Επισπεύδεται η χρήση της τεχνολογίας VAR στην Ισπανία

Print Friendly, PDF & Email

Είναι πλέον γεγονός, πως η τεχνολογία μπαίνει δυναμικά στα ποδοσφαιρικά γήπεδα. Οι δοκιμές με την τεχνολογία του βοηθού διαιτητή, που έχει πρόσβαση στα ριπλέι των βίντεο (VAR) στη διάρκεια των αγώνων ήταν επιτυχημένες, κι έτσι από την ισπανική ομοσπονδία αποφασίστηκε η επίσπευση της χρήση της στους αγώνες του ισπανικού πρωταθλήματος από φέτος.

Η τεχνολογία αυτή, η οποία χρησιμοποιεί ριπλέι των βίντεο και διαιτητές εκτός του αγωνιστικού χώρου, εξελίχθηκε με στόχο να βοηθήσει τους ρέφερι να παίρνουν σωστότερες αποφάσεις και, επομένως, να βελτιώσει την ποιότητα των αγώνων.

Ο διαιτητής επικοινωνεί με δύο βοηθούς διαιτητές που είναι υπεύθυνοι για το βίντεο και οι οποίοι κάθονται σε ένα δωμάτιο στο στάδιο, όπου έχουν πρόσβαση σε όλες τις γωνίες από τις κάμερες. Αυτοί εξετάζουν τα γκολ που επιτυγχάνονται, τα πέναλτι που καταλογίζονται, τις απευθείας κόκκινες κάρτες και τις περιπτώσεις λανθασμένης ταυτότητας, όταν ένας παίκτης, ο οποίος παρατηρείται με κίτρινη ή κόκκινη κάρτα, στην πραγματικότητα δεν εμπλέκεται στο συμβάν.

Αρκετές φορές εφέτος υπήρξαν φωνές για τις διαιτητικές αποφάσεις, ειδικότερα στα παιχνίδια των Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης. Ετσι για να περιορίσουν τα λάθη οι Ισπανοί ετοιμάζονται να εισάγουν άμεσα το περίφημο VAR, καθώς η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας πήρε την απαραίτητη έγκριση από τη FIFA. Μάλιστα, το πρώτο παιχνίδι στο οποίο είναι πιθανό να γίνει χρήση βίντεο ενδέχεται να είναι η ρεβάνς για το κύπελλο μεταξύ της Ατλέτικο Μαδρίτης και της Έλτσε στα τέλη του μήνα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή