Αυτή είναι η διαδικασία εκλογής του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας

Print Friendly, PDF & Email

Η ειδοποιός διαφορά συνίσταται στην αποσύνδεση της αποτυχίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών – όπως συνέβη το 2014.

Πώς εκλέγεται ο ΠτΔ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται από τη Βουλή με ονομαστική ψηφοφορία, κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης – έναν τουλάχιστον μήνα πριν τη λήξη της θητείας του απερχομένου Προέδρου.

Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται ο υποψήφιος, ο οποίος θα συγκεντρώσει την πλειοψηφία των 2/3 του συνολικού αριθμού των βουλευτών. Αν δεν συγκεντρωθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες.

Αν δεν επιτευχθεί ούτε στη δεύτερη ψηφοφορία η απαιτούμενη πλειοψηφία, τότε η διαδικασία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά, ύστερα από πέντε ημέρες. Σ’ αυτή την περίπτωση, Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται ο υποψήφιος, ο οποίος θα συγκεντρώσει την πλειοψηφία των 3/5 των βουλευτών.

Αν δεν επιτευχθεί ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία η αναγκαία πλειοψηφία, η διαδικασία επαναλαμβάνεται εκ νέου – ύστερα από πέντε ημέρες – και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο υποψήφιος, ο οποίος θα συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία (σ.σ. 151 βουλευτές) του συνόλου των βουλευτών.

Αν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή τη φορά πλειοψηφία, η διαδικασία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες και Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται ο υποψήφιος, ο οποίος θα συγκεντρώσει τη σχετική πλειοψηφία (σ.σ. πλειοψηφία επί των παρόντων).

Πηγή: topontiki

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή