«Η απλή αναλογική θα διαλύσει τις στρεβλώσεις στο αθλητικό οικοδόμημα»

Print Friendly, PDF & Email

Σκληρές απαντήσεις στην κριτική της αντιπολίτευσης περί κομματισμού και κρατικού παρεμβατισμού με τις διατάξεις του νέου αθλητικού νομοσχεδίου δίνει ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ).

«Η καθιέρωση της απλής αναλογικής ως εκλογικό σύστημα… έχει σκοπό την αποκατάσταση της διαφάνειας, την ενίσχυση της συμμετοχής, την αντιπροσωπευτικότητα, το σεβασμό των μειοψηφιών, τη θέσπιση ασυμβίβαστων και εν τέλει τη διάλυση στρεβλώσεων των παθογενειών σε όλο το αθλητικό οικοδόμημα,» εξηγεί ο Ιούλιος Συναδινός και τονίζει: «Κρατισμό και μάλιστα την πιο αήθη μορφή πελατειακού και παρασιτικού κρατισμού, αποτελούσε η δική τους επί δεκαετίες, κυβερνητική πρακτική. Όταν, με τον μέχρι χθες ισχύοντα νόμο και τα πλειοψηφικά συστήματα, εγκαθίδρυαν μόνιμες διοικήσεις, με εργαλείο την αδιαφανή και κομματική διαχείριση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ».

Όπως αποκαλύπτει ο Ιούλιος Συναδινός «ομοσπονδίες και σωματεία λύνουν τις εσωτερικές τους αντιπαραθέσεις στα αστικά δικαστήρια, ακριβώς επειδή υπάρχει καθεστώς αποκλεισμών και αδυναμία εκπροσώπησης. Είναι δεκάδες τα εξώδικα, οι καταγγελίες και οι αγωγές που καθημερινά κοινοποιούνται στο γραφείου του υφυπουργού Αθλητισμού και του γενικού γραμματέα Αθλητισμού».

Απαντώντας εν συνεχεία στην προειδοποίηση της ΕΟΕ για κυρώσεις από τη ΔΟΕ για παραβίαση της αυτονομίας και του αυτοδιοίκητου των Εθνικών Αθλητικών Ομοσπονδιών, ο Ιούλιος Συναδινός υπενθυμίζει στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Στη χώρα μας υπάρχει συνταγματικό και αστικό δίκαιο, τα οποία ρυθμίζουν τα θέματα δημοκρατικής λειτουργίας των σωματείων, μεταξύ αυτών και του αθλητισμού… Το Ελληνικό Κοινοβούλιο ήδη από το 1999 είχε καθορίσει τον τρόπο των εκλογικών διαδικασιών και όριζε ως εκλογικό σύστημα το ενισχυμένο πλειοψηφικό, με το Ν. 2725. Τότε, δεν υπήρχε παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο; Ή απλά το πλειοψηφικό μας βόλευε; Τώρα έρχεται η Πολιτεία να τροποποιήσει τις διατάξεις της νομοθεσίας που ήδη υπάρχει και να κάνει πιο δημοκρατικό το σύστημα εκλογής. Αυτό ενοχλεί και δεν αποτελεί κομματισμό, όπως ισχυρίζονται κάποιοι!»

«Εδώ η υποκρισία “ χτύπησε κόκκινο”,» αντιδρά ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού στην ερώτηση για τις αιτιάσεις που εκφράστηκαν ως προς την ποσόστωση φύλου 1/3 στις υποψηφιότητες και στους εκλεγμένους στα Δ.Σ. των σωματείων, ενώσεων και Ομοσπονδιών που περιλαμβάνει το νέο αθλητικό νομοσχέδιο: «Είναι καλές λοιπόν, οι γυναίκες αθλήτριες για να τις υποδεχόμαστε στα αεροδρόμια, καλές είναι οι προπονήτριες (τις πληρώνουμε και λιγότερο), καλές είναι οι μητέρες που ξεροσταλιάζουν στις εξέδρες όταν προπονούνται τα παιδιά. Όταν, όμως πρόκειται να ανοίξει η πόρτα της διοίκησης του αθλητικού σωματείου, εδώ είναι υπόθεση του άντρα…»

Αναλυτικά, η συνέντευξη του γενικού γραμματέα Αθλητισμού, Ιούλιου Συναδινού, στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ).

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή