Αρχική ΕΠΟ Από την Κηφισιά 2010 στον ΟΦΗ ’94: Ο ανοιχτός κύκλος προσφυγών κατά...

Από την Κηφισιά 2010 στον ΟΦΗ ’94: Ο ανοιχτός κύκλος προσφυγών κατά της ΕΠΟ

Τον τελευταίο χρόνο, η ιστορία στο θεσμικό κομμάτι του ελληνικού ποδοσφαίρου, γράφεται ή επιχειρείται να γραφτεί μέσω δικαστικών αποφάσεων είτε από την επονομαζόμενη τακτική δικαιοσύνη, είτε από τo Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ.

Από την προσφυγή του Β. Μητρόπουλου ως εκπροσώπου του Αιγάλεω και της Κηφισιάς 2010 κατά της τέλεσης των εκλογών της ΕΠΟ, που είχαν προγραμματιστεί να γίνουν τον περασμένο Οκτώβριο, έως την προσφυγή των δύο σωματείων της ΕΠΣ Ηρακλείου με αίτημα την ακύρωση των εκλογών της 18ης Αυγούστου, έχει ανοίξει ένας κύκλος προσφυγών. Προσφυγών που δεν γίνονται από τις Ενώσεις λόγω του φόβου της τιμωρίας, αλλά από πρωτοβάθμια σωματεία ή/και εκπροσώπους αυτών.

Η πρώτη προσφυγή έγινε δεκτή και άλλαξε -λίγο ή πολύ θα δείξει- το «ρου της ιστορίας». Οι υπόλοιπες απορρίφθηκαν δημιουργώντας τον «κύκλο των χαμένων προσφυγών».

Το Soccerplus θυμάται:

  • Όλα ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2016, όταν ο Βίκτωρας Μητρόπουλος, ως εκπρόσωπος του Αιγάλεω και το σωματείο Κηφισιά 2010 κατέθεσαν προσφυγή κατά των εκλογών της ΕΠΟ που ήταν προγραμματισμένες για τις 26/10. Το Διαιτητικό Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή του Μητρόπουλου κρίνοντας ότι δεν έχει έννομο συμφέρον αλλά έκανε δεκτή αυτήν της Κηφισίας 2010, με αποτέλεσμα να αναβληθούν οι εκλογές και να διοριστεί προσωρινή διοίκηση στην ΕΠΟ με ονόματα που είχαν προτείνει κατά βάση οι προσφεύγοντες!

Οι προσφεύγοντες υποστήριζαν και το Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ δέχθηκε κατά πλειοψηφία, ότι οι εκλογές έπρεπε να γίνουν με βάση τον αθλητικό νόμο (“Ορφανού”) και όχι με βάση το καταστατικό της ΕΠΟ.

Μάλιστα υπέρ αυτής της απόφασης ψήφισαν οι τρεις τακτικοί δικαστές και οι δύο διαιτητές της ΕΠΟ, που ήταν η καθ’ ης , ενώ καταψήφισαν οι δύο διαιτητές που ορίστηκαν από την πλευρά των προσφευγόντων!

Η απόφαση αποτέλεσε την αφορμή για την παρέμβαση της FIFA και τον διορισμό της ΠΔΕ/ΕΠΟ.

  • Στη συνέχεια ακολούθησε η προσφυγή του δικηγόρου και προέδρου του ΙΔΕΑΔ (Ινστιτούτο Διεθνούς & Ελληνικού Αθλητικού Δικαίου), Ανδρέα Μαλάτου, στις 29/11/2016 στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών κατά του διορισμού της ΠΔΕ/ΕΠΟ, την οποία (ο Μαλάτος) θεωρούσε παράνομη.Η προσφυγή απορρίφθηκε στις 07/12, επειδή το δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπήρχε «έννομο συμφέρον» από την πλευρά του Μαλάτου.Ο Ανδρέας Μαλάτος κατέθεσε την προσφυγή ως μέλος του σωματείου «ΑΕ Ηρακλείου», το οποίο, όμως, ισχυρίστηκε ότι δεν είχε κάποια σχέση και πως τον είχε διαγράψει από το μητρώο του για μη καταβολή συνδρομών πριν από δύο χρόνια.

Η ΕΠΟ λίγο πριν τη συζήτηση της προσφυγής προχώρησε στην άρση ιδιότητας μέλους του Ηρακλείου, μεταφέροντας την πίεση στη διοίκηση του συλλόγου η οποία με τη σειρά της παραστάθηκε υπέρ της ΕΠΟ στο δικαστήριο υποστηρίζοντας ότι ο Μαλάτος έχει διαγραφεί από μέλος του.

  • Τα πράγματα δεν ηρέμησαν, καθώς εμφανίστηκαν οι δύο προσφυγές από το σωματείο της ΕΠΣ Αιτωλοακαρνανίας, Οινιάδες, οι οποίες (οι προσφυγές) επίσης έπεσαν στο κενό.Οι Οινιάδες, που ήταν ένα σωματείο αντιπολιτευόμενο στη διοίκηση Παπαχρήστου στην ΕΠΣ Αιτωλοακαρνανίας, ζητούσε την ακύρωση της για τις 19/12/2016 έκτακτης ΓΣ της ΕΠΟ με θέμα την εκλογή δύο εκπροσώπων της ομοσπονδίας στην ολομέλεια της ΕΟΕ.Η πρώτη συζήτηση στο Διαιτητικό Δικαστήριο έγινε στις 12/12 κι αφορούσε τη ΓΣ που ήταν προγραμματισμένη για τις 19/12 κι είχε ως αντικείμενο την εκλογή ενός τακτικού κι ενός αναπληρωματικού εκπροσώπου της ΕΠΟ στην ΕΟΕ, όμως απορρίφθηκε ως εκπρόθεσμη, καθώς η σύγκληση της ΓΣ είχε γίνει στις 17/11.Όμως οι Οινιάδες επανήλθαν και κατέθεσαν νέα προσφυγή Ιανουάριο του 2017 ζητώντας την ακύρωση των αποτελεσμάτων της έκτακτης ΓΣ της 19/12 (σ.σ. ο Βαγγέλης Γραμμένος εξελέγη τακτικός εκπρόσωπος της ΕΠΟ στην ΕΟΕ κι ο Παναγιώτης Παπαχρήστος αναπληρωματικό), η οποία επίσης απορρίφθηκε στις 17/01, με το Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ να υποστηρίζει ότι οι Οινιάδες δεν είχαν «έννομο συμφέρον».
  • Στη συνέχεια “σκυτάλη” πήραν τα δύο σωματεία της ΕΠΣ Ηρακλείου «ΟΦΗ 94» και «Α.Ε. Καμηλαρίου» τα οποία, μαζί με τον ταμία της ΕΠΣ Ηρακλείου, Γ. Βοζικάκη, προσέφυγαν στο Πρωτοδικείο Αθηνών καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα και ζητώντας την ακύρωση των εκλογών της ΕΠΟ που είχαν προγραμματιστεί να γίνουν στις 18 Αυγούστου 2017.

Η υπόθεση συζητήθηκε ανήμερα της ΓΣ και η απόφαση του δικαστηρίου ήταν απορριπτική όσον αφορά στο αίτημα ακύρωσης των εκλογών, οι οποίες έγιναν κανονικά.

Μια ημέρα πριν τη συζήτηση της υπόθεσης ΠΔΕ/ΕΠΟ προχώρησε σε αναστολή ιδιότητας μέλους των δύο σωματείων και του ταμία της ΕΠΣ Ηρακλείου.

Η συζήτηση της κύριας αγωγής εκκρεμεί, ωστόσο τα δύο σωματεία φέρονται αποφασισμένα να παραιτηθούν προκειμένου να πάψει η εναντίον τους ποινή.

 

Exit mobile version