Η ΕΡΑσπορ στα γήπεδα της ιστορίας

Print Friendly, PDF & Email

Το πέμπτο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ της εκπομπής «Στα γήπεδα της Ιστορίας», που επιμελούνται και παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι Νάσος Μπράτσος και Θωμάς Σίδερης, μεταδίδεται τη Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019 και ώρα 22:00 στην ΕΡΑσπορ.

Συγκεκριμένα, οι ακροατές έχουν την ευκαιρία ν’ ακούσουν τα εξής θέματα:

-Από τον Κουταλιανό στον Τζιμ Λόντο και από τον Σαμψών στον Τρομάρα, οι λαϊκοί ήρωες μιας χαμένης παιδικής ηλικίας είναι ακόμη εκεί, στις πλατείες και στους χωμάτινους δρόμους και μας κοιτάζουν με αθώο βλέμμα, παρά τις υπερφυσικές δυνάμεις τους και τα «σιδερένια» χέρια και πόδια. Με αφορμή το θάνατο του Γιάννη Κεσκελίδη, γνωστού με το προσωνύμιο «Σαμψών», η εκπομπή ανατρέχει στην ιστορία των παλαιστών του δρόμου και στους υπαίθριους αγώνες, από τη μακρινή Προποντίδα μέχρι τα λαϊκά προάστια της Αθήνας και του Πειραιά.

-Κι ακόμη, η ιστορία του Γυμναστικού Συλλόγου Κερατσινίου, όπως την αφηγείται ο πρόεδρος του Συλλόγου, Γιώργος Μπαλούμης. Σε εργατικές και προσφυγικές γειτονιές, όπως η Αμφιάλη, τα Ταμπούρια, η Ευγένεια και ο Άγιος Γεώργιος, ιδρύεται τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια ένας σύλλογος που θα τον αγκαλιάσει η νεολαία που διψά για αθλητισμό δίπλα από τη χαβούζα και το φουγάρο της ΔΕΗ.

-Επίσης σε ζωντανή σύνδεση από την Πράγα, ο Θωμάς Σίδερης αφηγείται την ιστορία των Τσέχων ποδοσφαιριστών που οδηγήθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

-Περίπου 144 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά και περίπου 44 ν.μ. από την Τουρκία, σε ανοιχτό γήπεδο ορεινής περιοχής των Ραχών της Ικαρίας, μαθαίνουν τα μυστικά του μπάσκετ οι μικροί «Αντετοκούνμπο», παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν. Με πλούσιο βιογραφικό στην προπονητική και πιστοποιημένος και από τη FIBA, o Zαχαρίας Παρήμερος επέστρεψε στον τόπο καταγωγής του και μαθαίνει στις μικρές ηλικίες τα μυστικά της πορτοκαλί μπάλας. Μιλάμε με τον προπονητή των υποδομών του Διαγόρα Ικαρίας, που κατέκτησε πριν από λίγο καιρό το Πρωτάθλημα Κορασίδων στο νομό Σάμου και σε λίγες μέρες έρχεται στην Αθήνα για την επόμενη φάση του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Κορασίδων στο μπάσκετ.

-Με ρίζες βαθιές μέσα στην πλούσια πολιτιστική και αθλητική παράδοση του Μικρασιατικού ελληνισμού (ίδρυση το 1908), ακολούθησε το δρόμο της προσφυγιάς το 1922 και βρήκε νέα εστία στον προσφυγικό συνοικισμό της Θήβας. Μιλάμε για τον Ιωνικό Αστέρα της Θήβας, για τον οποίο μας μίλησε ο Δημήτρης Σοβατζής, γενικός γραμματέας του Συλλόγου Παλαιμάχων και Φίλων Ιωνικού Αστέρα Θήβας και αθλητικογράφος.

-Ειδησεογραφία με θέματα της κοινωνικής πλευράς του αθλητισμού.

Έρευνα-παρουσίαση: Νάσος Μπράτσος, Θωμάς Σίδερης.

Συντονιστείτε στην ΕΡΑσπορ στους 101,8 και 100,9!

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή