29′ υπάρχει ένα κράτημα σε μία εκτέλεση κόρνερ του ΠΑΟΚ από ποδοσφαιριστή της Τρίπολης, οριακά έξω από την περιοχή. Λόγω κακής θέσης του Μανούχου δεν δόθηκε η παράβαση, ήταν φάουλ και κίτρινη κάρτα.

Στο 39′ υπάρχουν δύο κρατήματα στα οποία ζητάει πέναλτι ο Αστέρας. Στο πρώτο σπρώξιμο δεν έπρεπε να δοθεί παράβαση, όμως στο δεύτερο σπρώξιμο από πίσω είναι ξεκάθαρη η παράβαση για τον Μπαράλες. Έπρεπε να δοθεί πέναλτι υπέρ του Αστέρα που κακώς δεν δόθηκε. Μου κάνει μεγάλη εντύπωση πως δεν επαινέβη ο VAR, ότι υπήρξε επικοινωνία με τον VAR, αλλά ο διαιτητής δεν πήγε να δει τη φάση και διατήρησε την απόφασή του.

Στο 49′ δεν υπάρχει οφσάιντ στον Λημνιό. Είναι πολύ καλή η απόφαση του Α’ βοηθού Μπούξμπαουμ και του διαιτητή, που διατηρήθηκε μετά την επικοινωνία με τον VAR.

Βαθμολογία 7.90

Αγώνας: ΟΦΗ – Πανιώνιος 4-1 Διαιτητής: Σέζος, Διαιτητής VAR: Φωτιάς Κριτής: Ηρακλής Τσίκινης

Πολύ καλή διαιτησία, άψογη συνεργασία και με τους δύο βοηθούς. Όμως έχουν γίνει κάτι λάθη όπως στην φάση του 40’, που ο Πανιώνιος πέτυχε δεύτερο γκολ με τον Παπανικολάου. Ευτυχώς εντόπισε ο VAR ότι στο ξεκίνημα έγινε επιθετικό φάουλ του Παπαγεωργίου και σωστά γύρισε πίσω το παιχνίδι και έδωσε το φάουλ.

Σωστή η ακύρωση του γκολ στο 93′. Είναι πιο μπροστά ο Μάνος από τον αμυνόμενο. Σωστή η υπόδειξη του α βοηθού Καραγκιζόπουλου Υπήρξε επικοινωνία με τον VAR και διατήρηση της αρχικής απόφασης.

Πολύ καλή η εφαρμογή του VAR. Πολύ καλή η διαιτησία κατά τ’ άλλα.

Βαθμολογία 8.20

Αγώνας Αρης – Ολυμπιακός 1-2 Διαιτητής: Τζοβάρας, Διαιτητής VAR: Παπαπέτρου Κριτής: Κώστας Ακρίδας

Στο 43′ σωστά ακυρώθηκε το γκολ του Σουντανί, διότι  ο κύριος Τζοβάρας φαίνεται κοιμόταν και όταν ξύπνησε ζήτησε την βοήθεια του VAR, το οποίο έκανε σωστά την δουλεία του. Η φάση με τη χρησιμοποίηση του χεριού από τον σκόρερ έγινε μπροστά στα μάτια του διαιτητή. Θα μπορούσε να δώσει το επιθετικό φάουλ και ν’ ακυρώσει το γκολ χωρίς να κάνει χρήση  του VAR.

Δυστυχώς με αυτές τις ενέργειες των διαιτητών, γιατί δεν έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, δημιουργούν κάκιστες εντυπώσεις στους φίλαθλους, στους παράγοντες και στους παίκτες με αποτέλεσμα να αμφισβητείται ένα εργαλείο που θα μπορούσε να βοηθήσει πάρα πολύ το Ελληνικό ποδόσφαιρο. Και δεν φτάνει μόνο αυτό. Μετά δημιουργούνται καχυποψίες στους παίκτες με αποτέλεσμα σε κάθε σφύριγμα σωστό ή λάθος να υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες.

Στο συγκεκριμένο παιχνίδι ο διαιτητής απέφευγε να επιβάλλει πειθαρχικό έλεγχο φοβούμενος την κόκκινη κάρτα με αποτέλεσμα να χάσει τον έλεγχο στο πειθαρχικό κομμάτι και να φαίνεται πολύ λίγος για το συγκεκριμένο παιχνίδι, ίσως να μην φταίει εκείνος αλλά αυτοί που τον όρισαν για το συγκεκριμένο παιχνίδι.

Λυπάμαι που μιλάω τόσο σκληρά για συναδέλφους αλλά επιτέλους πρέπει οι συνάδελφοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους διότι όπως λειτουργούν θα τα τινάξουν όλα στον αέρα.

Βαθμολογία: 7.70

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή