“Η δικαιοσύνη να ικανοποιήσει το κοινό περί δικαίου αίσθημα στην υπόθεση Τζήλου”

Print Friendly, PDF & Email

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, ο Λευτέρης Αυγενάκης παραχώρησε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Libero Fm 107.4 και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο θέμα της ΕΕΑ και τις αντιδράσεις του ΠΑΟΚ, αλλά και στο θέμα του ξυλοδαρμού του Τζήλου.

Για το θέμα του ΠΑΟΚ, την ΕΕΑ και την κριτική που δέχθηκε:

«Είπε κανένας ότι εγώ ως πολιτικός είμαι αλάνθαστος ή ότι εσείς είστε αλάνθαστοι ή ότι η διοίκηση κάθε ΠΑΕ είναι αλάνθαστη; Είναι στιγμές που διαχειριζόμαστε το θυμό μας ή το αίσθημα της αδικίας, της υπερβολής με διάφορους τρόπους.

Ωστόσο, αν αποδεικνυόταν το παραμικρό λάθος, εδώ είμαι να το παραδεχτώ. Είναι ψευδές ότι η επιτροπή αυτή, είναι Αυγενάκεια ή όπως αλλιώς τη χαρακτήρισαν. Δε διόρισα μέλη, λίγο πριν βγει η απόφαση για να επηρεάσω ή να κατευθύνω, όπως ειπώθηκε και γράφτηκε ψευδώς.

Μπορεί να το διασταυρώσει και ο καθένας, γιατί δεν είναι πληροφορίες που σας δίνω ψιθυριστά. Ολα αυτά είναι στη Διαύγεια. Όταν ανέλαβα, η συγκεκριμένη επιτροπή ήταν ακέφαλη. Έπρεπε άμεσα να βρω το έβδομο μέλος, ή το πρώτο κατά σειρά σε μια επταμελή επιτροπή, τον πρόεδρο, για να δουλέψει για να ελέγξει τους φακέλους όλως των ομάδων και να ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα.

Να θυμίσω ότι η επιτροπή ήταν ακέφαλη 3,5 μήνες πριν αναλάβω. Ο πρόεδρος είχε παραιτηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ και δεν υπήρχε λειτουργία της επιτροπής. Τοποθετήθηκε νομιμότατα ο πρόεδρος, άπαντες αμισθί, έγιναν οι έλεγχοι και ξεκίνησε το πρωτάθλημα. Κάποια στιγμή, 2,5 μήνες μετά, παραιτήθηκε ένα μέλος και το αναπληρωματικό του μέλος, καθηγητές Πανεπιστημίου, όπως όριζε ο νόμος, λόγω φόρτου εργασίας. Έτρεξα να καλύψω το δεύτερο κενό που δημιουργήθηκε και δε δημιούργησα. Δεν έδιωξα κανέναν για να βάλω κάποιον άλλο. Κι αφού κατέληξα  μετά από μια προσπάθεια που δεν ήταν εύκολη, γιατί δεν είναι εύκολο να βρεις κάποιον να αφιερώνει το χρόνο του, για να συμμετέχει σε μια επιτροπή που έχει βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων, χωρίς να έχει λίγο τη λόξα του ποδοσφαίρου…

Καταλήξαμε και βρήκαμε, τακτικό και αναπληρωματικό μέλος, με μεγάλη προσπάθεια διότι είναι άμισθοι και δε μπορούσαμε να καλύψουμε ούτε τα εισιτήρια. Είχαμε εντοπίσει κάποιους εξαιρετικούς φίλους από το Ηράκλειο, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν, ακόμα και από την Πάτρα, από την Κόρινθο, από πανεπιστημιακά ιδρύματα που έχουν σχετικούς με το αντικείμενο, αλλά ακόμα και τα οδοιπορικά, δε μπορούσαν να καλυφθούν. Οπότε πήγαμε αναγκαστικά, στις πιο κοντινές λύσεις.

Αφότου έγινε τοποθέτηση του δεύτερου κενού, ήρθε η ένσταση από πλευράς Ολυμπιακού, συνεδρίασαν πάνω από 1-1,5 μήνα και βγήκε τελικά αυτό το πόρισμα. Από εκεί και πέρα όμως, τις αποφάσεις και τις τιμωρίες, ούτε η συγκεκριμένη Επιτροπή τις βάζει, ούτε φυσικά τις επικυρώνει ή τις απορρίπτει ο Αυγενάκης.

Άρα υπήρξε μια ένταση, αλήθεια είναι, αλλά τελικά, νομίζω ότι με πιο ήρεμο μυαλό, καταλαβαίνει κανείς ότι υπήρξε μία υπερβολή από κάποιους. Σε ό,τι με αφορά, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν υπάρχει καμία παρέμβαση στη λειτουργία οποιασδήποτε επιτροπής και καμία διάθεση να αδικήσω οποιαδήποτε ομάδα και ειδικά την ομάδα του ΠΑΟΚ!

Έχω πει ότι ως φίλαθλος του ΟΦΗ από μικρός, είχαμε πάντα μια ιδιαίτερη σχέση με τον ΠΑΟΚ και το φίλαθλο κόσμο. Κάποια στιγμή, πριν 20 και πλέον χρόνια που είχαμε βγει στην Ευρώπη, επί Ευγένιου Γκέραρντ και αφού είχε τιμωρηθεί η έδρα, ο ΠΑΟΚ μας είχε παραχωρήσει το γήπεδο του και μάλιστα, το είχαν γεμίσει οι ΠΑΟΚτσήδες για να στηρίξουν την ασπρόμαυρη ομάδα. Ούτως ή άλλως, υπήρχε πάντα μια θετική διάθεση.

Η ιστορία έχει πάρει το δρόμο της, όλοι έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους. Δε θέλω, σε καμία περίπτωση, να δώσω συνέχεια στη συζήτηση, από την ώρα που τώρα, προέχουν άλλα πράγματα. Τώρα προέχει η αλληλεγγύη μπροστά στα προβλήματα που έχουμε να ακολουθήσουμε.

Επαναλαμβάνω. Εγώ έχω τη διάθεση να συνεργαστώ και να βοηθήσω κάθε ομάδα, να απαντήσω στον καθένα, που θα ρωτήσει με επιχειρήματα. Εδώ είμαι, ούτε έχω κρυφτεί ποτέ, όπως λένε κάποιοι. Αν κάποιος θέλει να επιμένει σε κάποια θεωρία, επειδή έτσι έμαθε και έτσι θέλει να κάνει, δε θα τον εμποδίσω, αλλά πάντα με ηρεμία και όταν μου δίνεται η ευκαιρία, θα απαντώ».

Για την υπόθεση του ξυλοδαρμού του Θανάση Τζήλου και ότι χαρακτήρισε εξυπνάκηδες όσους λένε ότι δεν αναφέρεται στη συγκεκριμένη υπόθεση: «Το υπουργείο Αθλητισμού δεν είναι υπουργείο Δικαιοσύνης. Από μέρους μου δεν χαρίστηκα σε κανένα, είναι καταδικαστέο το όποιο περιστατικό βίας εξελίσσεται μέσα και έξω από τους αθλητικούς χώρους. Μάλιστα περάσαμε και διατάξεις για αυτό και για τη χρήση των καμερών και για την καταγραφή γεγονότων βίας έξω από τους αθλητικούς χώρους. Εγώ το εισηγήθηκα αυτό. Όπως και τη λειτουργία των Λεσχών Φιλάθλων, όπου γνωρίζετε πολύ καλά δεν είναι παραπάνω από 10 οι νόμιμες Λέσχες στη χώρα μας. Καμία από τις μεγάλες ομάδες δεν έχει νόμιμη Λέσχη Φιλάθλων. Ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος τους και η σχέση τους με τις ΠΑΕ.

Είναι καταδικαστέο κάθε περιστατικό, όπως και η υπόθεση του Τζήλου, την οποία δεν την αντιμετώπισα εγώ, τη βρήκα και θα ήθελα πάρα πολύ όταν ανέλαβα το Υπουργείο να μην υπήρχε καμία υπόθεση σε εκκρεμότητα. Αλλά δεν εξαρτάται από μένα. Ούτε μπορώ να επιταχύνω ούτε να επιβραδύνω. Την ευθύνη την έχει η ελληνική δικαιοσύνη. Θα έπρεπε οι αποφάσεις να είναι πιο γρήγορες, αλλά δεν είναι δική μου αρμοδιότητα. Για αυτό έγινε ο χαρακτηρισμός, διότι πυροβολούν τον Αυγενάκη σε θέματα που είναι εκτός της αρμοδιότητάς του. Κάποια είναι θέματα του υπουργείου Δικαιοσύνης, του υπουργείο Δημόσιας Τάξης και του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής όπως το θέμα του VAR. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν δεν είναι παντός επί στητού ο υπουργός Αθλητισμού.

Θα ήθελα πολύ η ελληνική δικαιοσύνη να ικανοποιήσει το κοινό περί δικαίου αίσθημα, να τιμωρηθούν οι εμπλεκόμενοι, είτε είναι φίλαθλοι, ο θεός να τους κάνει φίλαθλους, είτε είναι οτιδήποτε άλλο. Καθαρά και έντιμα. Δεν έχω καμία διάθεση να καλύψω κανέναν, δεν έχω διάθεση να αφήνω στίγματα, δεν χρωστάω κανέναν. Θέλω να τελεσιδικήσουν όλες οι αποφάσεις που έχουν πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης».

Αναλυτικά όλη η συνέντευξη ΕΔΩ

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή