Η Ευρώπη κατά του Ντόναλντ Τραμπ για το κλίμα

Print Friendly, PDF & Email

Απογοήτευση και επικρίσεις προκάλεσε η ανακοίνωση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για την προστασία του περιβάλλοντος.

Σε κοινή δήλωσή τους Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία εξέφρασαν την λύπη τους για την αμερικανική απόφαση, σημειώνοντας ότι η συνθήκη του Παρισιού προσφέρει «σημαντικές οικονομικές ευκαιρίες για ευημερία και ανάπτυξη και πως δεν μπορεί να τεθεί σε επαναδιαπραγμάτευση».

Ο Εμανουέλ Μακρόν, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Πάολο Τζεντιλόνι κάλεσαν όλους τους συμμάχους να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να πετύχουν τους στόχους που θέτει η συνθήκη.

Ο πρόεδρος Τραμπ πάντως προσπάθησε να διαχειριστεί τις αντιδράσεις και τηλεφώνησε στην γερμανίδα καγκελάριο, τον πρόεδρο της Γαλλίας τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό και την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι. Τους διαβεβαίωσε τους ότι «η Αμερική παραμένει δεσμευμένη στην υπερατλαντική συμμαχία και στις εντατικές προσπάθειες προστασίας του περιβάλλοντος».

Νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε κοινό ανακοινωθέν με την Αφρικάνική Ένωση, όπου οι δύο πλευρές δεσμεύονται για την «πλήρη εφαρμογή» της συμφωνίας του Παρισιού. Παράλληλα η Ε.Ε. βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Κίνα ώστε να συγκροτήσουν κοινό μέτωπο για το κλίμα.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Μακρόν απέκλεισε κατηγορηματικά οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας του Παρισιού, παρά το γεγονός ότι ο κ. Τραμπ εξέφρασε τέτοια πρόθεση.

Τόνισε ότι η απόφαση του Τραμπ θα αποβεί ζημιογόνος για τα αμερικανικά συμφέροντα και τους Αμερικανούς. Ο κ. Μακρόν, σε τηλεοπτικό διάγγελμα στα γαλλικά και στα αγγλικά, είπε ότι ο κ. Τραμπ διέπραξε λάθος ως προς τα συμφέροντα της χώρας του, των πολιτών του, και ένα λάθος για το μέλλον του πλανήτη.

«Μην πατάσθε όσον αφορά το κλίμα, δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο (plan B) γιατί δεν υπάρχει εναλλακτικός πλανήτης (planet B)», είπε χαρακτηριστικά.

Την «βαθιά απογοήτευσή» του εξέφρασε, μέσω Twitter και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λέγοντας πως η απόφαση Τραμπ έρχεται σε αντίθεση με τις προσδοκίες της υφηλίου.

Τόνισε πως η δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη συμφωνία του Παρισιού είναι ακλόνητη και το μπλοκ θα συνεχίζει να ηγείται του αγώνα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι εξέφρασε την απογοήτευσή της για την απόφαση Τραμπ, ενώ αντίδραση υπήρξε και από τον διευθύνοντα σύμβουλο της διεθνούς τράπεζας επενδύσεων Goldman Sachs, Λόιντ Μπλάνκφεϊν, ο οποίος έγραψε στο Twitter: «Η σημερινή απόφαση αποτελεί πλήγμα για το περιβάλλον και για την ηγετική θέση των ΗΠΑ στον κόσμο».

Ο πρώην υποδιευθυντής της Goldman Sachs, Γκάρι Κον, κύριος οικονομικός σύμβουλος του Τραμπ, υποστήριζε επίσης την παραμονή της χώρας στη συμφωνία, μαζί με την κόρη του Αμερικανού προέδρου, Ιβάνκα, και τον υπουργό Ενέργειας Ρικ Πέρι.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή