Η ιστορία του Έλληνα διαιτητή που κατήγγειλε απόπειρα δωροδοκίας

Print Friendly, PDF & Email

Του Βαγγέλη Κύρκου*

«Το να πιστεύεις ότι όλοι οι άνθρωποι είναι τίμιοι είναι ανοησία. Το να πιστεύεις ότι κανένας δεν είναι τίμιος είναι κάτι χειρότερο», είναι μια από τις πιο γνωστές φράσεις του Τζον Κουίνσι Άνταμς, έκτου προέδρου των ΗΠΑ και μεγάλου διπλωμάτη. Ο Ναπολέων Βοναπάρτης διαφωνούσε, καθώς θεωρούσε ότι «ο πιο σίγουρος τρόπος για να μείνεις φτωχός είναι να είσαι τίμιος».

Αντίθετα, ο Επίκουρος θεωρούσε ότι «δεν είναι δυνατό να είσαι ευτυχισμένος χωρίς να είσαι σοφός, τίμιος και δίκαιος. Ούτε να είσαι σοφός, τίμιος και δίκαιος χωρίς να είσαι ευτυχισμένος». Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι σε αυτόν τον κόσμο η τιμιότητα θεωρείται αρετή και άλλες φορές όχι. Επίσης, δεν είναι δεδομένο ότι θα παρουσιάζεται πάντα από τον ίδιο άνθρωπο. Απλώς, κάποιοι έτυχε να την αποδείξουν σε σημαντικές στιγμές για τη ζωή τους και για την κοινωνία που χτίζουμε.

Το πρωτάθλημα της Α’ εθνικής τη σεζόν 1988-89, οι περισσότεροι το θυμούνται για το γκολ του Τάκη Καραγκιοζόπουλου τον Μάιο του 1989, με το οποίο η ΑΕΚ επικράτησε στο ΟΑΚΑ του Ολυμπιακού (0-1), για να επιστρέψει στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου μετά από δέκα χρόνια. Όμως, περίπου δύο μήνες νωρίτερα είχε γίνει ένα άλλο περιστατικό που έμελλε να «σημαδέψει για πάντα το άθλημα στη χώρα, καθώς τότε καταγγέλθηκε για πρώτη και μοναδική φορά σε τόσο υψηλό επίπεδο απόπειρα δωροδοκίας διαιτητή. Ήταν ο Κώστας Ακρίδας αυτός που την αρνήθηκε, όμως δεν αρνήθηκε να μας εξιστορήσει το πώς είχε εξελιχθεί αυτή η ιστορία.

Η κρούση έγινε από άνθρωπο εκτός ποδοσφαίρου

«Ήταν Μάρτιος του 1989, προπαραμονή του ματς Λεβαδειακού-Λάρισας», θυμάται ο κ. Ακρίδας. «Η πρώτη κρούση έγινε μετά την κλήρωση των διαιτητών, που γινόταν τότε Τετάρτη. Έγινε από συνάδελφό μου, από έμπορο μηχανών γραφείου. Αυτός ο άνθρωπος, που ήταν από τη Λιβαδειά, είχε κάποια επαφή με τους εκεί διοικούντες της τότε διοίκησης και με πήρε τηλέφωνο για να με ρωτήσει εάν διατίθεμαι να πάρω κάποια χρήματα, προκειμένου να βοηθήσω τον Λεβαδειακό, για να πάρει το παιχνίδι, επειδή το είχε ανάγκη. Και του απάντησα “ασχολήσου με τη δουλειά σου και όχι με το ποδόσφαιρο”. Μετά από δύο ώρες με ξαναπήρε και μου λέει “μην είσαι χαζός, θα κονομήσουμε και οι δύο”. Και του απαντάω “εγώ το κάνω αυτό από χόμπι”. Κι όμως, μου λέει “θα σε ξαναπάρω να σου πω το ποσό”. Αυτά είναι χαραγμένα στο μυαλό μου, αν και δεν θέλω να τα θυμάμαι, έρχονται αυτόματα, λέει, κάνοντας μια παρένθεση», θυμάται ο πρώην ρέφερι.

Και συνεχίζει: «Στις 22:00 ξαναχτυπάει το τηλέφωνο και μου λέει ότι “το ποσό είναι μεγάλο, 3 εκατομμύρια δραχμές”. Πίστευα ότι με τις προειδοποιήσεις θα σταματούσε. Τελικά, με παίρνει τηλέφωνο και το άλλο πρωί και μου λέει “το σκέφτηκες;”. Εκεί του λέω, “κλείσε και πάρε με σε δύο ώρες”. Αμέσως ενημέρωσα την τότε ΣΕΔΕΠ (η αντίστοιχη ΚΕΔ). Το τηλέφωνο σήκωσε ο Δημήτρης Σπηλιοτόπουλος, αντιπρόεδρος, ο οποίος μου λέει “Κώστα, πήγαινε στην Αστυνομία”. Πάω στο Δ’ Αστυνομικό Τμήμα. Επειδή ήταν πολύ σοβαρή η καταγγελία, ο διοικητής μου είπε “πρέπει να είσαι σίγουρος για ό,τι κάνεις, γιατί μπορεί να βρεθείς μπλεγμένος”. Και του απάντησα ότι δεν είχα κάτι να φοβηθώ».

Το ραντεβού και η επί τόπου σύλληψη

Ο κ. Ακρίδας, δηλώνει: «Πάω στο μαγαζί μου και πράγματι, μετά από μισή ώρα με παίρνει τηλέφωνο και με ρωτάει τι αποφάσισα. Του λέω “εντάξει”. Μου πρότεινε να συναντηθούμε κάπου στην εθνική οδό, αλλά σκέφτηκα μήπως με ρίξουν σε κανένα ρέμα. “Όπου θες, στο κέντρο της Αθήνας”, του απαντάω και δίνουμε ραντεβού στο μαγαζί του, στην οδό Ακαδημίας. Πήγα στην Ασφάλεια, όπου ο διοικητής μου έδειξε τους έξι αστυνομικούς που θα με συνόδευαν.

Βάλαμε στόχο να συλληφθούν με τα λεφτά στα χέρια. Εκτός από τον μεσάζοντα, ήταν άλλα δύο άτομα και ο γενικός αρχηγός του Λεβαδειακού, τον οποίον μόλις είδα, ένιωσα μια βαθιά απέχθεια. Μου λέει, “κ. Ακρίδα, έχω μια επιταγή στα χέρια μου με 3 εκατομμύρια δραχμές”. Του απαντάω “έχω μάθει στη ζωή μου να δουλεύω με μετρητά”. Μόλις βγήκε το χρήμα, κάνω το σήμα και αμέσως μπουκάρουν μέσα. Έγιναν οι συλλήψεις και αμέσως πήγαμε στο αστυνομικό τμήμα. Το όλο σκηνικό έγινε Σάββατο πρωί και αυτούς τους πήγαν αυτόφωρο τη Δευτέρα. Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε κανονικά το ματς, αλλά όχι με εμένα διαιτητή».

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου ΕΔΩ

* Αναδημοσίευση από newsbeast.gr

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή