«Βόμβα» Ερντογάν: Συζητάμε με Ιταλία για γεωτρήσεις στη Μεσόγειο

Print Friendly, PDF & Email

Με μια δήλωση «βόμβα» ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκάλυψε ότι συζητά με την Ιταλία για γεωτρήσεις στη Μεσόγειο, στο πλαίσιο των μνημονίων μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης.

Υπενθυμίζεται ότι η Ιταλία απέφυγε να συνυπογράψει μαζί με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ τον αγωγό East Med, ενώ ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, που μετείχε στη Διάσκεψη του Βερολίνου προανήγγειλε ότι η Ιταλία είναι έτοιμη να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στη Λιβύη.

Ο Ερντογάν, στις δηλώσεις του προς τους Τούρκους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του χθες βράδυ από το Βερολίνο ρωτήθηκε για τη συμμετοχή της Ιταλίας στον EastMed. «Πρώτα-πρώτα για τις προσδοκίες της Ιταλίας ειδικά στο θέμα του φυσικού αερίου, ειδικά από άποψη προβολής μιας στρατηγικής επένδυσης στο πρότζεκτ του αγωγού Turkish Stream είναι πολύ πολύ σημαντικό. Αυτή η στρατηγική επένδυση ειδικά μας έχει δημιουργήσει πολύ διαφορετικούς δεσμούς». Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε πως «εμείς αυτή τη στιγμή ασφαλώς θα εργαστούμε με τη Λιβύη για την συμφωνία μας αλλά εδώ μπορούμε να πάρουμε μαζί μας ως συνεταίρους και τρίτες ή τέταρτες χώρες. Μπορεί να πάρουμε και πέμπτη χώρα εδώ ως συνέταιρο. Σε αυτό το θέμα υπάρχει ομοφωνία με τον Σαράτζ. Όταν τις πάρουμε και αυτές ασφαλώς θα υπάρχει μια πολύ διαφορετική εξέλιξη».

Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή διεξάγουν εργασίες για αγορά και τρίτου γεωτρύπανου. Ανέφερε ακόμη ότι η Τουρκία έχει πρόταση αυτή τη στιγμή από τη Σομαλία για έρευνα πετρελαίου στη δική της θάλασσα. «Αυτά είναι πολύ σημαντικά για μας», ανέφερε και πρόσθεσε ότι και η Ιταλία έκανε μαζί τους διαπραγματεύσεις. «Στο πλαίσιο της συμφωνίας που κάναμε με την Λιβύη μπορούμε να κάνουμε εργασίες γεώτρησης. Αλλά παρόλα αυτά οι πηγές που θα εξορυχτούν γύρω από την Κύπρο ανήκουν όλες στον ‘νότο’ και τον ‘βορρά’. Έχουν δικαίωμα στον ίσο διαμοιρασμό. Ωστόσο μέχρι σήμερα η ‘νότια Κύπρος, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν συμμορφώθηκε σε αυτό. Δεν είπαν ποτέ να καθίσουν και να συζητήσουν γι αυτό με τον ‘βορρά’(ψευδοκράτος)».

«Αυτό έκανε την Ελλάδα να τρελαθεί»

Στο κρεσέντο προκλητικών δηλώσεων, ο Ερντογάν έσπευσε να τονίσει: «Ασφαλώς τώρα επειδή η δική μας ακτή είναι “απέναντι” από την ακτή της Λιβύης, γεννάται μια τέτοια δυνατότητα για μας και αυτό άλλωστε είναι που έκανε την Ελλάδα να τρελαθεί. Και ασφαλώς τη πιο μεγάλη ακτογραμμή στην Μεσόγειο την έχουμε εμείς. Και αυτό μας διασφαλίζει μια επιπλέον δυνατότητα. Αναφέρονται σε υφαλοκρηπίδα γύρω από την Κρήτη. Δεν τίθεται θέμα υφαλοκρηπίδας των νησιών. Αυτό έχει να κάνει μόνο με τα χωρικά ύδατα», ισχυρίστηκε.

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή