Γιατί επελέγη ένας διαιτητής Γιουρόπα Λιγκ για ένα ντέρμπι επιπέδου Τσάμπιονς Λιγκ

Print Friendly, PDF & Email

Η ΚΕΔ του Μέλο Περέιρα την περσινή σεζόν πήρε μία τολμηρή απόφαση επιλέγοντας να ορίσει στον τελικό Κυπέλλου μεταξύ ΑΕΚ και ΠΑΟΚ έναν αλλοδαπό διαιτητή. Η επιλογή αυτή σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως, ωστόσο η απόδοση του Μπορμπαλάν, ο οποίος έβγαλε με άνεση και χωρίς προβλήματα το ματς δικαίωσε τον επικεφαλής της Επιτροπής Διαιτησίας.

Η συνέχεια στους ορισμούς ξένων διαιτητών δίνεται φέτος με αφορμή το πρώτο ντέρμπι της σεζόν, που κατά σύμπτωση είναι ξανά μεταξύ του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ, αυτή τη φορά όμως για το πρωτάθλημα.

Στη συγκεκριμένη πάντως περίπτωση δεν επιλέχθηκε ένας διαιτητής από το Elite επίπεδο όπως ήταν ο Μπορμπαλάν πέρυσι. Ο Φινλανδός, Ματίας Γκεστράνιους, μπορεί να είναι ο κορυφαίος διαιτητής στην πατρίδα του, εντούτοις στην ευρωπαϊκή κλίμακα είναι μία σκάλα κάτω συγκριτικά με τον Ισπανό.

Ο Γκεστράνιους με εξαίρεση ένα παιχνίδι στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ τη σεζόν 2012/13, ανάμεσα στη Σάμροκ Ρόβερς και την Εκράνας δεν έχει επιλεχθεί ξανά σε ματς της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Η UEFA τον επιλέγει κυρίως σε παιχνίδια του Γιουρόπα Λιγκ, με τον Φινλανδό να έχει συνολικά διευθύνει επτά ματς ομίλων για το τη δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση από τη σεζόν 2014/15 και μετά.

Εν ολίγοις πρόκειται για έναν διαιτητή επιπέδου Γιουρόπα Λιγκ σε ένα ντέρμπι επιπέδου Τσάμπιονς Λιγκ, αναλογιζόμενοι ότι η ΑΕΚ παίζει στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης και ο ΠΑΟΚ έφτασε μία ανάσα από την είσοδό του σε αυτούς.

Και όλα αυτά τη στιγμή που την Τρίτη ο Τάσος Σιδηρόπουλος διηύθυνε στο Καμπ Νου το Μπαρτσελόνα – Αϊντχόφεν για το Τσάμπιονς Λιγκ με επιτυχία.

Εκ πρώτης όψεως λοιπόν ο ορισμός του Γκεστράνιους εγείρει ερωτηματικά. Εχει όμως δύο χαρακτηριστικά που δικαιολογούν την συγκεκριμένη επιλογή.

Πρώτον, στην ελληνική διαιτησία δεν υπάρχουν πολλοί Σιδηρόπουλοι, επομένως εκ των πραγμάτων δεν είναι δυνατόν ο Δωδεκανήσιος ρέφερι να παίξει όλα τα ντέρμπι του ελληνικού πρωταθλήματος σε μία σεζόν.

Βέβαια, ακόμη κι αν ο διεθνής Ελληνας ρέφερι δεν ήταν τιμωρημένος και βρισκόταν κανονικά στη διάθεση της ΚΕΔ, η επιλογή της Επιτροπής πάλι ίδια θα ήταν. Και αυτό διότι ο Γκεστράνιους ναι μεν δεν βρίσκεται στην ίδια κατηγορία με τον Σιδηρόπουλο, όμως σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι ανώτερος από τους υπόλοιπους Ελληνες διαιτητές και διαθέτει μεγαλύτερη εμπειρία.

Δεύτερον και κυριότερο, η ΚΕΔ τον διάλεξε διότι επιθυμεί έναν διαιτητή άγνωστο μεταξύ αγνώστων και μη γνώστη της ελληνικής πραγματικότητας. Να μην μπορεί κανένας (Τύπος, παράγοντες, κτλ.) να του ασκήσει οποιαδήποτε μορφή πίεσης και να μην έχουν τίποτα να του προσάψουν για το παρελθόν του.

Όλοι και όλα κρίνονται στο γήπεδο και από την απόδοσή τους, ωστόσο η ΚΕΔ ποντάρει πως ο Γκεστράνιους και οι δύο συμπατριώτες του βοηθοί διαιτητές δεν θα μετατραπούν σε φορείς πίεσης και θα κάνουν απερίσπαστοι το έργο τους.

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή