Η FIFA έστειλε την έκθεση διαφθοράς στον εισαγγελέα και… καθάρισε!

Print Friendly, PDF & Email

Του Θάνου Μπλούνα*

Περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια έγγραφα εξετάστηκαν και πάνω από 20.000 σελίδες στοιχεία παρατέθηκαν στην έκθεση που συνέταξε η FIFA και αφορά την έρευνα που η ίδια, με τη συνδρομή δικηγορικού γραφείου, διενήργησε με θέμα τη διαφθορά στο εσωτερικό της.

Η εσωτερική έρευνα διήρκεσε 22 μήνες και άρχισε τον Ιούνιο του 2015 με αφορμή τα γεγονότα του ίδιου έτους, όταν υπήρξαν μαζικές συλλήψεις στελεχών της FIFA σε ξενοδοχείο της Ζυρίχης. Tα γεγονότα αυτά οδήγησαν στην αποκάλυψη του μεγαλύτερου σκανδάλου και της βαθύτερης κρίσης στην 113χρονη ιστορία της FIFA.

Η έρευνα διεξήχθη παράλληλα με αυτή των ελβετικών αρχών αλλά και του FBI, που ερευνά δωροδοκίες εκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια πώλησης τηλεοπτικών δικαιωμάτων και για φοροδιαφυγή από παράγοντες των ποδοσφαιρικών συνομοσπονδιών της Αμερικής.

«Η FIFA είχε δεσμευθεί να διεξάγει μια εμπεριστατωμένη και ολοκληρωμένη διερεύνηση των γεγονότων. Το δικό μας κομμάτι ολοκληρώθηκε και θα παραδώσουμε πλέον τα συμπεράσματά μας στις Αρχές, οι οποίες θα συνεχίσουν να κυνηγούν τους υπαίτιους για τη διαφθορά στο ποδόσφαιρο. Η FIFA πλέον επικεντρώνεται εκ νέου στα ποδοσφαιρικά θέματα, τους ποδοσφαιριστές και τους οπαδούς», δήλωσε ο πρόεδρός της, Tζιάνι Ινφαντίνο.

Η FIFA αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει στοιχεία της έκθεσης, υποστηρίζοντας ότι δεσμεύεται επειδή η ποινική έρευνα είναι σε εξέλιξη. Ωστόσο, στην επίσημη ενημέρωση υπογραμμίστηκε ότι τα στοιχεία και τα συμπεράσματα που προέκυψαν θα οδηγήσουν σε εσωτερικές αλλαγές και αναμορφώσεις οι οποίες θα παρουσιαστούν στο τέλος του μήνα.

Το γραφείο του Ελβετού γενικού εισαγγελέα επιβεβαίωσε σε ανακοίνωσή του ότι είχε λάβει την έκθεση και αναφέροντας ότι «εκτιμά την προκαταρκτική ανταλλαγή των πληροφοριών με τη FIFA και τη στενή και συνεπή συνεργασία». Σε εξέλιξη είναι η προκαταρκτική έρευνα εναντίον του τέως προέδρου της FIFA, Σεπ Μπλάτερ και του τέως γενικού γραμματέα Ζερόμ Βαλκ και άλλων υψηλόβαθμων στελεχών. Τα αδικήματα που διερευνώνται είναι της απάτης, της φοροδιαφυγής και της δωροδοκίας κυρίως σε σχέση με την πώληση τηλεοπτικών δικαιωμάτων.

Τα γεγονότα του 2015 οδήγησαν την Επιτροπή Ηθικής της FIFA στην επιβολή ποινής απαγόρευσης ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο στον τότε πανίσχυρο πρόεδρο Μπλάτερ, ο οποίος αναγκάστηκε σε παραίτηση. Η ποινή στον Μπλάτερ είναι απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο για δέκα χρόνια και στον Βαλκ για έξι. Αμφότεροι αμφισβητούν την απόφαση και έχουν προσφύγει στο CAS.

Δημοσιεύθηκε στις 5.4.2017 στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή