Βασιλακόπουλος: “Απαράδεκτο, παράνομο και ανήθικο το νομοσχέδιο Αυγενάκη”

Print Friendly, PDF & Email

Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος αντέδρασε έντονα αναφορικά με το νέο αθλητικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ο 80χρονος πρόεδρος της ΕΟΚ που βρίσκεται στην 3η θητεία του στην προεδρια της (με το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται δεν έχει δικαίωμα για άλλη) σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «gazzetta» επιτέθηκε στον Λευτέρη Αυγενάκη για την πρόταση για τις θητείες στις Ομοσπονδίες που κατέθεσε και την οποία χαρακτηρίζει «απαράδεκτη, ανήθικη και αντισυνταγματική».

Ο επί πολλά χρόνια επικεφαλής της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης πήρε θέση για την επόμενη μέρα της ΕΟΚ, αρνούμενος να παραχωρήσει τα σκήπτρα σε πρώην παίκτη ή παίκτες, μίλησε για τον Ολυμπιακό Β’ και τους αδελφούς Αγγελόπουλους και τόνισε πως δεν έχει ουδεμία σχέση με την ελληνική διαιτησία. Μάλιστα εξέφρασε την άποψη πως αν αυτή πάει στον ΕΣΑΚΕ, θα διαλυθεί το ελληνικό μπάσκετ.

Πώς κρίνετε το νομοσχέδιο που προτάθηκε από τον Υφυπουργό Αθλητισμού, κ. Αυγενάκη;

«Το νομοσχέδιο του Αυγενάκη περιλαμβάνει μόνο μία τροποποίηση, ένα μικρό κομμάτι που αφορά στον πραγματικό αθλητισμό. Όλα τα άλλα είναι περί βίας κλπ. Βρήκε μία ευκαιρία και “κόλλησε” ένα άρθρο το οποίο δεν στέκεται πουθενά. Πουθενά δεν στέκεται. Ούτε στην ελληνική νομική τάξη, δηλαδή στο Σύνταγμα. Είναι αντισυνταγματικό πρώτον και αυτό έχει κριθεί και στο παρελθόν. Δεύτερον είναι αντίθετο με την Ολυμπιακή καταστατική χάρτα της ΔΟΕ. Δεν είναι η πρώτη προσπάθεια βίαιης ανατροπής των Ομοσπονδιών οι οποίες εκλέγονται από την λαϊκή τους βάση. Ποιο είναι αυτοί που θα καθορίσουν και θα βάλουν περιορισμούς. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα, ούτε από τον λαό. Εμείς από τη βάση εκλεγόμαστε, δεν διοριζόμαστε. Επί Ασλανίδη αυτά… Ο Μπάουμαν (σ.σ.: πρώην γ.γ. της FIBA) είχε στείλει ένα έγγραφο όταν είχε κάνει την ίδια απόπειρα κι ο Κοντονής».

Ναι αλλά και ο Κοντονής και ο Ανδριανός και ο Βασιλειάδης και ο Αυγενάκης τώρα…. Θεωρείται πως σας «φωτογραφίζει» αυτό το νομοσχέδιο;

«Δεν μιλάω για φωτογραφική διάταξη. Είναι απαράδεκτο και παράνομο. Δεν ξέρω αν στοχεύουν σε μένα ή σε άλλον. Είναι αντισυνταγματικό, απαράδεκτό και ανήθικο. Ο τρόπος με τον οποίο έρχεται, σε ένα πάκο σελίδων υπάρχει μόνο αυτό το άρθρο. Νομίζω είναι ξεκάθαρη η θέση μου. Όλοι είναι άσχετοι με τον Αθλητισμό. Εκτός από τον Γιώργο Ορφανό. Ο Ορφανός ήταν αυτός που συνέτριψε αυτούς που ήθελαν να παρέμβουν στο αθλητικό κίνημα και το τονίζω. Όλοι οι άλλοι προσπάθησαν να ελέγξουν βιαίως το αθλητικό κίνημα. Δεν μπορούν αν το ελέγξουν, υπάρχουν διεθνείς οργανώσεις που προστατεύουν το αυτοδιοίκητο και την ανεξαρτησία. Αυτό είναι το κόμπλεξ των Υφυπουργών αυτών.»

Γιατί πιστεύετε πως συμβαίνει αυτό με τόσους Υφυπουργούς;

«Γιατί θέλουν να γίνουν εντολοδιεκπεραιωτές. Εντολοπαραλήπτες και εντολοδιεκπεραιωτές. Ε, δε θα τους κάνουμε το χατίρι. Δε γίνεται αυτό. Το αθλητικό κίνημα έχει ανεξαρτησία και αυτοδιοίκητο. Εμείς δεν αμειβόμαστε. Εγώ και ο Γενικός Γραμματέας εδώ μέσα, δεν παίρνουμε λεφτά. Παρά την πονηρή διάταξη που πέρασε ο κ. Βασιλειάδης η οποία αναφέρει πως το διοικητικό συμβούλιο μπορεί να καθορίζει τον μισθό του Προέδρου. Εμείς δεν το δεχτήκαμε αυτό. Δεν το εφαρμόσαμε. Η διάταξη αυτή είναι επαίσχυντη. Στο αθλητικό κίνημα όσοι θέλουν να προσφέρουν πρέπει να το κάνουν χωρίς ανταλλάγματα. Έτσι λέει η αθλητική κοινωνία.»

Θεωρείτε πως θα περάσει το Νομοσχέδιο;

«Δεν ξέρω. Σ’ αυτόν τον τόπο τα πάντα μπορούν να συμβούν. Δεν μπορώ να προβλέψω τι θα κάνουν, αλλά είναι ανεπίτρεπτο, απαράδεκτο και ανήθικο. Ακόμη κι η πρόταση που γίνεται. Για τροποποίηση του άρθρου. Το ωραίο είναι, για να δεις πόσο αγράμματοι είναι αυτοί που την έγραψαν, πως λέει μέσα… εξακολουθεί να υπάρχει περιορισμό της θητείας των μελών. Που υπάρχει; Πως γράφει «εξακολουθεί»; Υπάρχει περιορισμός στις θητείες; Δεν υπάρχει. Τι γράφει αυτός; Είναι αγράμματος αυτός που τα έχει γράψει αυτά κι αυτοί όλοι που παρέσυραν τον Αυγενάκη και τον κάθε Αυγενάκη. Αυτός είχε εμφανιστεί ποτέ στο αθλητικό κίνημα; Πριν μπει Υφυπουργός Αθλητισμού, τον γνώριζες; Τον είχες δει πουθενά; Δεν τον είχα δει ποτέ σε αθλητικό χώρο. Εγώ πήγαινα χρόνια στην Κρήτη και δεν είχε εμφανιστεί ποτέ. Από σπόντα έγινε Υφυπουργός.»

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή