Η αφρικανική σκόνη σκεπάζει τον ουρανό της Αθήνας

Print Friendly, PDF & Email

Η αφρικανική σκόνη σκεπάζει ήδη την Αθήνα με το φαινόμενο να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η ΕΜΥ προβλέπει για σήμερα αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές με ασθενείς τοπικές βροχές στα ανατολικά και μεταφορά αφρικανικής σκόνης, οι συγκεντρώσεις της οποίας στα δυτικά θα είναι αυξημένες.

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr σημαντική μεταφορά αφρικάνικης σκόνης αναμένεται κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας στη χώρα μας.

Η εκδήλωση του επεισοδίου οφείλεται σε ένα εκτεταμένο πεδίο χαμηλών πιέσεων στη Δυτική Μεσόγειο, το οποίο σε συνδυασμό με τις υψηλές πιέσεις στην περιοχή μας δημιουργούν ένα ισχυρό νότιο ρεύμα στην Κεντρική Μεσόγειο που μεταφέρει σκόνη από την Αφρική αρκετά βορειότερα από ό,τι συνήθως.

Το υπουργείο Υγείας δίνει οδηγίες για την προστασία από τα αιωρούμενα σωματίδια που κουβαλά η αφρικανική σκόνη.
Οι συστάσεις του υπουργείου Υγείας απευθύνονται σε ενήλικες και παιδιά αλλά και σε όλους όσοι έχουν αναπνευστικά ή καρδιολογικά προβλήματα οι οποίοι θα πρέπει να περιορίσουν την έντονη σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους.

Εάν αισθανθείτε κάποια ενόχληση στα μάτια ή το λαιμό ή αν νιώσετε ρινική συμφόρηση και έχετε έντονο βήχα, περιορίστε την εξωτερική σας δραστηριότητα και απευθυνθείτε στον προσωπικό σας γιατρό. Εκτός από τις ευπαθείς ομάδες, κάθε άτομο που αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική του άσκηση – δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

Εξαιρετικά προσεκτικοί πρέπει να είναι:

– Ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα
– Ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.
– Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου.
– Άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα.

Ενημέρωση από το Εθνικό Αστεροσκοπείο για την αφρικανική σκόνη

Tα κατακόρυφα προφίλ των συγκεντρώσεων της σκόνης την Μ. Τετάρτη 24/04 σε 6 περιοχές της χώρας μας, όπως υπολογίστηκαν από το προγνωστικό μοντέλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

WRF-CHEM. Ο κατακόρυφος άξονας των διαγραμμάτων δείχνει το υψόμετρο σε μέτρα και ο οριζόντιος τη συγκέντρωση της σκόνης σε μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Με σκιαγραφημένες περιοχές τονίζουμε τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις, οι οποίες όπως θα παρατηρήσετε, είναι πιο σημαντικές κοντά στο έδαφος στη Δυτική Ελλάδα (πχ Κέρκυρα και Καλαμάτα) και στη Βόρεια Ελλάδα εντοπίζονται σε μεγαλύτερο υψόμετρο, περί τα 3 km ύψος. Επιπροσθέτως, στη Νότια Ελλάδα (Ηράκλειο και Αθήνα) το στρώμα της σκόνης είναι πιο παχύ σε σχέση με τη Βόρεια Ελλάδα (Αλεξανδρούπολη και Θεσσαλονίκη).

Η σκόνη ακολουθεί την πορεία των θερμών αερίων μαζών που κινούνται προς τα Βαλκάνια και δεν αναμιγνύονται με τις ψυχρές επιφανειακές, αλλά καθώς είναι ελαφρύτερες κινούνται σε μεγαλύτερο υψόμετρο.

Πηγή: lifo.gr

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή