Εγκρίθηκε η χρήση του VAR για “περισσότερη δικαιοσύνη στο ποδόσφαιρο”

Print Friendly, PDF & Email

Το Διεθνές Συμβούλιο Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (The IFAB) στην 132η ετήσια γενική συνέλευσή του (AGM) που έλαβε χώρα στην έδρα της FIFA, τη Ζυρίχη, ενέκρινε ομόφωνα τη χρήση του συστήματος VAR (Video Assistant Referee), που χαρακτηρίστηκε “ιστορικό βήμα”.

Υπενθυμίζεται ότι κατόπιν απόφασης της ΕΠΟ και των συναρμόδιων υπουργείων το VAR θα χρησιμοποιηθεί στο επόμενο πρωτάθλημα της Super League.

Όπως ανακοινώθηκε από το IFAB “η συνεδρίαση – “ορόσημο”, υπό την προεδρία του Προέδρου της FIFA Τζάνι Ινφαντίνο, αντιπροσωπεύει μια νέα εποχή για το ποδόσφαιρο με τη χρήση του VAR, που συμβάλλει στην αύξηση της ακεραιότητας και της δικαιοσύνης στο παιχνίδι.

Πριν από τη λήψη της απόφασης, στα μέλη της IFAB (οι ποδοσφαιρικές ενώσεις της Αγγλίας, της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, καθώς και η FIFA, η οποία εκπροσωπεί όλες τις άλλες εθνικές ποδοσφαιρικές ενώσεις) έγινε παρουσίαση των αποτελεσμάτων της ανεξάρτητης ανάλυσης της χρήσης VAR, που διεξήγαγε το βελγικό πανεπιστήμιο KU Leuven από την αρχή του πειράματος με την εφαρμογή του, τον Μάρτιο του 2016.

Η φιλοσοφία των VAR είναι η «ελάχιστη παρέμβαση – το μέγιστο όφελος» που στοχεύει στη μείωση της αδικίας που προκαλείται από «σαφή και προφανή σφάλματα» ή «σοβαρά χαμένα περιστατικά» σε σχέση με:

1. Γκολ
2. Πέναλτι
3. Απευθείας κόκκινη κάρτα (όχι περιπτώσεις δεύτερης κίτρινης κάρτας)
4. Λανθασμένη ταυτότητα (όταν ο διαιτητής προειδοποιεί ή αποβάλει τον λάθος παίκτη της ομάδας η οποία υπέπεσε σε παράβαση)

Οι αρχές του Προγράμματος Βοήθειας και Έγκρισης Εφαρμογής του προγράμματος VAR (IAAP), το οποίο θα εποπτεύεται από την IFAB σε συνεργασία με τη FIFA, εγκρίθηκαν επίσης για να διασφαλίσουν συνέπεια και ποιότητα σε διοργανώσεις που θέλουν να χρησιμοποιήσουν το VAR.

Τα μέλη της IFAB ενέκριναν ένα σχέδιο εγχειριδίου VAR που περιείχε υποχρεωτικό πρωτόκολλο, αρχές και απαιτήσεις, καθώς και συμβουλές σχετικά με την εφαρμογή του VAR, ώστε οι διοργανώσεις να μπορέσουν να ολοκληρώσουν την αυστηρή διαδικασία υποχρεωτικής έγκρισης”.

Οι άλλες αποφάσεις

Πρόσθετες αποφάσεις που ελήφθησαν κατά την Ετήσια Γενική Συνέλευση περιελάμβαναν τη δυνατότητα μιας επιπλέον αλλαγής σε περιπτώσεις παράτασης, μετά από διετές πείραμα που διεξήχθη σε περισσότερες από δώδεκα διοργανώσεις ανά τον κόσμο, καθώς και την έγκριση της χρήσης ηλεκτρονικού εξοπλισμού και εξοπλισμού επικοινωνίας στον τεχνικό τομέα (μικρές φορητές κινητές συσκευές), αποκλειστικά για σκοπούς τακτικής/προπονητικής και ασφάλειας παικτών.

Τα μέλη ενημερώθηκαν επίσης για το Πρόγραμμα Ποιότητας της FIFA για ηλεκτρονικά συστήματα επιδόσεων και εντοπισμού (EPTS) και επιβεβαίωσαν την αναθεωρημένη διατύπωση σχετικά με την «άρνηση μιας προφανούς ευκαιρίας για γκολ (DOGSO)» και «την ανακοπή μιας πολλά υποσχόμενης επίθεσης (SPA)».

Τέλος, η Ετήσια Γενική Συνέλευση, συμφώνησε να επεκτείνει τις δοκιμές του Play Fair, μετά από πρωτοβουλία και διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη, το Συμβουλευτικό Γραφείο Ποδοσφαίρου και τις Τεχνικές Συμβουλευτικές Επιτροπές της IFAB.

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή