Ανεξήγητες ακυρώσεις βίζας σε Αυστραλούς λίγο πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο

Print Friendly, PDF & Email

Απιαστο όνειρο κινδυνεύει να μείνει για πολλούς οπαδούς της εθνικής Αυστραλίας η προγραμματισμένη παρουσία τους στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου.

Σύμφωνα με μαρτυρίες που έφερε στο φως το ABC, Αυστραλοί κάτοχοι εισιτηρίων ενημερώνονται μόλις λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη της διοργάνωσης μέσω email ότι η αίτηση εισόδου και παραμονής τους στη Ρωσία για τους αγώνες έχει απορριφθεί.

Το γεγονός προκαλεί, μάλιστα, ιδιαίτερη έκπληξη στους καταγγέλλοντες, καθώς φαίνεται να τους έχει ήδη αποσταλεί η κάρτα Fan ID, που λειτουργεί ως προσωρινή βίζα για τους παρευρισκόμενους στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Ααρον Καμ, ο οποίος μέχρι πρότινος πίστευε ότι είχε «στο τσεπάκι του» το πολυπόθητο εισιτήριο για να δει την εθνική ομάδα της χώρας του να αγωνίζεται.

«Το ποδόσφαιρο είναι το απόλυτο πάθος μου, γι’ αυτό όταν μου έστειλαν την Fan ID, σκέφτηκα αμέσως ότι αυτό αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα, έχω την επίσημη κάρτα, θα βρίσκομαι στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ηθελα να πάω στο Παγκόσμιο Κύπελλο από τότε που ήμουν 8 χρονών και έβλεπα τη διοργάνωση στη Γαλλία το ’98. Είναι σαν ένα όνειρο που αποκτά πλέον υπόσταση» σχολιάζει περιγράφοντας τον ενθουσιασμό που ένιωθε μέχρι την περασμένη εβδομάδα, όταν και έλαβε το απογοητευτικό email.

«Η αίτησή σας για κάρτα FAN ID έχει απορριφθεί» ανέφερε δίχως περαιτέρω εξηγήσεις το ηλεκτρονικό μήνυμα με αποστολέα το αρμόδιο τμήμα για την έκδοση της κάρτας.

Οι ακόλουθες προσπάθειες του Καμ να μάθει τον λόγο απόρριψης απέβησαν άκαρπες, λαμβάνοντας εντέλει ως απάντηση ένα απόσπασμα των νομικών όρων και προϋποθέσεων πώλησης των εισιτηρίων που διευκρίνιζε ότι οι διοργανωτές επιφυλάσσονται του δικαιώματος να ακυρώσουν το εισιτήριο οποιαδήποτε χρονική στιγμή.

Ο Καμ, ελπίζει πλέον στην έγκριση αίτησής του για τουριστική βίζα, ως μόνη πιθανότητα να δει την εθνική Αυστραλίας στο γήπεδο και να μη χάσει άδικα τα χιλιάδες δολάρια που έχει ξοδέψει, εκτός από την αγορά του εισιτηρίου, για έξοδα διαμονής και μεταφορικά.

Οπως εξηγεί, δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό. Από τους 30 συνολικά φίλους οπαδούς με τους οποίους είχε προγραμματίσει το ταξίδι του, τέσσερις έλαβαν αντίστοιχα email για ακύρωση της βίζας, παρ’ ότι είχαν επίσης στην κατοχή τους τις Fan ID.

Το εν λόγω έγγραφο εκδίδεται με σκοπό παράλληλης χρήσης ταυτοποίησης του κατόχου εισιτηρίου στο Παγκόσμιο Κύπελλο και άδειας παραμονής του στη χώρα διεξαγωγής από 10 ημέρες πριν έως και 10 ημέρες μετά τη διοργάνωση.

Το σύστημα αυτό καθιερώθηκε για πρώτη φορά πέρυσι, στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών που διεξήχθη στη Ρωσία, με στόχο τη διευκόλυνση των ελέγχων για εντοπισμό και απαγόρευση εισόδου σε οπαδούς που επιδίδονται σε βία και χουλιγκανισμό.

Βρίσκεται δε υπό την επιτήρηση του Αλεξέι Λαβρίσεφ Lavrishev, επικεφαλής της ομάδας ασφαλείας για το Παγκόσμιο Κύπελλο της κυβερνητικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ρωσίας FSB (Federal Security Services).

Ωστόσο, ο Καμ αρνείται κατηγορηματικά ότι έχει επιδείξει ποτέ επιθετική συμπεριφορά στο γήπεδο που να δικαιολογεί την ακύρωση της βίζας του, δεδομένου μάλιστα ότι βρίσκεται σε αναπηρικό καροτσάκι.

Τα κριτήρια αξιολόγησης των αποβλητέων φιλάθλων από τη διοργάνωση φαντάζουν μάλιστα ακόμη πιο ανεξήγητα, αν ευσταθεί σχετική αναφορά του Reuters τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με την οποία ένας οπαδός που βρισκόταν στη «μαύρη λίστα» των ρωσικών αρχών για μεμπτή συμπεριφορά εξασφάλισε χωρίς πρόβλημα την Fan ID του για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Σημειώνεται πως το ABC απηύθυνε ερώτημα σχετικά με το ζήτημα στην πρεσβεία της Ρωσίας στην Αυστραλία. Οι ρωσικές διπλωματικές Αρχές ζήτησαν από τους δημοσιογράφους του δικτύου να επικοινωνήσουν εκ νέου.

Από την πλευρά των αυστραλιανών Αρχών, η υπουργός Εξωτερικών Julie Bishop, αρνήθηκε να σχολιάσει, με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου να αναφέρει πως το θέμα αφορά τους διοργανωτές του τουρνουά και τη ρωσική πρεσβεία.

Πηγή: neoskosmos.com

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή