Η σχέση ΕΠΟ-HELLASOD, τα έργα χωρίς διαγωνισμό και οι “υπερκοστολογήσεις”

Print Friendly, PDF & Email

Ιδιαίτερη σχέση προτίμησης με την εταιρεία HELLASOD, είχαν αναπτύξει οι προηγούμενες διοικήσεις της ΕΠΟ, όπως περιγράφεται στο πόρισμα της Deloitte η οποία διενήργησε οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο στην ομοσπονδία μέχρι τις 31/10/2016.

Σιωπηρές ανανεώσεις συμβάσεων, ανάθεση έργων χωρίς διαγωνισμούς, πιθανές «υπερκοστολογήσεις» και υπονοούμενα από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, περιλαμβάνονται στο πόρισμα της εταιρείας, που παρουσιάζει το Soccerplus, ενώ ο τρόπος ανάθεσης των συγκεκριμένων έργων έχει απασχολήσει και την ποινική δικαιοσύνη.

Στο πόρισμα τη Deloitte για τη σχέση ΕΠΟ – ΗELLASOD, αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

Από την επισκόπηση των πρακτικών της Εκτελεστικής Επιτροπής, καθώς και τα υπόλοιπα στοιχεία που μας δόθηκαν αναφορικά με τις συμβάσεις που υπεγράφησαν με την HELLASOD την 20/5/2015, την 1/9/2015 και την 29/7/2016 σημειώνουμε τα εξής:

Συνεδρίαση ΕΕ 30/01/2015 (σ.σ. επί προεδρίας Γκιρτζίκη) : Η Διεύθυνση Εμπορικού πρότεινε την ανανέωση της σύμβασης με την HELLASOD για 3 έτη αναφορικά με τη συντήρηση των γηπέδων του Αγ. Κοσμά και την ανακατασκευή και συντήρηση των γηπέδων στην Πιερία (σ.σ. πρόεδρος της ΕΠΣ Πιερίας ήταν ο Δ. Ελευθεριάδης) για το EURO Championship U19. Το συνολικό κόστος θα ήταν 445 χιλ. € και ο προμηθευτής θα χορηγούσε ποσό 245 χιλ. €, δηλαδή το καθαρό κόστος της ΕΠΟ θα ήταν 200 χιλ. €.

Ωστόσο, μέλος της Επιτροπής έκανε ερώτημα εάν έχει γίνει έρευνα αγοράς και για άλλον προμηθευτή. Υπήρξαν έντονες αντεγκλήσεις μεταξύ των μελών στη διάρκεια της συνεδρίασης.

Τελικώς, η Εκτελεστική Επιτροπή ενέκρινε τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής που θα επιμεληθεί της διαδικασίας για τη σύνταξη φακέλου και προδιαγραφών της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τα έργα: 1) «Εργασίες ανακατασκευής των 9 γηπέδων για το UEFA U19 EURO Championship» και 2) τις «Εργασίες ανακατασκευής, συντήρησης και επίβλεψης των δύο γηπέδων του προπονητικού κέντρου του Αγ. Κοσμά».

Στις 2/3/2015 εκδόθηκε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος με αντικείμενο τα δύο ανωτέρω έργα.

Συνεδρίαση της ΕΕ στις 21/04/2015: τονίσθηκε ότι οι 3 εταιρίες κατέθεσαν προσφορές για το έργο που προαναφέρθηκε στην προηγούμενη συνεδρίαση, ωστόσο οι 2 απορρίφθηκαν επειδή δεν πληρούσαν ορισμένα κριτήρια.

Η μόνη εταιρία που πληρούσε τα κριτήρια ήταν η «Τομή ΕΚΟΝ», ωστόσο η οικονομική της προσφορά κρίθηκε μη συμφέρουσα και για το λόγο αυτό το σώμα έκρινε άγονο το διαγωνισμό.

Αποφασίσθηκε η εξουσιοδότηση της Επιτροπής να διαπραγματευθεί με όλες τις εταιρίες που είχαν λάβει επισήμως τεύχη του διαγωνισμού, την επίτευξη καλύτερων όρων για τα γήπεδα που είναι να διεξαχθεί το πανευρωπαϊκό τουρνουά U19 Championship, εκτός των γηπέδων του Αγίου Κοσμά.

Στις 23/4/2015 συνεδρίασε η Τεχνική Επιτροπή Διαγωνισμού (αποτελούμενη από 1 γεωπόνο και 1 μηχανικό) και απευθυνόμενη προς την Επιτροπή Αξιολόγησης Προσφορών, ανέφερε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη της άμεσης έναρξης των εργασιών για την έγκαιρη αποκατάσταση των γηπέδων, προκειμένου να τελεσθούν οι αγώνες της τελικής φάσεως του UEFA U19 Euro Championship.

Στις 30/4/2015 υπέβαλαν προσφορά αποκλειστικά για το έργο «Εργασίες ανακατασκευής των 9 γηπέδων για το UEFA U19 Euro Championship» οι εταιρίες ΑΣΩΝΙΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, Α. ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ – Β. ΠΑΡΛΑΝΤΖΑΣ ΟΕ, Κ/Ξ ΓΕΝΝΑΤΟΣ ΘΕΟΦΑΝΗΣ, ΣΙΑ ΕΕ και Κ/Ξ ΤΟΜΗ ΑΒΕΤΕ – ECON 21 ATE & HELLASOD.

Οι ΑΣΩΝΙΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, Α. ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ – Β. ΠΑΡΛΑΝΤΖΑΣ ΟΕ & HELLASOD δεν περιλαμβάνονταν στις εταιρίες που υπέβαλαν προσφορά στις 2/4/2015.

Στις 30/4/2015 συνεδρίασε η Επιτροπή Αξιολόγησης Προσφορών, όπου αξιολόγησε τις 5 ανωτέρων υποβληθείσες προσφορές, από τις οποίες επελέγη αυτή της HELLASOD ως η πιο συμφέρουσα. Η εταιρία αυτή έδωσε προσφορά ύψους 50 χιλ. ευρώ πλην ΦΠΑ για το έργο ανακατασκευής και συντήρησης των γηπέδων της Πιερίας, με αντάλλαγμα χορηγικά προϊόντα ύψους 20 χιλ. ευρώ. Το πρακτικό προσκομίσθηκε στην Εκτελεστική Επιτροπή προς αξιολόγηση και έγκριση.

Στις 6/5/2015 συνεδρίασε η Εκτελεστική Γραμματεία της ΕΠΟ, όπου αποφασίσθηκε να προταθεί στο Δ.Σ. η αποδοχή της προσφοράς της HELLASOD ως η πιο συμφέρουσα για τα γήπεδα της Κατερίνης (50 χιλ. κόστος και 20 χιλ. ευρώ χορηγικά προϊόντα). Επίσης προτάθηκε η αποδοχή της προσφοράς της ίδιας εταιρίας για τη δωρεάν ανακατασκευή του δεύτερου γηπέδου του Αγ. Κοσμά.

Συνεδρίαση ΕΕ 22/05/2015: Ανάδοχος για τις εργασίες της ανωτέρω περίπτωσης αναδείχθηκε η εταιρίες HELLASOD, η οποία προκρίθηκε με προσφορά ποσού 62 χιλ. ευρώ (με ΦΠΑ) και προσφορά χορηγικών παροχών 20 χιλ. ευρώ.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρξαν διαξιφισμοί για τη διαδικασία επιλογής της HELLASOD και εκφράσθηκαν προβληματισμοί για την ποιότητα των εργασιών στη διάρκεια της πρώτης σύμβασης. Επίσης, υπήρξαν αντεγκλήσεις και υπονοούμενα μεταξύ των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής, αναφορικά με τη σιωπηρή ανανέωση της σύμβασης με την HELLASOD για την περίοδο 30/6/2014 – 22/5/2015.

Τονίζεται ότι εκφράσθηκε υπόνοια για αδυναμία απόδειξης αν για το ανωτέρω διάστημα της σιωπηρής ανανέωσης τα έργα στα γήπεδα συνεχίστηκαν κανονικά. Τέλος, ο τότε Πρόεδρος της ΕΠΟ ζήτησε την ανανέωση της σύμβασης για ένα χρόνο και την αναδρομική πληρωμή του ανεξόφλητου ποσού.

Συνεδρίαση ΕΕ 27/08/2015: Λήφθηκε απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής για ανανέωση της σύμβασης με την HELLASOD μέχρι την 30/06/2016. Συμφωνήθηκε η Ομοσπονδία να καταβάλει στην εταιρία συνολικά ποσό 55.000 ευρώ σε 4 δόσεις για το ανεξόφλητο υπόλοιπο της προηγούμενης σύμβασης. Ο προμηθευτής δήλωσε ότι παραιτείται από την είσπραξη της τελευταίας δόσης 15.000 ευρώ με αντάλλαγμα τη διαφήμισή του ως επίσημος προμηθευτής της ΕΠΟ στους δύο επόμενους εντός έδρας αγώνες της Εθνικής Ομάδας για την πρόκριση στην τελική φάση του EURO 2016.

Συνεδρίαση ΕΕ 14/06/2016: Έγκριση της επέκτασης της σύμβασης με την HELLASOD για το έργο συντήρησης των χλοοτάπητων των γηπέδων του προπονητικού κέντρου του Αγίου Κοσμά για όσο χρονικό διάστημα παραμείνει σε λειτουργία με μέγιστο χρόνο ισχύος το ένα (1) έτος (έως τις 30/6/2017) και με τους ίδιους οικονομικούς όρους με την σύμβαση που έληξε. Η σύμβαση θα διακοπεί αμέσως και χωρίς οικονομική αξίωση από την εταιρία εάν διακοπεί η λειτουργία του κέντρου πριν τη συμπλήρωση ενός έτους.

Όπως ενημερωθήκαμε προφορικώς από τη Γραμματεία Επιτροπής Προμηθειών και από την Υπεύθυνη Μηχανογράφησης που μας προσκόμιζε τα σχετικά πρακτικά συνεδρίασης των αρμοδίων οργάνων, δεν διενεργήθηκε διαγωνισμός και δεν ελήφθησαν προσφορές από άλλους προμηθευτές, πριν από την ανανέωση των δύο ανωτέρων συμβάσεων που αναφέρονται στις αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής, δεδομένου ότι σύμφωνα με την άτυπη πολιτική της ΕΠΟ, δεν είναι απαραίτητη η διεξαγωγή διαγωνισμού πριν την ανανέωση της σύμβασης με κάποιον υπάρχοντα προμηθευτή.

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή