Η απάντηση των κοριτσιών για το silly walk στην παρέλαση της Νέας Φιλαδέλφειας που προκάλεσε αντιδράσεις

Print Friendly, PDF & Email

Τους λόγους για τους οποίους έκαναν… silly walk στην παρέλαση στη Νέα Φιλαδέλφεια εξηγούν τα δέκα κορίτσια, με κείμενο – μανιφέστο που έστειλαν στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Τα κορίτσια τράβηξαν πάνω τους όλα τα βλέμματα στη μαθητική παρέλαση στο δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, «παρελαύνοντας» με ένα περπάτημα εμπνευσμένο από τους Monty Python και προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις.

Δεν θα είναι υπερβολή αν αναφέρουμε ότι βρέθηκαν «στο μάτι του κυκλώνα», καθώς πολλοί θεώρησαν ότι με τον τρόπο αυτό οι μαθήτριες χλεύασαν όχι μόνο την παρέλαση, αλλά και όσους είχαν δώσει το αίμα τους για την ελευθερία.

Μετά τις «βολές» που δέχτηκαν, οι ίδιες θέλησαν να εξηγήσουν την «καλλιτεχνική επέμβασή» τους, εξηγώντας ότι ήθελαν να παραστήσουν «στρατιωτάκια που ξεκουρδίστηκαν» και να στείλουν ένα μήνυμα κατά του μιλιταρισμού.
Αναλυτικά όσα αναφέρουν τα κορίτσια για την παρέλαση στη Νέα Φιλαδέλφεια:

«Στρατιωτάκια ακούνητα, μέρα ή νύχτα;

Στρατιωτάκια ακούρδιστα, μέρα ή νύχτα;

Πώς στα παιδικά παιχνίδια εμπλέκονται οι αρχηγοί, οι στρατοί και τα στρατιωτάκια τους;

Στρατοί που κάνουν πολέμους, βομβαρδισμούς, επεμβάσεις.

Και εμείς επέμβαση εκτάκτου ανάγκης κάναμε αλλά χωρίς την παραμικρή άσκηση βίας.

Καλλιτεχνική επέμβαση, κάτι σαν παιχνίδι.

Υπήρξαμε για λίγο στρατιωτάκια που αρχίζουν να ξεκουρδίζονται, να βραχυκυκλώνουν απέναντι στις διαταγές, τα παραγγέλματα, τα εμβατήρια. ίσως γιατί πλέον δεν μας πείθουν οι ιδέες που ενσαρκώνονται σε όλα αυτά.

Τι κοινό μπορεί να’ χει ο μιλιταρισμός με την ελευθερία; Τι σχέση μπορεί να’χει η υπεράσπιση της ελευθερίας ενός λαού με τον πατριωτισμό που διδασκόμαστε από μικρά παιδιά; Στα σχολεία, στις παρελάσεις, παντού.

Ο πόλεμος του ανθρώπου για την ελευθερία του δεν είναι έπος ούτε τραγωδία. Είναι η ίδια η ζωή εν κινήσει. Κίνηση που δεν μπορεί να ελεγχθεί και να μπει σε καλούπια.

Γι’ αυτό και εμείς μπήκαμε στην παρέλαση ακαλούπωτοι… Υπό την πνευματική μπαγκέτα του μεγάλου στρατάρχη της αγγλικής κωμωδίας, John Cleese και όσων μας έχουν διδάξει οι Monty Python. Με το δικό μας silly walk και ρυθμό.

Στα μάτια των επισήμων και πολλών θεατών, είδαμε την περιέργεια, την έκπληξη αλλά και την υποτίμηση. Άλλοι μας γιούχαραν, άλλοι μας πέρασαν για «προβληματικά παιδιά». Αυτά ακριβώς είναι τα όρια του πατριωτισμού τους. Η πατρίδα των κανονικών, των προβλέψιμων, των άριστων.

Εμείς ήρθαμε από άλλες πατρίδες. τις πατρίδες των περιττών, των απρόβλεπτων, των ζωντανών. Εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί ελευθερίας, λοιπόν.

Υ.Γ.

Επιλέξαμε να πάμε στο δήμο της Ν. Φιλαδέλφειας- Ν. Χαλκηδόνας σε μια γειτονιά χτισμένη από πρόσφυγες, τους κατεξοχήν περιττούς και απόβλητους της ελληνικής κοινωνίας και τότε και τώρα».

Πηγή: politik.gr

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή