Αρχική SocceroPolis Media ΕΡΑσπορ 101,8: Ηπειρώτικο και ικαριώτικο γλέντι την ημέρα της Λαμπρής

ΕΡΑσπορ 101,8: Ηπειρώτικο και ικαριώτικο γλέντι την ημέρα της Λαμπρής

Πάσχα με τα «ξωτικά της παράδοσης», στην ΕΡΑσπορ 101,8 από τις 9 π.μ. έως τις 3 μ.μ.

Τη μέρα της Λαμπρής «Τα ξωτικά της παράδοσης» με «αρχόντισσα» τη Μαρία Κουτσιμπύρη ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα για να αναβιώσουν έθιμα και να γιορτάσουν το Πάσχα των Ελλήνων με ηπειρώτικο και ικαριώτικο γλέντι. Προσκεκλημένοι στο στούντιο των μουσικών συνόλων της  ΕΡΑ το «αηδόνι της Ηπείρου», ο Σάββας Σιάτρας και το βιολί της διονυσιακής έκστασης από το νησί της Ικαριάς, ο  Νίκος Φάκαρος και οι Μusicaroi.

Από τις 9 το πρωί αναβιώνουμε έθιμα της Λαμπρής μιας άλλης εποχής, έθιμα που κατόρθωσαν να διατηρήσουν άσβεστη τη φλόγα της Αγάπης, τη Χαρά του Πανηγυριού και της Συντροφικότητας, τη Δύναμη της Μουσικής και του Χορού, την αγάπη για τη Ζωή, την παντοδυναμία του Φωτός.

Κάποια από αυτά παραμένουν αναλλοίωτα μέσα στο χρόνο και άλλα όχι, κάποια άλλα έθιμα φυλαγμένα στα αρχεία κάποιων φιλόλογων-λαογράφων εραστών της ιερής μας παράδοσης (πηγές: Γ. Μέγα, Δ. Λουκάτου κ.α.). Ειδική αναφορά γίνεται και στις παραδοσιακές Πασχαλινές Αθλοπαιδίες.

Συμμετέχουν με προφορικές μαρτυρίες το αηδόνι του Καστελόριζου, η Ευαγγελία Ξενοπούλου και ο φιλόλογος –ιστορικός Θεόδωρος Νημάς.

Θα ακουστούν σπάνια Πασχαλιάτικα παραδοσιακά τραγούδια απ’ όλη την Ελλάδα που ψηφιοποιήθηκαν ειδικά για την εκπομπή από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Στις 12 το μεσημέρι στο στούντιο Ε των μουσικών συνόλων τη σκυτάλη παίρνουν ο Σάββας Σιάτρας στο τραγούδι,ο Δ. Ζιάγκας στο κλαρίνο, ο Κ. Κίκιλης στο βιολί, ο Κ. Καράς στο λαούτο, ο Η. Μούτσιος στο ντέφι, και το γλέντι της Λαμπρής ξεκινά από την Ήπειρο! Αμέσως μετά μεταφερόμαστε στο νησί του Ικάρου με τον Νίκο Φάκαρο στο βιολί και τη τσαμπουνοφυλάκα και τους Σ. Σαβουκίδου-τραγούδι, Δ. Ρέντα-λαούτο, τραγούδι, Τ. Αντωνίου-κιθάρα, τραγούδι, Α. Κυπραίο-κιθάρα, τραγούδι για να αισθανθούμε τις δονήσεις του νησιού… χορεύοντας νησιώτικα!

Επιμέλεια-Παραγωγή-Παρουσίαση: Μαρία Κουτσιμπύρη

Ηχοληψία: Μιχάλης Συγλέτος, Βασίλης Χανιώτης, Μαργαρίτα Κοσμά

Νωρίτερα, πάντα την ημέρα της Λαμπρής, στις 8 το πρωί μετά το «Χριστός Ανέστη» τραγουδάμε στην ΕΡΑσπορ αγαπημένα τραγούδια μελών της παγκόσμιας αθλητικής οικογένειας, που… σταχυολογεί ο Σπύρος Τσάμης.

Ζήστε το Πάσχα Ελλήνων στην ΕΡΑσπορ 101,8

Καλή Ανάσταση!

Exit mobile version