Πέρασε η νέα ποινή για τη μη αδειοδότηση, καταψήφισε ο Γραμμένος, διαφώνησε η FIFA

Print Friendly, PDF & Email

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ κατά τη συνεδρίασή της την Παρασκευή (25/5) ενέκρινε την πρόταση για αλλαγή της ποινής που αφορά τις ΠΑΕ που δεν λαμβάνουν αδειοδότηση.

Αυτό σημαίνει ότι καταργείται η ποινή του υποβιβασμού και αντικαθίσταται από αφαίρεση 6 βαθμών και περιορισμό στις μεταγραφές.

Η Ε.Ε. της ΕΠΟ πέρασε την αλλαγή με ψήφους 14-2. Κατά ψήφισαν ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Βαγγέλης Γραμμένος και ο πρόεδρος της ΕΠΣ Δράμας, Γιώργος Χατζησαρόγλου, ενώ ο πρόεδρος της Football League, Λεωνίδας Λεουτσάκος αποχώρησε από την αίθουσα, χωρίς να αιτιολογήσει τη στάση του.

Αργότερα για τη συζήτηση για τις ποινές για τις μη αδειοδοτημένες ομάδες της Football League ο κ. Λεουτσάκος είπε ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε να υπάρχει δικαιοσύνη για τις ομάδες και των δύο κατηγοριών.

Οσον αφορά στον πρόεδρο της ΕΠΟ, αιτιολόγησε την αρνητική του ψήφο λέγοντας ότι ναι μεν αντιλαμβάνεται τις έκτακτες συνθήκες που επικαλείται η Super League, όμως δεν μπορεί να ψηφίσει την αλλαγή ποινής λόγω του χρονικού σημείου κατά το οποίο έρχεται και λόγω του προσωπικού του συστήματος αξιών.

Σημειώνεται πως η κατάργηση της ποινής του υποβιβασμού δεν ήχησε καλά στα αυτιά των αξιωματούχων της FIFA, Χέρμπερτ Χούμπελ (επικεφαλής της Επιτροπής Παρακολούθησης) και Εντουάρντο Ντερβισάι (μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης), οι οποίοι όταν τέθηκε στο τραπέζι το συγκεκριμένο θέμα αποχώρησαν τονίζοντας πως δεν συμφωνούν με την αλλαγή.

Ο Χούμπελ μάλιστα είπε ότι τα πρωταθλήματα θα πρέπει να τελειώνουν με τους όρους που αρχίζουν και ότι αυτές οι ποινές θα πρέπει να είναι για δύο χρόνια ώστε να μην υπάρχουν ομάδες που θεωρούν ότι αδικούνται αν αλλάξουν του χρόνου και γίνουν βαρύτερες. Ο Χούμπελ υπογράμμισε επίσης ότι όποια ομάδα δεν πάρει άδεια λόγω μη καθαρής θέσης, θα πρέπει να τιμωρείται με πρόστιμο 20.000 ευρώ, διότι είναι λάθος κάποιος που θα έχει τη δυνατότητα να δίνει 20.000 ευρώ να ξεπερνάει έναν βασικό όρο της αδειοδότησης.

Οσον αφορά στο Μάκη Γκαγκάτση, ο οποίος στη Super League είχε καταψηφίσει την πρόταση για αλλαγή της ποινής του υποβιβασμού, στην ΕΠΟ ψήφισε υπέρ της αλλαγής λέγοντας ότι δεσμεύεται από την απόφαση της πλειοψηφίας αν και διαφώνησε επί της ουσίας υποστηρίζοντας ότι ο συμπολίτης του ΠΑΟΚ, Ηρακλής, έχει δικαιολογημένα παράπονα από αυτήν την απόφαση.

Μετά την αλλαγή της ποινής οι ΠΑΕ που δεν κατάφεραν να αδειοδοτηθούν, όπως για παράδειγμα ο Παναθηναϊκός, δεν κινδυνεύουν πλέον με υποβιβασμό, ωστόσο θα ξεκινήσουν το νέο πρωτάθλημα με -6 βαθμούς και θα υπόκεινται σε αυστηρούς περιορισμούς μεταγραφών.

Αναλυτικά οι περιορισμοί στις μεταγραφές:

1) Θα μπορεί να αποκτήσει απεριόριστους Έλληνες ποδοσφαιριστές κάτω των 23 ετών (παίκτες που έχουν δικαίωμα να αγωνιστούν στην Εθνική ομάδα).

2) Στη θερινή μεταγραφική περίοδο θα μπορεί να αποκτήσει μόνο έναν ποδοσφαιριστή άνω των 23 ετών, Έλληνα ή ξένο, απαραιτήτως ελεύθερο ή δανεικό (απαγορεύεται η αγορά).

3) Στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο θα μπορεί να αποκτήσει απεριόριστους Έλληνες κάτω των 23 ετών και μόνο έναν Έλληνα ποδοσφαιριστή άνω των 23 ετών (κανέναν ξένο).

4) Θα έχει δικαίωμα για δύο ανανεώσεις συμβολαίων ποδοσφαιριστών άνω των 23 ετών, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους. Σ’ αυτές τις ανανεώσεις απαγορεύεται η αύξηση των αποδοχών στους ποδοσφαιριστές.

5) Σε όλες τις μεταγραφές απαγορεύεται τα συμβόλαια των νέων παικτών να ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή