Αρχική Πολιτική Βουλή - Νομοσχέδια Διαφωνία Βασιλειάδη – Καραμανλή στη Βουλή για το εκλογικό σύστημα των Ενώσεων

Διαφωνία Βασιλειάδη – Καραμανλή στη Βουλή για το εκλογικό σύστημα των Ενώσεων

Ξεκίνησε την Τετάρτη 27/2 στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, η συζήτηση για το νέο αθλητισμό νομοσχέδιο του υφυπουργείου Αθλητισμού «Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού και άλλες διατάξεις».

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, είχε αντιπαράθεση, με την υπεύθυνη για τον αθλητισμό της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Καραμανλή.

Η αντιπαράθεση περιέλαβε και τις ποδοσφαιρικές Ενώσεις, αφού η βουλευτής της ΝΔ τοποθετήθηκε αρνητικά στις αλλαγές στο εκλογικό τους σύστημα, όπως και στο εκλογικό σύστημα των αθλητικών ομοσπονδιών, εξαιρουμένης της ΕΠΟ.

«Με το σύνολο των διατάξεων μπορούμε να χαράξουμε μια νέα μέρα με διαφάνεια, αξιοπιστία που δεν θα χρειαστεί τα ζητήματα να λύνονται σε δικαστικές αίθουσες και ανακριτικά γραφεία» τόνισε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης.

Για την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού είπε: «Θέλουμε να φτιάξουμε μια νέα ανεξάρτητη αρχή με τρόπους λειτουργίας που θα μπορεί να ασκεί τον πραγματικό ελεγκτικό της ρόλο, να προλαβαίνει φαινόμενα που ταλάνισαν τον ελληνικό αθλητισμό».

Και συμπλήρωσε: «Θέλουμε να κλείσουμε το φαινόμενο που ζήσαμε και ζούμε με Ομοσπονδίες που είναι στα δικαστήρια συνεχώς, με καταγγελίες και εξώδικα επί εξωδίκων. Περιλαμβάνουμε διατάξεις για τα θέματα της βίας, σχετικά με την ποινική αντιμετώπιση των ταραξιών με τέτοιους κανόνες που θα διασφαλίζουν ότι αυτοί που θα συλλαμβάνονται σε επεισόδια, θα μπορεί να τους απαγορευτεί άμεσα η απαγόρευση τους στους αγωνιστικούς χώρους ενώ θα τιμωρούνται αυτοί που θα τους επιτρέπουν την είσοδο στα γήπεδα αν και τιμωρημένοι».

Από την πλευρά της η κα Καραμανλή, εξέφρασε την απορία της για το γεγονός ότι άλλο νομοσχέδιο τέθηκε σε διαβούλευση και άλλο έφτασε στη Βουλή.

“Άλλος νόμος βγήκε σε διαβούλευση και άλλον φέρνετε στη Βουλή. Εξαφανίστηκαν 51 ολόκληρα άρθρα. Τι σας έπιασε και θέλετε να ασχοληθείτε με τις ποδοσφαιρικές Ενώσεις;

Με τις διατάξεις για την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, αλλάζει ο Μανωλιός και βάζει τα ρούχα του αλλιώς.

Επίσης, βάζετε το στοίχημα στον αθλητισμό, αφού επιτρέπεται σε κατόχους ποσοστού μέχρι 15% στοιχηματικών εταιρειών να διοικούν ομάδες.

Για τη βία, παρακολουθείτε ως απλός σχολιαστής επιθέσεις σε διαιτητές και επεισόδια, χωρίς να χρησιμοποιείτε τα εργαλεία που έχετε στα χέρια σας, που νομοθέτησε ο προκάτοχός σας”.

“Παραλάβαμε σύστημα παράγκας το 2015”

Στη δευτερολογία του, στη συζήτηση για το νέο αθλητισμό νομοσχέδιο, ο Γιώργος Βασιλειάδης, απάντησε στα ζητήματα που έθιξαν οι εισηγητές των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για “σύστημα παράγκας το 2015”, ενώ προκάλεσε την υπεύθυνη Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Καραμανλή, να “πείτε έστω και μια φορά τη λέξη παράγκα”.

“Δεν βάλαμε όρια στις θητείες των Δ.Σ. των ομοσπονδιών για να κάνουμε εκκαθάριση. Βάλαμε όρια για να μπουν κανόνες που ισχύουν παντού.

Για την βία και τις επιθέσεις στους διαιτητές, για πρώτη φορά τέτοιες υποθέσεις οδηγούνται στη δικαιοσύνη, για πρώτη φορά υπάρχει διαλεύκανση τέτοιων αδικημάτων.

Για πρώτη φορά δημιουργείται ένα πλαίσιο στην λειτουργία της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού που θα έχει αποτελέσματα. Θα υπάρχει πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς, φορολογικά στοιχεία κτλ., ώστε να μπορεί να λειτουργήσει.

Δίνουμε στην ΕΕΑ και μια ακόμα αρμοδιότητα, να επιβάλει τις κυρώσεις για τις εμπρηστικές δηλώσεις, την πρόκληση βίας κλπ. Όταν είχε την αρμοδιότητα ο υπουργός για αυτό, δεν υπήρχαν οι τακτικοί δικαστές”, ανέφερε ο κ. Βασιλειάδης.

Καταλήγοντας, απευθύνθηκε κυρίως στην κυρία Καραμανλή, λέγοντας: “Δεν λύνει όλα τα προβλήματα αυτό το νομοσχέδιο, αλλά απέχει έτη φωτός από το διαλυμένο και αναξιόπιστο σύστημα που παραλάβαμε το 2015, από το σύστημα της παράγκας.

Και σας προκαλώ ξανά κυρία Καραμανλή, να πείτε έστω μια φορά την λέξη παράγκα από αυτό το βήμα. Δεν είναι κακό, είναι μια πραγματικότητα”.

Δεν κλήθηκε η ΕΠΟ στη συνεδρίαση της Πέμπτης

Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε να κληθούν για το πρωί της Πεμπτης (28/2) 21 φορείς και Ομοσπονδίες για να καταθέσουν τις απόψεις τους για το νομοσχέδιο αλλά όπως ειπώθηκε, η ΕΠΟ αν και ήταν αρχικά μέσα σε αυτές, έμεινε εκτός για να κληθεί η Κολυμβητική Ομοσπονδία!

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα γίνει η συζήτηση και η ψήφιση επί της αρχής, την Τρίτη (5/3) θα συνεδριάσει ξανά η Επιτροπή για τη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου που στη συνέχεια θα πάρει το δρόμο για την Ολομέλεια.

Κλήθηκαν οι: Ένωση Ιδιοκτητών Δρομώνων Ίππων Ελλάδας, Πανελλήνια Ένωση Φιλίππων, Ένωση Επαγγελματιών Δρομώνων Ίππων, Φίλιππος Ένωσης Ελλάδας, Ένωση Προπονητών Δρομώνων Ίππων, ΟΔΙΕ, ΕΟΕ, Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, ΣΕΓΑΣ, Super League, ΔΕΑΒ, Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων Αθλητικών Σωματείων, ΟΠΑΠ, Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή, ΕΟΚ, Πανελλήνια Ομοσπονδία Προπονητών Αθλημάτων, Ομοσπονδία Βόλεϊ, Ομοσπονδία Χάντμπολ, Ομοσπονδία Πινκ Πονκ, Κολυμβητική Ομοσπονδία, «Ιπποδρομίες Α.Ε.».

Exit mobile version