Αρχική ΕΠΟ Η Επιτροπή Δεοντολογίας, τα “προσωπικά δεδομένα” και η πραγματικότητα

Η Επιτροπή Δεοντολογίας, τα “προσωπικά δεδομένα” και η πραγματικότητα

Το Soccerplus με συνεχή αρθρογραφία το τελευταίο διάστημα, με αφορμή την εκλογή νέας διοίκησης στην ΕΠΟ αναδεικνύει το θέμα της μη δημοσίευσης των αποφάσεων της Επιτροπής Δεοντολογίας, που είναι πρωτοβάθμιο δικαστικό όργανο της ΕΠΟ, αποτελούμενο από τακτικούς δικαστές, το οποίο επιλαμβάνεται υποθέσεις που αφορούν χειραγωγημένους αγώνες, δωροδοκία – δωροληψία, δυσμενείς δηλώσεις κατά ποδοσφαιρικών αρχών και οργάνων, τις παραβάσεις καταστατικού και κανονισμών ΕΠΟ από όσους εμπίπτουν σε αυτούς, πλαστογραφία κ.α.

Το γεγονός της μη δημοσίευσης των αποφάσεων όχι μόνο δεν συμβάλει στην επιδιωκόμενη ισονομία, που επιδιώκει η διοίκηση Γραμμένου αλλά διαιωνίζει την δικαιολογημένη καχυποψία που κληρονόμησε, αφού καμία απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας δεν έχει ανακοινωθεί από τη σύστασή της το 2015 εν αντιθέσει με ότι συμβαίνει με όλα τα υπόλοιπα δικαστικά όργανα της ομοσπονδίας των οποίων ανακοινώνονται τόσο αποφάσεις, όσο και οι συνεδριάσεις μαζί με το πινάκιο των υπό συζήτηση υποθέσεων και παρότι το άρθρο 42 του κώδικα δεοντολογίας αναφέρει ότι «οι οριστικές αποφάσεις μπορούν να δημοσιοποιούνται από την ΕΠΟ».

Σύμφωνα με πληροφορίες η διαφορετική λειτουργία που έχει η Επιτροπή Δεοντολογίας οφείλεται στην επίκλησης της «προστασίας προσωπικών δεδομένων».

Μάλιστα, πρόσφατα εστάλη έγγραφο της επιτροπής προς τη διοίκηση της ΕΠΟ με το οποίο ζητείται, η σύμφωνη γνώμη της αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων για την ανακοίνωση των αποφάσεων.

Όμως το επιχείρημα αυτό εκτός από καινοφανές, έχει απαντηθεί από την ίδια την πραγματικότητα.

Πρώτον, διότι από τη στιγμή που όποιες  φτάσουν της Επιτροπής Δεοντολογίας εφεσιβληθούν πηγαίνουν στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ η οποία ανακοινώνει το πινάκιο με τις υποθέσεις αλλά και τις αποφάσεις που λαμβάνονται, χωρίς να επικαλείται θέμα προσωπικών δεδομένων.

Δεύτερον, διότι τόσο οι ποινές όσο και οι λόγοι που τέθηκαν εκτός ποδοσφαίρου, ο Πλατινί και ο Μπλάτερ ανακοινώθηκαν από τις αντίστοιχες επιτροπές (ηθικής και δεοντολογίας) της UEFA και της FIFA, χωρίς να “κρυφτούν” πίσω από τα προσωπικά δεδομένα των καταδικασθέντων.

Exit mobile version