Η εικόνα των ξένων διαιτητών μέσα από τα μάτια των κριτών του Master REF

Print Friendly, PDF & Email

Τα 2/3 του πρώτου γύρου της Super League ολοκληρώθηκαν, με τους ξένους διαιτητές να αφήνουν σε γενικές γραμμές καλές εντυπώσεις με την παρουσία τους στα ντέρμπι, σύμφωνα με την βαθμολογία που πήραν από τους κριτές του Master REF, Κώστα Ακρίδα και Ηρακλή Τσίκινη, αλλά και από των ελάχιστων διαμαρτυριών από τις ομάδες.

Σε συνολικά επτά αναμετρήσεις, δύο χώρες ζευγάρωσαν τις σφυρίχτρες τους (Ελβετία, Δανία), με την πρώτη να έχει τους Φενταγί (ΟΣΦΠ-ΠΑΟΚ 0-1) και Γιάκοτετ (ΟΣΦΠ-ΠΑΟ 1-1) και τη δεύτερη να έχει τους Κριστόφερσεν (ΑΕΚ-ΟΣΦΠ 1-1) και Μάε (ΠΑΟΚ-ΠΑΟ 2-0), ενώ από έναν διαιτητή είχαν η Φινλανδία (Γκεστράνιους στο ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 2-0) η Ιταλία (Ντόβερι στο Αρης-ΠΑΟΚ 1-2) και η Αυστρία (Ντράχτα στο ΠΑΟ-ΑΕΚ 0-0).

Από βαθμολογικής άποψης, ο κ. Τσίκινης εντυπωσιάστηκε με τον Μάε, με αποτέλεσμα να του βάλει 8.60, ενώ ο Γιάκοτετ ήταν ο μοναδικός που κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα, με τον κ. Ακρίδα να του βάζει 7,90.

Ενα άλλο ενδιαφέρον στατιστικό είναι ότι ο ΠΑΟΚ είναι η μοναδική ομάδα που είχε μόνο νίκες (4/4 με τέρματα 7-1), ενώ όλοι οι υπόλοιποι τρεις “μεγάλοι” έχουν από δύο ισοπαλίες (σ.σ. ο Αρης είχε μόνο το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης).

Αναλυτικά όλες οι κριτικές στα επτά ντέρμπι:

4η αγωνιστική: ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 2-0, Γκεστράνιους (Φινλανδία), Κριτής: Ηρακλής Τσίκινης

«Η διαιτησία του Γκεστράνιους ήταν πετυχημένη, σε ένα ντέρμπι χωρίς δύσκολες φάσεις. Οι αποφάσεις του Φιλανδού έγιναν αποδεκτές τόσο από τους αξιωματούχους όσο και από τους φιλάθλους, κάτι που φάνηκε κι από το γεγονός ότι δέχτηκε τα συγχαρητήρια όλων μετά το ματς.

Τα μικρά λάθη δεν έλειψαν, όμως σε καμία περίπτωση δεν επηρέασαν την εξέλιξη της αναμέτρησης».

Βαθμολογία: 8,40

5η αγωνιστική ΟΣΦΠ-ΠΑΟΚ 0-1 Φενταγί (Ελβετία), Κριτής: Κώστας Ακρίδας

«Ηταν ένα ντέρμπι χωρίς κάποια δύσκολη φάση. Σε γενικές γραμμές ο διαιτητής δεν είχε καλές θέσεις στο γήπεδο, ενώ έδειξε να έχει και πρόβλημα στην επικοινωνία με τους βοηθούς του.

Πιο συγκεκριμένα, στο 2’ δεν υπάρχει κάτι στο μαρκάρισμα του Βαρέλα στον Βούκοβιτς, ενώ στο γκολ του ΠΑΟΚ η φάση ξεκινάει με τον Βιερίνια από κανονική θέση.

Οσον αφορά τον πειθαρχικό έλεγχο, σωστά έδειξε κίτρινη στον Χασάν (31’) και στον Κάνιας (65’), ενώ το ίδιο έπρεπε να κάνει δύο φορές στον Βιερίνια για επικίνδυνο παίξιμο (50’, 55’) και μία φορά στον Μάτος για τράβηγμα (57’).

Στο 67’ κακώς ο βοηθός σταμάτησε επίθεση του ΠΑΟΚ με offside στον Πρίγιοβιτς.

Τέλος, δεν υπήρξε κάτι στο 72’, καθώς έπειτα από τη σέντρα του Ποντένσε η μπάλα χτύπησε στο σώμα κι όχι το χέρι του Κρέσπο.

Βαθμολογία: 8,00

6η αγωνιστική ΑΕΚ-ΟΣΦΠ 1-1 Κριστόφερσεν (Δανία), Κριτής: Ηρακλής Τσίκινης

«Σε σύγκριση με τους ξένους διαιτητές που ορίστηκαν στα προηγούμενα ντέρμπι, ο Δανός έκανε τα περισσότερα λάθη.
Αφησε το σκληρό παιχνίδι και από τις δύο ομάδες, ενώ θα μπορούσε να δείξε κι άλλες κίτρινες κάρτες.

Στο 13’ ο βοηθός Ράσμουνσεν δεν είδε ότι ο Γκάλο ήταν εκτεθειμένος μετά το σουτ του Λιβάγια.

Στο 71’ φαίνεται να υπάρχει κράτημα του Μπακασέτα στον Χασάν, στο οποίο θα μπορούσε να σφυριχτεί πέναλτι. Υπάρχει μεγάλος βαθμός δυσκολίας στη φάση, καθώς ο διαιτητής δεν είδε το κράτημα, καθώς είχε αρκετά σώματα μπροστά του. Αν εφαρμοζόταν στο VAR στην Ελλάδα ή υπήρχαν βοηθοί γραμμή στα ματς πρωταθλήματος ίσως τα πράγματα να ήταν πιο ξεκάθαρα για τον διαιτητή.

Γενικότερα, ο Κριστόφερσεν έκανε λάθη στο πειθαρχικό τομέα και στην εφαρμογή των κανονισμών, όμως δεν είχε συμμετοχή στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος».

Βαθμολογία: 8,10

7η αγωνιστική Αρης-ΠΑΟΚ 1-2 Ντόβερι (Ιταλία), Κριτής: Ηρακλής Τσίκινης

«Στο 35’, υπάρχει χέρι του Τζανακάκη έπειτα από τη σέντρα του Βιεϊρίνια, που όμως είναι στην κρίση του διαιτητή αν θα δώσει πέναλτι. Είναι στο 50-50. Αλλος διαιτητής μπορεί να μην το έδινε. Πολλές παραβάσεις πέναλτι που σχετίζονται με χέρια δίνονται κατά την κρίση του διαιτητή.

Στο 55’ ο Βαρέλα κρατάει ξεκάθαρα τον αντίπαλό του. Κακώς δεν δόθηκε πέναλτι υπέρ του Αρη. Αντίθετα, το πέναλτι που πήραν οι γηπεδούχοι στο 65’ ήταν αυστηρό, καθώς φαίνεται με ευκολία ο Γκάμα έπειτα από το μαρκάρισμα του Ουάρντα.

Οσον αφορά τις φωτιές και τα βεγγαλικά στο ξεκίνημα του αγώνα, ο διαιτητής έπρεπε να διακόψει το ματς για να γίνουν κάποιες συστάσεις.

Γενικότερα, ο Ντόβερι έδειξε ότι είναι δεν έχει εμπειρία κι έκανε αρκετά λάθη εις βάρος και των δύο ομάδων. Υπάρχουν Ελληνες διαιτητές που είναι δέκα φορές καλύτεροι και καταλληλότεροι για ένα ντέρμπι σαν κι αυτό.

Στο πειθαρχικό κομμάτι ήταν αλλοπρόσαλλος, καθώς άλλοτε έδειχνε κάρτες που δεν έπρεπε κι άλλοτε δεν έδειχνε κάρτες που έπρεπε.

Αν η συγκεκριμένη διαιτησία είχε γίνει από Ελληνα, το ματς θα είχε διακοπεί. Οχι λόγω της βαρύτητας των λαθών που έκανε ο Ιταλός, αλλά λόγω της καχυποψίας που υπάρχει κατά των Ελληνων διαιτητών.

Κύριε Περέιρα, καλό θα ήταν να έρχονται έμπειροι διαιτητές από το εξωτερικό που να έχουν προσωπικότητα».

Βαθμολογία: 8,00

8η αγωνιστική ΠΑΟΚ-ΠΑΟ 2-0 Μάε (Δανία), Κριτής: Ηρακλής Τσίκινης

«Ο Δανός Μάε ήταν ο καλύτερος ξένος διαιτητής που έχει παίξει μέχρι στιγμής σε ελληνικούς αγώνες φέτος. Ηταν πραγματικά άψογος. Παρόλο που πιστεύω πολύ στους Ελληνες ρέφερι, η διαιτησία του Μάε ήταν άριστη. Είχε δύσκολες φάσεις που τις έβγαλε εις πέρας, ενώ η συνεργασία με τους βοηθούς του ήταν εξαιρετική.

Όταν σε ένα τέτοιο παιχνίδι υπάρχουν τόσα λίγα σφυρίγματα βοηθάει το θέαμα, τη ροή και την εξέλιξη του. Επίσης βοήθησε και η ατμόσφαιρα διότι υπήρξε συνεργασία και με τους παίκτες. Υπήρξε αποδοχή των αποφάσεων του διαιτητή. Είναι αυτό που λείπει από τη συμπεριφορά των ποδοσφαιριστών όταν έχουν απέναντί τους Ελληνες διαιτητές, η λεγόμενη καχυποψία.

Στο 6’ στην πτώση του Μακέντα με τον Βαρέλα στην περιοχή του ΠΑΟΚ δεν υπάρχει καμία παράβαση, είναι απλό τζαρτζάρισμα.

Στο 16’ η πτώση του Πρίγιοβιτς δεν πιστοποιεί πέναλτι, ήταν μία επαφή αναπόφευκτη με τον Μαυρομάτη, σωστά συνεχίστηκε το παιχνίδι.

Στο 31’ ορθώς ακυρώθηκε ως οφσάιντ το γκολ του ΠΑΟΚ

Στο 43’ ξανά σωστός ο βοηθός, που ακυρώνει το γκολ του Μάτος ως οφσάιντ.

Τέλος στο 60’ δεν υπάρχει περίπτωση πέναλτι στην πτώση του Μπίσεσβαρ στη μονομαχία με τον Κολοβέτσιο.

Εν κατακλείδι, είχαμε μία ευρωπαϊκή διαιτησία. Ο Μάε ήταν άψογος, πέρασε απαρατήρητος και αυτή είναι η μαγική λέξη για να πούμε μία διαιτησία πετυχημένη. Επίσης οι αποφάσεις των βοηθών ήταν όλες σωστές. Διαιτησία παράδειγμα προς μίμηση, ήταν πραγματικά πολύ καλός».

Βαθμολογία: 8,60

9η αγωνιστική ΠΑΟ-ΑΕΚ 0-0, Ντράχτα (Αυστρία), Κριτής: Ηρακλής Τσίκινης

«Σε γενικές γραμμές η διαιτησία του Ντράχτα ήταν καλή. Με εξαίρεση κάποια λάθη διαχειρίστηκε σωστά το ματς, ενώ οι κάρτες που έδειξε ήταν επίσης σωστές.

Στο 49’ ο ρέφερι πήρε την σωστή απόφαση και δεν έδωσε πέναλτι σε πτώση του Λιβάγια στην περιοχή του Παναθηναϊκού. Αν ήταν Ελληνας ο διαιτητής θα είχαμε αρκετές αντιδράσεις και ανακοινώσεις επειδή δεν έδωσε πέναλτι.

Οσον αφορά τους βοηθούς, είχαν δύο λάθη εις βάρος και των δύο ομάδων σε οριακές φάσεις».

Βαθμολογία: 8,20

10η αγωνιστική ΟΣΦΠ-ΠΑΟ 1-1, Γιάκοτετ (Ελβετία), Κριτής: Κώστας Ακρίδας

«Γενικά, ο διαιτητής πήγε καλά στην εφαρμογή κανονισμών, όμως στον πειθαρχικό έλεγχο τα έκανε «μούσκεμα». Θα μπορούσε να δείξει περισσότερες κάρτες, για να μην πέφτει η κλωτσιά σύννεφο. Κατά τα άλλα, ήταν κοντά στις φάσεις , με τις αποφάσεις του στις κρίσιμες φάσεις να είναι σωστές.

Στο 4’ και στο 16’ είχαμε σωστές υποδείξεις offside των βοηθών σε επιθέσεις του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού αντίστοιχα.

Στο 16’ ο διαιτητής θα μπορούσε να δείξει ακόμα και κόκκινη κάρτα στους Σισέ και Μακέντα, καθώς έπειτα από διεκδίκηση της μπάλας στον αέρα οι δύο παίκτες κλώτσησαν ο ένας τον άλλο. Ο κανονισμός λέει ότι όταν υπάρχει πρόθεση, ακόμα και χωρίς επαφή, ο διαιτητής πρέπει να δείξει κάρτα, η οποία μπορεί να είναι και κόκκινη. Ο Ελβετός αρκέστηκε σε παρατηρήσεις.

Στο 49’ σωστά δεν μέτρησε το γκολ του Ολυμπιακού, καθώς ο Νάτχο χτύπησε δυνατά με το γόνατο στο κεφάλι τον Διούδη. Ο διαιτητής ενήργησε ορθά και σφύριξε αμέσως για να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες στο τερματοφύλακα του Παναθηναϊκού.

Στο 64’ η μπάλα βρίσκει στο κεφάλι κι όχι στο χέρι παίκτη του Παναθηναϊκού, έπειτα από κεφαλιά του Φορτούνη. Σωστά ο διαιτητής συνέχισε το ματς.

Στο 65’ δεν υπάρχει κάποια παράβαση στην περιοχή του Παναθηναϊκού, καθώς ο αμυντικός διώχνει την μπάλα σε κόρνερ και δεν έχει επαφή με τον αντίπαλο.

Στο 84’ δεν υπάρχει κάποιο πέναλτι, καθώς η μπάλα χτυπάει στον ώμο του Μακέντα, με το χέρι του να είναι κολλημένο.

Στο 86’ η μπάλα βρίσκει σε παίκτη του Παναθηναϊκού, ο οποίος πέφτει στο έδαφος και προσπαθεί με κάθε τρόπο για να μην κάνει χέρι».

Βαθμολογία: 7,90

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή