«Η Λίγκα θα δείξει τη δέουσα σοβαρότητα για πρωτάθλημα με 12 ομάδες»

Print Friendly, PDF & Email

Σταθερός στη θέση του για δύο επαγγελματικές κατηγορίες των 24 ομάδων (12+12) μένει ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, όπως φάνηκε σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο κ. Βασιλειάδης τόνισε ότι η λύση που προτείνει είναι η ασφαλέστερη και πως περιμένει η Super League να δείξει σοβαρότητα και να την αποδεχτεί.

Παράλληλα, ο Υφυπουργός μίλησε και για το μίνι αθλητικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει στο οποίο θα προβλέπονται αλλαγές στην αντιμετώπιση των ατόμων που προκαλούν επεισόδια στα γήπεδα, αλλά και σε ζητήματα που αφορούν τις αθλητικές ομοσπονδίες.

Αναλυτικά τα σημαντικότερα κομμάτια της συνέντευξη Βασιλειάδη:

-Μία από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πως θα προχωρήσει σε μέτρα θεσμικά για τον εκδημοκρατισμό του αθλητισμού, πέρα από τον έλεγχο για τη χρηστή διοίκηση και διαφάνεια στα οικονομικά των Ομοσπονδιών. Αναφέρομαι, βέβαια στο όριο δύο θητειών στις διοικήσεις των Ομοσπονδιών. Σκοπεύετε να προχωρήσετε σε αυτές τις αλλαγές κύριε Βασιλειάδη;

ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ: «Είμαστε στην τελική ευθεία για το σύνολο των αλλαγών, έχω ήδη καταθέσει ένα μίνι αθλητικό νομοσχέδιο και λογικά θα είναι έτοιμο μέσα στη διάρκεια των θερινών τμημάτων, δεν ξέρω αν θα είναι τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο, και αφορά την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Mέσα σε αυτό το νομοσχέδιο υπάρχουν και διατάξεις που αφορούν, όχι στον εκδημοκρατισμό, αλλά στον έλεγχο των Ομοσπονδιών, δημιουργώντας δικλείδες ασφαλείας και περνώντας τον έλεγχο στη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, ώστε να μπορούμε να είμαστε σίγουροι και για το τελευταίο ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου, το οποίο δίνουμε ως επιχορήγηση.

Είμαστε μπροστά σε μεγάλες αλλαγές, είμαστε έτοιμοι να νομοθετήσουμε, αυτά τα 3 χρόνια έχουν γίνει πάρα πολλά, έχουμε ακόμη περισσότερα να κάνουμε, αλλά και την επόμενη τετραετία θα συνεχίσουμε σε αυτό το ρυθμό, με την ίδια ένταση, να προσπαθούμε να κάνουμε και το αθλητικό νομικό πλαίσιο αντάξιο μιας ευρωπαϊκής κανονικής χώρας».

-Η Super League όρισε για την ερχόμενη Τετάρτη (11/7) την κρίσιμη συνεδρίασή της με θέμα τη διάρθρωση και την οργάνωση των πρωταθλημάτων της. Προσδοκάτε πως η πρότασή σας με στόχο την οικονομική σταθερότητα και βιωσιμότητα για μια πενταετία θα ληφθεί εν τέλει υπ’ όψη; Θα υιοθετηθεί από τους υπεύθυνους;

ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ: «Νομίζω ότι η πρότασή μας είναι μια πρόταση προοπτικής για το ελληνικό ποδόσφαιρο και δημιουργίας ενός σταθερού πλαισίου, ενός ασφαλούς “ λιμανιού” για 24 ομάδες, για δύο επαγγελματικές κατηγορίες, μέσα σε ένα πλαίσιο αυστηρών κανόνων, μέσα σε ένα πλαίσιο σοβαρών κινήτρων για να επανεκκινήσουμε το ποδοσφαιρικό προϊόν. Θέλω να πιστεύω ότι η Λίγκα θα δείξει τη δέουσα σοβαρότητα και στο τέλος θα μπορέσουμε να βρούμε μια λύση, ούτως ώστε να καταφέρουμε να στήσουμε το ελληνικό ποδόσφαιρο στα πόδια του».

-Η οικονομική σταθερότητα και βιωσιμότητα των πρωταθλημάτων είναι ένα σκέλος. Η βία όμως στα γήπεδα είναι ένα θέμα που καμία κυβέρνηση κ. Βασιλειάδη, δεν έχει καταφέρει να λύσει. Με αφορμή την προαγγελία σας στη Βουλή για τροπολογία που θα προβλέπει την απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα όσων συλλαμβάνονται και τους ασκείται ποινική δίωξη για έκτροπα, μπορείτε να μας εξηγήσετε σε τι αποσκοπεί αυτό το μέτρο;

ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ: «Οι κινήσεις που έχουμε κάνει για το θέμα της βίας είναι πολλές και σε πολλά επίπεδα. Ήδη, εδώ και 7 μήνες μαζί με την UEFA και το Συμβούλιο της Ευρώπης και τους αρμόδιους εισαγγελικούς και αστυνομικούς φορείς της χώρας, δουλεύουμε ένα σχέδιο ώστε να φέρουμε ένα καινούριο πλαίσιο, το οποίο θα είναι λειτουργικό και θα έχει περισσότερα αποτελέσματα. Την ίδια στιγμή, έχουμε πάρει απόφαση να βγει η αστυνομία από τους αγωνιστικούς χώρους και να έχουν οι ΠΑΕ την ευθύνη για τη φύλαξη των γηπέδων. Και η αστυνομία να έχει το ρόλο της έξω από το γήπεδο ή αν χρειαστεί σε άσχημες συνθήκες παρέμβασης εντός, αλλά κάτω από ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Δεν θέλω να βλέπω τη βία αποκομμένη από τα συνολικά κοινωνικά προβλήματα, η βία δεν είναι ένα καθαρά αθλητικό φαινόμενο. Στον αθλητισμό, στον οπαδισμό και στους οργανωμένους φιλάθλους έχει ένα πιο εύκολο περιθώριο δραστηριοποίησης και έκφρασης.

Η νομοθετική πρωτοβουλία που θα πάρουμε άμεσα αφορά, όπως πολύ καλά είπατε, την απαγόρευση εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους όποιου συλλαμβάνεται και ασκείται εναντίον του ποινική δίωξη. Η διαφορά σε σχέση με το παρελθόν είναι πως δεν είναι δυνητικό, δεν είναι στην ευχέρεια του δικαστικού λειτουργού να θέσει αυτόν τον περιοριστικό όρο/μέτρο, αλλά είναι υποχρέωσή του! Δεν πιστεύουμε στο ιδιώνυμο, δεν πιστεύουμε ότι βάζοντας στη φυλακή έναν 16αρη, 17αρη, 18αρη θα τον συνετίσουμε και θα τον κάνουμε καλύτερο άνθρωπο. Πιστεύουμε ότι στερώντας του για ένα χρονικό διάστημα, την αγαπημένη του συνήθεια, που την ασκεί στρεβλά, θα τον σωφρονίσουμε και θα επανέλθει σε μια διαφορετική κατάσταση, στην κατάσταση που θέλουμε, ενός φιλάθλου δηλαδή που σέβεται τους κανόνες και πηγαίνει στο γήπεδο με ηρεμία, ησυχία και τάξη. Δεν λέμε ότι έχουμε μαγικές λύσεις, δεν καμώνομαι ότι έχω τις λύσεις για τα πάντα ή ότι αυτό που αποφασίζω είναι το ορθότερο. Νομίζω ότι είναι ένα ορθολογικό μέτρο και αυτό που έχει ανάγκη αυτή η χώρα είναι ορθολογικά μέτρα. Και κυρίως συναίνεση και σοβαρή ανάλυση, καθώς και συνομιλία του πολιτικού κόσμου και του ίδιου του ποδοσφαίρου. Αυτό μας λείπει, αυτό προσπαθούμε να κατακτήσουμε».

– Η προγραμματισμένη για τις 12 Ιουλίου σύσκεψη στο υπουργείο  με την αρωγή της UEFA που προαναγγείλατε στη Βουλή, αφορά στο σχέδιο που δουλεύετε εδώ και 7 μήνες και στο οποίο μόλις αναφερθήκατε;

ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ: «Ακριβώς! Έχουμε ξεκινήσει μια συνεργασία με την UEFA, με τους επικεφαλής ασφαλείας της UEFA, με το Συμβούλιο της Ευρώπης, με τους επικεφαλής της ελληνικής αστυνομίας και τους αθλητικούς εισαγγελείς, ούτως ώστε, όχι η πεφωτισμένη πολιτική ηγεσία, η άποψή μου είναι ότι αυτά τα χρόνια έχουν περάσει, αλλά οι ειδικοί να ορίσουν ένα πλάνο, το οποίο θα νομοθετήσουμε εμείς. Ένα πλάνο που θα είναι υλοποιήσιμο, δεν θα είναι σκληρό στα λόγια, αλλά ανεφάρμοστο στην πράξη, θα είναι τόσο σκληρό όσο χρειάζεται και το κύριο χαρακτηριστικό του θα είναι να μπορεί να είναι εφαρμόσιμο, ορθολογικό και να έχει αποτελέσματα. Για τον λόγο αυτόν καλέσαμε τους ειδικούς και θα ήθελα να εξάρω τη βοήθεια της UEFA, η οποία έρχεται αφιλοκερδώς με τους τεχνικούς συμβούλους της σε κορυφαίο επίπεδο. Έχουμε κάνει μία εξαιρετική δουλειά και συνεργασία, ώστε να μπορέσουμε να… γυρίσουμε σελίδα!»

-Δημοσιογράφοι είμαστε, μιλάμε με εκπροσώπους ομάδων και σας καταθέτω κύριε Βασιλειάδη πως οι διοικήσεις, σε πολλές περιπτώσεις, προβληματίζονται πως οι χούλιγκανς έχουν ξεφύγει πια από τον δικό τους έλεγχο, αλλά ακόμη και από τον έλεγχο των επικεφαλής των οργανωμένων. Σας έχει διατυπωθεί αυτή η ανησυχία;

ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ: «Το έχω ακούσει! Ας ξεκινήσουμε από το να μην τους δίνουν εισιτήρια και όλα τα άλλα θα τα βρούμε! Να μην κατηγορούμε μόνο την κακή μας τη μοίρα. Εγώ καταλαβαίνω, κατανοώ και όντως πολλές φορές μπορεί να ισχύει αυτό που λένε οι ΠΑΕ. Και οι ΠΑΕ τι κάνουν γι’ αυτό; Και πολλές φορές ομνύοντας πάνω στον υπέροχο λαό κάνουν πολύ μεγάλα λάθη, τα οποία τα βρίσκουν μπροστά τους και οι ίδιες! Αρα, λοιπόν γι’ αυτό σας λέω… θέλει συνεργασία όλων και σκληρές αποφάσεις απ’ όλους!»

-Αυτό ζητά, νομίζω, και ο μέσος Έλληνας: συνεργασία από όλους τους φορείς για την πάταξη της βίας στα γήπεδα. Την οποία και δεν βλέπουμε ποτέ. Δεν ξέρουμε που να ρίξουμε τις ευθύνες: Φταίει η Πολιτεία, φταίνε οι ΠΑΕ, φταίει η αστυνομία, φταίει η δικαιοσύνη; Σας μεταφέρω αυτό που συζητά ο κόσμος κ. Βασιλειάδη. 

ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ: «Γι’ αυτό ακριβώς προσπαθούμε να ξεδιαλύνουμε το πλαίσιο, ο καθένας να έχει συγκεκριμένο πεδίο ευθύνης και κυρίως αυτό που προσπαθούμε είναι να μην πολιτικοποιούμε το ποδόσφαιρο. Κάθε παρέμβαση που γίνεται εντάσσεται στο πλαίσιο δημιουργίας ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου. Παρά τα όσα λέγονται και γράφονται για προφανείς πολιτικούς λόγους. Αυτό η κυβέρνηση το προσπαθεί, αλλά φοβάμαι ότι πολλές φορές οι ποδοσφαιρικοί παράγοντες δεν τον προσπαθούν, πολιτικολογώντας ή ακόμα χειρότερα προσπαθώντας να δώσουν σε ο,τιδήποτε, πολιτική χροιά, αξιοποιώντας τη λαοφιλία και τη δύναμη του αθλήματος. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχει νόημα να ρίξουμε λάδι στη φωτιά, αυτή τη στιγμή πρέπει να βρούμε λύσεις σε συγκεκριμένα ζητήματα, αυτή τη στιγμή πρέπει να αναδιαρθρώσουμε, να αλλάξουμε τη ρότα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το έχει ανάγκη και το ποδόσφαιρο και η κοινωνία, το έχει ανάγκη και η οικονομία για να είμαστε ειλικρινείς!»

-Και σε όσους ισχυρίζονται, και είναι πολλοί αυτοί, πως «υπάρχουν νόμοι, αλλά δεν εφαρμόζονται» τι απαντάτε;

ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ: «Υπάρχουν νόμοι, οι οποίοι πρακτικά πολλές φορές είναι δύσκολο να εφαρμοστούν, καθώς υπάρχει πολυνομία και αντινομία. Εμείς αυτό το καθεστώς θέλουμε και προσπαθούμε να ξεδιαλύνουμε, το λέμε, το παραδεχόμαστε, το εντοπίζουμε. Κυρίως όμως, το ζητούμενο δεν είναι μόνο αν θέλουμε να εφαρμοστούν από την πλευρά της Πολιτείας τα αρμόζοντα, αλλά αυτό να γίνει αποδεκτό από το σύνολο των εμπλεκομένων φορέων. Σας θυμίζω ότι τις περισσότερες φορές, μετά από μία σύλληψη ενός οπαδού, οι ΠΑΕ είναι αυτές που ορίζουν το νομικό του επιτελείο και κάνουν τα πάντα ώστε να μην υπάρξει τιμωρία. Επομένως, ας μη ρίχνουμε τα πάντα στην πλάτη του κράτους και την ευθύνη απέναντι στην Πολιτεία. Έχει και η Πολιτεία ευθύνες, εγώ ποτέ δεν θα κρυφτώ πίσω από το δάχτυλό μου και ποτέ δεν θα φορτώσω ευθύνες της Πολιτείας αλλού. Αν θέλουμε, όμως να λύσουμε το πρόβλημα οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς για να βρούμε και τις αρμόζουσες

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή