“Θέλω κάποια στιγμή να μου εξηγήσει ο κ. Αυγενάκης γιατί είναι κακή η διοίκηση της ΕΠΟ”

Print Friendly, PDF & Email
Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βαγγέλης Γραμμένος, στην συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεοπτική “Δίκη στο OPEN” σχολίασε την εγκατάσταση του συστήματος του VAR στο ελληνικό ποδόσφαιρο, το κόστος λειτουργίας του, την προσθήκη της γραμμής του οφσάιντ ενώ τόνισε πως το ποδόσφαιρο έχει γίνει καλύτερο με την προσθήκη του VAR, ενώ κατόπιν ερωτήσεων αναφέρθηκε και σε μια σειρά θεμάτων που απασχολούν την Ομοσπονδία, αλλά και στο ενδεχόμενο δικής του υποψηφιότητας και στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2020.

 

Δεν είχε προβλεφθεί από την διακήρυξη της σύμβασης η γραμμή του οφσάιντ. Η ομοσπονδία από την αρχή δεν είχε λάβει γνώση. Την προκήρυξη την είχε αναλάβει το υπουργείο. Δεν υπήρχε πιστοποιημένη γραμμή από την ΦΙΦΑ όταν είχε ανακοινωθεί. Η πιστοποίηση σε τρισδιάστατη μορφή ήρθε το Σεπτέμβρη του 2019, με μη πιστοποιημένη γραμμή του οφσάιντ δεν μπορεί να γίνει χρήση στο VAR. Δεν έχουν όλες οι χώρες γραμμή οφσάιντ. Πιθανόν να επηρεάζονται οι διαιτητές από την γραμμή του τηλεοπτικού παρόχου, όμως οι διαιτητές πρέπει να κρίνουν χωρίς την γραμμή αν υπάρχει οφσάιντ. Ήδη έχουμε κάνει μια κουβέντα ήδη έχουμε μια κοστολόγηση και της επόμενες μέρες θα δούμε αν είναι εφικτό να μπει.

Οφείλουμε να δούμε και να αξιολογούμε την χρησιμότητα του νέου εργαλείου που έχουμε στα χέρια μας του VAR. Τείνουμε να ξεχάσουμε ότι το ποδόσφαιρο είναι παιχνίδι των λαθών. Τα λάθη υπήρχαν και θα υπάρχουν.

Το μεγάλο ζητούμενο ήταν το πρωτάθλημα να αρχίσει με το VAR, έγινε προσπάθεια να αρχίσει από την πρώτη αγωνιστική. Είμαι αναρμόδιος να απαντήσω για το κόστος του VAR.

Η προηγούμενη κυβέρνηση αποφάσισε για το κόστος του VAR η ομοσπονδία είναι αναρμόδια να αναλάβει το κόστος. Το κόστος του VAR δεν το αντεχε η ΕΠΟ για την πενταετία.

Θα απευθύνουμε στο υπουργείο ψηφιακής πολιτικής για το κόστος της γραμμής του οφσάιντ.

Το VAR κοστίζει 5.000 ανά αγώνα προ του ΦΠΑ.

Το ποδόσφαιρο είναι καλύτερο, έχετε μετρήσει πόσα είναι τα διαιτητικά σφάλματα που διόρθωσε το VAR, στις 3 πρώτες αγωνιστικές το var διόρθωσε 17 λάθη, να βάλουμε στην ζυγαριά τα οφέλη του VAR και τα αρνητικά του. Στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει να λέμε μόνο τα αρνητικά αγνοώντας πλήρως τα θετικά.

Το VAR λειτουργεί σωστά στην Ελλάδα, σε όλες τις χώρες γίνονται λάθη, τι πρέπει να κάνουμε να ισοπεδώσουμε πλήρως την τεχνολογία, πρέπει να τύχει μιας επιείκειας η προσπάθεια που ξεκίνησε το καλοκαίρι. Από την πρώτη μέρα που μπήκε το VAR στην Ελλάδα έτυχε μιας ανελέητης επίθεσης.

Επίσης, ο Βαγγέλης Γραμμένος, αποκάλυψε ότι ο διάδοχος του Βίτορ Περέιρα στην ΚΕΔ, το ερχόμενο καλοκαίρι που λήγει το συμβόλαιο του Πορτογάλου, θα είναι Έλληνας, «εκτός αν οι διεθνείς Ομοσπονδίες επιλέξουν αλλιώς…».

«Η Επιτροπεία της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ δεν θα υπάρχει όταν θα φύγω από την ΕΠΟ. Θα σας πω αυτό που ειπώθηκε δημοσίως, ότι στο τέλος Ιουλίου οι διεθνείς ομοσπονδίες, έτσι όπως εκφράζονται από τους εκπροσώπους τους, θα έχουν αποχωρήσει. Λήγει και η σύμβαση του Περέϊρα, προφανώς και ο επόμενος αρχιδιαιτητής θα είναι Έλληνας εκτός και αν οι διεθνείς ομοσπονδίες επιλέξουν αλλιώς… Η πρόθεση η δική μας είναι να είναι Έλληνας…» είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε ακόμη:

Στα επεισόδια στον τελικό του Βόλου: «Μη ρωτάτε εμένα για τα γεγονότα του Βόλου. Εκλέχτηκα μετά από τον συγκεκριμένο τελικό. Όχι μομφή σε αυτή την ΕΠΟ για τον τελικό του Βόλου. Η θέση τούτης της διοίκησης ήταν, είναι και θα παραμένει ότι ο τελικός πρέπει να γίνεται με φιλάθλους.».

Για τα “χειραγωγημένα παιχνίδια”: «Τώρα πάει να γίνει ένα άλλο νομικό πλαίσιο με την Επιτροπή Καθοδήγησης. Όταν συνεδριάσει, θα συνεδριάσει όμως… Υπάρχει πειθαρχικό πλαίσιο που βασίζεται στην απόδειξη και όχι στην πιθανολόγηση. Γίνονται σεμινάρια από την ΕΠΟ απλά δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Εκθέσεις της Sportradar έρχονται. Ξέρετε ότι αυτές οι αναφορές πηγαίνουν και στους εισαγγελείς. Εκεί τι γίνεται. Υπάρχει ποινικό πλαίσιο; Γιατί δεν τιμωρούνται;»

Για την υποψηφιότητα του στις επόμενες εκλογές της ΕΠΟ: «Είναι πολύ πρώιμο να το συζητάμε. Δεν είμαι εγώ αυτός που θα επιβάλει την άποψη μου. Υπάρχει μια παράταξη που με εξέλεξε επικεφαλής. Η ίδια δημοκρατική διαδικασία θα ακολουθηθεί και πάλι. Θα μας απασχολήσει στον κατάλληλο χρόνο, με τις κατάλληλες συνθήκες»

Για την ΟΔΠΕ: «Θεσμικά η διαιτησία ανήκει στο ποδόσφαιρο, όχι στους συνδέσμους. Ας λειτουργήσει ως συνδικαλιστικό όργανο η ΟΔΠΕ. Ζητούμενα όμως όπως διαιτητές αξιολογήσεις, δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο της ΟΔΠΕ και των συνδέσμων».

Για τον χαρακτηρισμό του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη περί «κακής διοίκησης» της ΕΠΟ: «Πράγματι ο κ. Αυγενάκης χαρακτήρισε «κακή» τη διοίκηση της ΕΠΟ. Διαφωνώ κάθετα μαζί του. Θα έπρεπε να υπάρξει συζήτηση μαζί μου και να μου εξηγήσει γιατί είναι κακή. Πως πληροφορήθηκε ο υπουργός το οικονομικό πρόβλημα της ΕΠΟ είναι ένα ζητούμενο. Θα έπρεπε να με ρωτήσει για το οικονομικό πρόβλημα της ΕΠΟ. Δεν με ρώτησε ποτέ. Προφανώς και θα μιλήσουμε με τον κ. Αυγενάκη στη Νιόν. Η σχέση μου με τον υπουργό είναι καλή. Θέλω κάποια στιγμή να μου πει για το «κακή διοίκηση».

Για τα οικονομικά προβλήματα της Ομοσπονδίας: «Το χρέος της ΕΠΟ όταν αναλάβαμε διοίκηση ήταν 13 εκατομμύρια ευρώ και τώρα είναι 9. Μιλάμε για μείωση τεσσάρων εκατομμυρίων. Δεν παίρνω μισθό, ο νόμος προέβλεπε να παίρνω μισθό και ανεστάλη. Ξέρετε πόσο κόστισε η εγκατάσταση του VAR; 450.000 ευρώ. Ξέρετε πόσα πληρώσαμε για τους διαιτητές της Football League. Ξέρετε ότι η ΕΠΟ δεν είχε έσοδα από τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας; Όλα αυτά δημιούργησαν μια πρόσκαιρη ταμειακή δυσχέρεια».

Για τα λάθη του στην ΕΠΟ: «Έχω κάνει λάθη. Έκανα λάθος, την πρώτη χρονιά που δεν παραπέμπαμε στα πειθαρχικά όργανα τις δηλώσεις των παραγόντων. Δική μου ήταν αυτή η επιλογή, όχι των συνεργατών μου. Ήταν λάθος, πίστευα ότι μέσα από ένα γόνιμο διάλογο θα φέρναμε αποτελέσματα».

Για τις πρόσφατες δηλώσεις του Σάββα Θεοδωρίδη για την ΕΠΟ: «Περιπτώσεις σαν του κυρίου Θεοδωρίδη υπάρχουν και άλλες. Θεσμικά το πλαίσιο επιβάλλει να παραπεμφθούν στους αρμοδίους εισαγγελείς οι οποίοι θα απευθυνθούν στις πειθαρχικές επιτροπές. Το πρόβλημα δεν είναι τι λέει ο καθένας άρα θα πάει στις πειθαρχικές επιτροπές. Το θέμα είναι γιατί γίνεται όλο αυτό. Για ποιον λόγο και τι εξυπηρετεί. Αν θέλει κανείς να διαφυλάξει το ελληνικό ποδόσφαιρο, θα πρέπει να σταματήσει αυτή η λαίλαπα των δηλώσεων, όχι μόνο από τον κ. Θεοδωρίδη. Καθημερινά, κατά την διάρκεια του αγώνα. Πριν τον αγώνα. Αυτή η κατάσταση είναι παθογένεια, πληγώνει το ποδόσφαιρο, δεν το αφήνει να αναπνεύσει».

Για την Επιτροπή Καθοδήγησης: «Η προσπάθεια κατά της βίας έχει ξεκινήσει και αναφέρομαι στην Επιτροπή Καθοδήγησης. Σας είναι γνωστή η σύσταση της, είμαι αισιόδοξος ότι στο τέλος της ημέρας, όταν δηλαδή θα έχουμε βάλει τα ζητήματα που ξέρουμε όλοι που πρέπει να κινηθούμε, νομίζω ότι θα αρχίσει το φαινόμενο βία να υποχωρεί. Είμαι αισιόδοξος γι’ αυτό».

Για το αν έχει έχει μιλήσει με Σαββίδη, Μελισσανίδη, Αλαφούζο για τις επερχόμενες εκλογές στην ΕΠΟ: «Όχι βέβαια δεν έχω συζητήσει για τις εκλογές. Για άλλα θέματα ναι, δεν το έχω κρύψει. Σπάνιες είναι βέβαια, οι συναντήσεις. Βεβαίως και με στήριξαν και έπαιξαν μεγάλο ρόλο στην εκλογή μου (σ.σ. οι Σαββίδης, Μελισσανίδης και Αλαφούζος). Αυτά είναι γνωστά. Θυμίζω όμως, αυτό που είχα πει και τότε, ότι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο συμμετέχει ενεργά στη ΓΣ της ΕΠΟ».

Για το αν έχει συναντηθεί με τον Βαγγέλη Μαρινάκη: «Ναι, στην αρχή είχα συναντηθεί και με τον κ. Μαρινάκη. Μετά δεν κατέστη δυνατό, χαθήκαμε»

Αν δεν υπάρχει η στήριξη του Ολυμπιακού, δεν σας ενοχλεί; «Προφανώς και με ενοχλεί. Προφανώς και θα ήθελα ένα ποδόσφαιρο ενωμένο. Όχι εγώ, όλη η κοινωνία. Προφανώς και θα ήθελα, ένα ποδόσφαιρο όπου ο καθένας δεν θα βλέπει το δικό του συμφέρον αλλά θα βλέπει και λίγο μακροπρόθεσμα»

Για το τι του είπε ο κ. Μαρινάκης: «Τώρα δεν είναι λόγος να συζητάμε. Ήταν μια μικρής διάρκειας συζήτηση με τον κ. Μαρινάκη, που κινήθηκε σε πολύ καλούς τόνους και σε εξαιρετικό κλίμα. Τι να κάνουμε τώρα, δεν ξανασυναντηθήκαμε. Προφανώς και ο κ. Μαρινάκης δεν το ζήτησε. Θυμίζω ότι είχα συνάντηση όμως και με τον κ. Βρέντζο και με τον κ. Θεοδωρίδη στο γραφείο μου, στην αρχή της θητείας μας, μια διεξοδική συζήτηση για θέματα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Είμαι ανοιχτός στον καθένα, δεν έχω τέτοιες μικροαντιλήψεις, αυτός είναι καλός ή αυτός είναι κακός»».

Για τη στέγαση των Πειθαρχικών Επιτροπών και την πληρωμή των μελών τους από την ΕΠΟ: «Αυτό είναι ένα θέμα. Όμως αυτοί οι άνθρωποι έρχονται και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ποδόσφαιρο. Ας μας δώσει ο προϊστάμενος του Πρωτοδικείου χώρους να πάει να δικάσει, δεν έχουμε πρόβλημα που θα δικάσει. Και για την ΚΛΔ λέγατε αλλά την άλλη εβδομάδα πάει στο Μαρούσι».

Για το θέμα ΠΑΟΚ – Ξάνθη: «Είναι θέμα αποκλειστικής αρμοδιότητας της ΕΕΑ την οποία θα συνδράμει η Επιτροπή Αδειοδότησης της ΕΠΟ και το έχει ζητήσει και τα στοιχεία θα δοθούν. Λογικό είναι. Θα πρέπει να σεβαστούμε την έρευνα της ΕΕΑ χωρίς να σχολιάσουμε τίποτα. Δεν θα ήθελα σε ένα τέτοιο στάδιο να μπούμε σε μία λογική της παραφιλολογίας».

Για την παρέμβαση της Επιτροπής Δεοντολογίας στην υπόθεση της «Συμμορίας»: «Πρέπει να σεβαστούμε τη διαδικασία που ακολουθεί Επιτροπή. Δεν θα μπω ποτέ στα ενδότερα των δικαστικών οργάνων… Πρέπει να σεβαστούμε την έρευνα που κάνουν τα δικαστικά μας όργανα. Πρέπει να περιμένουμε την ετυμηγορία. Κανείς δεν είναι ένοχος πριν από την έκδοση της απόφασης»

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή