Δεν θ’ αγωνίζεται κανείς χωρίς κάρτα υγείας – Να αξιοποιήσουμε τα μηχανήματα της ΕΠΟ

Print Friendly, PDF & Email

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη με θέμα: «Να γίνονται οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις όσων συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση μέσω των δομών του κράτους».

Γ. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ: «Για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού και προκειμένου να αποφευχθούν και να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα αιφνιδίου θανάτου, η ελληνική Πολιτεία με το Ν. 4479/2017 θέσπισε την πιστοποίηση της υγείας των αθλητών, μέσω της έκδοσης της Κάρτας Υγείας Αθλητή. Τον Αύγουστο του 2008 υπεγράφη και η σχετική ΚΥΑ που καθορίζει τις σχετικές λεπτομέρειες. Θα πρέπει να διευκρινιστούν τα εξής:
Η κάρτα υγείας αφορά μόνο τους εγγεγραμμένους αθλητές σε σωματεία και τους κατέχοντες δελτίο αθλητικής ικανότητας.

Η κάρτα υγείας εκδίδεται ατελώς από τις Εθνικές Αθλητικές Ομοσπονδίες, ενώ η υγεία του αθλητή πιστοποιείται από καρδιολόγο για να αποφευχθούν τα φαινόμενα μαζικών υπογραφών, χωρίς να γίνεται εξέταση, όπως γνωρίζουμε ότι συνέβαινε στο παρελθόν.
Στην εκδοθείσα ΚΥΑ αναφέρεται ρητά η δυνατότητα πιστοποίησης από γιατρούς των μονάδων παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Νομαρχιακών, Περιφερειακών, Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων, υγειονομικών στρατιωτικών μονάδων, ή από ιατρούς έχοντες οποιαδήποτε σχέση με το Δημόσιο ή με Ν.Π.Δ.Δ., καθώς και από ιατρούς του ιδιωτικού τομέα, κατέχοντες την καρδιολογική ειδικότητα.

Ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα σε γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, εφόσον πάρουν μέρος σε σεμινάρια που διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών (Ε.Κ.Α.Ε.), να πιστοποιηθούν σε θέματα προγνωστικού ελέγχου των αθλητών. Τα σχετικά σεμινάρια αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του Οκτωβρίου.

Το πνεύμα της νομοθεσίας ήταν ο διαχωρισμός της κάρτας υγείας αθλητή, από το δελτίο αθλητικής ιδιότητας και λόγω προσωπικών δεδομένων αλλά και για θέμα σφετερισμού από τις ομοσπονδίες. Γι αυτό το λόγο η Κάρτα Υγείας Αθλητή αποτελεί προσωπικό έγγραφο. Ταυτόχρονα όμως η μη προσκόμισή του σε αθλητικό αγώνα σημαίνει και τον αποκλεισμό του αθλητή από αυτόν.

Κατόπιν αιτήματος κάποιων ομοσπονδιών που δεν πρόλαβαν να εναρμονιστούν στα νέα δεδομένα, δόθηκε μια μικρή παράταση ενός μήνα για την εφαρμογή της.
Συνεπείς στην πολιτική μας, δίνουμε έμφαση στην πρόληψη και τη θωράκιση της υγείας των αθλητών χωρίς να επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός και έχοντας για πρώτη φορά διασφαλισμένο τον έλεγχο της υγείας, ιδιαίτερα των μικρών παιδιών.

Όλες οι δημόσιες μονάδες είναι ανοιχτές και έχει δοθεί οδηγία να δέχονται κατά προτεραιότητα τα παιδιά για να κάνουν το καρδιογράφημα και να εκδώσουν την κάρτα υγείας ώστε να μην έχουμε άλλους αιφνίδιους θανάτους. Ωστόσο αν κάποιος επιθυμεί να πάει σε ιδιώτη γιατρό αυτό δεν μπορούμε να το απαγορεύσουμε.

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ Γ. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ

Σχετικά με τον περιοδικό ιατρικό έλεγχο

Γ. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ: «Η Κάρτα Υγείας Αθλητή ανανεώνεται κάθε χρόνο, έπειτα από τον απαραίτητο ιατρικό έλεγχο. Επομένως ο περιοδικός έλεγχος υφίσταται, διότι κάθε χρόνο πρέπει να περνάει από εξετάσεις. Ο ανά τρίμηνος έλεγχος, με βάση τα ιατρικά πρωτόκολλα, είναι υπερβολικός. Με βάση τα ιατρικά πρωτόκολλα έχουν καθοριστεί οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις για να πάρει το πιστοποιητικό υγείας ο αθλητής, με βάση τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και τους θεσπισμένους κανόνες από την Ευρωπαϊκή Ένωση γίνεται η όλη διαδικασία.

Σχετικά με την παρουσία ιατρικού προσωπικού στους αγώνες. Στον ίδιο νόμο (Ν.4479/2017), όπου υπήρξε για πρώτη φορά η κατηγοριοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων, υπήρξε η πρόνοια για την υποχρεωτική παρουσία στις μεγάλες αθλητικές υποδομές ιατρού, διασώστη και ασθενοφόρου και στις μικρότερες αθλητικές υποδομές υποχρεωτική παρουσία διασώστη ή ανθρώπου εξειδικευμένου στην παροχή πρώτων βοηθειών και ασθενοφόρου. Αυτά γίνονται και υπάρχει και έλεγχος των ομοσπονδιών για το αν τηρείται η νομοθεσία.

Από κει και πέρα, από μόνη της η κάρτα υγείας δεν λύνει το πρόβλημα. Πρέπει να υπάρξει και η αντίστοιχη κουλτούρα, να ξεφύγουμε από τη λογική ότι θα πάμε για ένα τυπικό έλεγχο στο γιατρό. Γι αυτό το λόγο εάν δεν υπάρχει η κάρτα υγείας αθλητή ο αθλητής δεν μπορεί να λάβει μέρος σε μία αγωνιστική υποχρέωση.

Είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται αυτό το μέτρο, οπότε ενδεχομένως να υπάρξουν και προβλήματα, τα οποία όμως εδώ είμαστε να τα αντιμετωπίσουμε αν και εφόσον χρειαστεί. Έχουν γίνει όμως σοβαρά βήματα ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τους αιφνίδιους θανάτους νέων ανθρώπων. Πιστεύω ότι η φετινή χρονιά θα δείξει ότι είμαστε σε ένα καλύτερο σημείο.

Παράλληλα προσπαθούμε σε συνεργασία με την ΕΠΟ να αξιοποιήσουμε τον εξοπλισμό που είχε αγοραστεί για την κάρτα υγείας και υπάρχει εδώ και μια δεκαετία παροπλισμένος, χωρίς να θέλω να μπω στην ουσία αυτής της υπόθεσης, στις πρωτοβάθμιες δομές υγείας, για πιο γρήγορα αποτελέσματα και γρηγορότερη εξυπηρέτηση και να αποσυμφορηθεί λίγο και η κατάσταση από τα νοσοκομεία, ειδικά στις αρχές της σεζόν, που είναι μεγαλύτερες οι ανάγκες.

Λαμβάνουμε κάθε πρόνοια και οργανώνουμε την επόμενη μέρα της μεταμνημονιακής μετάβασης σε ένα κράτος κανονικό. Η κάρτα υγείας του αθλητή εντάσσεται μέσα στην ίδια φιλοσοφία και στο ίδιο πλαίσιο όλων των δράσεων της κυβέρνησης για την οργάνωση μιας κανονικής χώρας».

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή