Αργεντινή Καρδίτσας: Η ομάδα που έκλεισε τα γραφεία της Χρυσής Αυγής!

Print Friendly, PDF & Email

Του Μάκη Διόγου
«Απολαμβάνοντας το ποδόσφαιρο και την χαρά του παιχνιδιού σε κάθε ματς, το προσπαθήσαμε και το καταφέραμε. Σε μια χρονιά με πολλά προβλήματα και πολλές συγκινήσεις αντέξαμε και σήμερα πανηγυρίζουμε! Πολλά μπράβο σε όλους και στα παιδιά που αγωνιστήκανε όλη την χρονιά, αλλά και σε όλο τον κόσμο που ήτανε δίπλα μας όλη την χρονιά και μας στάθηκε. Το μόνο που θα αλλάξει την επόμενη χρονιά θα είναι ότι από Κυριακή θα παίζουμε Σάββατο. Vamos…». Με τα παραπάνω λόγια πανηγύρισε η Αργεντινή Καρδίτσας την επιστροφή της στην Α1 κατηγορία της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Καρδίτσας. Ναι σωστά διαβάσατε στο τοπικό ερασιτεχνικό πρωτάθλημα της Καρδίτσας συμμετέχει μια… Αργεντινή. Χωρίς Μέσσι, Ιγκουαίν, Μασεράνο, Ντι Μαρία, αλλά με πολύ κέφι, διάθεση για μπαλίτσα και κυρίως αντίστασης στο μοντέρνο ποδόσφαιρο…

Πίσω στο 2007…

«Πριν έντεκα χρόνια, το 2007, μια παρέα από οπαδούς της Αναγέννησης Καρδίτσας αποφασίσαμε να μην μείνουμε μόνο στις κερκίδες. Πήραμε την πρωτοβουλία και δημιουργήσαμε μια ομάδα για να παίζουμε ποδόσφαιρο που τόσο πολύ αγαπάμε. Από την αρχή αποφασίσαμε ότι η ομάδα που θα δημιουργήσουμε θα είναι κόντρα στο εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο, στο μοντέρνο όπως το αποκαλούν. Έτσι δημιουργήθηκε η Αργεντινή Καρδίτσας». Με αυτά τα λόγια περιγράφει στην «Εποχή» τη «γέννηση» της Αργεντινής ο προπονητής της ομάδας, Βαγγέλης Φαλιάγκας. Γιατί όμως «Αργεντινή»; «Σαν οπαδοί μας άρεσε το λατινοαμερικάνικο ταπεραμέντο. Λίγο αλητεία, λίγο μακρύ μαλλί, λίγο επαναστατικό. Φυσικά και ο Τσε Γκεβάρα που μας εμπνέει. Όλα αυτά μέτρησαν και να η Αργεντινή Καρδίτσας», μας είπε ο Β. Φαλιάγκας.

Στα έντεκα χρόνια ποδοσφαιρικής (και όχι μόνο…) δράσης, η Αργεντινή Καρδίτσας έχει καταφέρει να προβάλει ένα διαφορετικό τρόπο λειτουργίας αθλητικού συλλόγου. «Δεν έχουμε χρηματοδότες, δεν έχουμε χορηγούς. Όσοι βοηθούν οικονομικά την ομάδα το κάνουν γιατί αγαπούν το ποδόσφαιρο. Γιατί βλέπουν στην Αργεντινή μια προσπάθεια against modern football. Όλα τα έξοδα κάθε αγωνιστικής, πληρωμές γιατρών, διαιτητών, μέχρι τα νερά πληρώνονται από τους παίκτες της ομάδας. Λειτουργούμε κοινοτικά και αλληλέγγυα. Εντός και εκτός γηπέδου», θα υπογραμμίσει ο Βαγγέλης Φαλιάγκας. Στο ερώτημα ποιοι αποτελούν τη διοίκηση του συλλόγου, ο προπονητής απαντά χαμογελώντας: «Οι γονείς μας. Που είναι και φίλαθλοι μας…».

Η Αργεντινή προβάλλει ένα διαφορετικό, έντονα ριζοσπαστικά πολιτικοποιημένο, ποδοσφαιρικό πρότυπο. Αυτό πώς το αντιμετωπίζουν οι αντίπαλοι της; «Στην αρχή μας αντιμετώπιζαν με επιφυλακτικότητα. Μην ξεχνάτε ότι μιλάμε για ένα πρωτάθλημα σε επαρχιακή πόλη. Πολλές ομάδες από μικρά χωριά. Όμως με τα χρόνια, μας αποδέχθηκαν και τώρα μας αντιμετωπίζουν με σεβασμό, γιατί ξέρουν ότι θα αγωνιστούμε πάντα για το καλύτερο. Θα παίξουμε καθαρά. Και αυτό είναι σπάνιο στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο», υπογραμμίζει ο Β. Φαλιάγκας.

«Τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Καρδίτσα έμειναν ανοιχτά λίγους μήνες. Με αντιφασιστικές δράσεις, στις οποίες συμμετείχαμε όλοι όσοι απαρτίζουμε την Αργεντινή, τα γραφεία έκλεισαν. Φυσικά συνεχίζουμε καθημερινά να πολεμάμε τον φασισμό και το ρατσισμό, σε όλα τα κοινωνικά επίπεδα. Σ’ αυτό βοηθάει η Αργεντινή με την παρουσία της στα γήπεδα της Καρδίτσας», λεει ο Β. Φαλιάγκας. Εδώ και ένα χρόνο στη Γ’ ΕΠΣΚ αγωνίζεται η «Βαγγελίτσα Κουσιάντζα», άλλη μια αυτοοργανωμένη ποδοσφαιρική ομάδα, που πήρε το όνομα της από την ηρωϊκή κομμουνίστρια δασκάλα Βαγγελίτσα Κουσιάντζα που εκτελέστηκε το 1947. «Η Βαγγελίτσα είναι μια ομάδα που συγκροτήθηκε πέρυσι και είμαι πολύ χαρούμενος. Αρκετά παιδιά που έπαιζαν στην Αργεντινή, τώρα αγωνίζονται στη Βαγγελίτσα Κουσιάντζα, η οποία στη πρώτη της χρονιά στάθηκε αρκετά καλά. Μας ενώνει και το αυτοδιαχειριζόμενο στέκι της Καρδίτσας από το οποίο ξεκινούν πολλά…».

Κλείνοντας την κουβέντα ο Β. Φαλιάγκας δεν ξέχασε την Αναγέννηση Καρδίτσας, η οποία δυστυχώς υποβιβάστηκε στη Γ΄ Εθνική. «Ίσως ήρθε η ώρα να αναλάβουμε και την Αναγέννηση. Ο δρόμος της Αργεντινής δείχνει ότι υπάρχει ένα άλλο διαφορετικό, μη εμπορευματοποιημένο, ποδόσφαιρο». Vamos…

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή