Η FIFA ζητάει την αλλαγή του κανονισμού για να ορίζονται ξένοι διαιτητές

Print Friendly, PDF & Email

Με επιστολή της προς την ΕΠΟ, η γενική γραμματέας της FIFA, Φάτμα Σαμούρα, επισημαίνει τις δομικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην ελληνική ομοσπονδία, τη διαιτησία και στα ποδοσφαιρικά δικαστικά όργανα για να αποφευχθεί το GRexit.

Οπως είχε προαναγγείλει από το Σάββατο το Soccerplus, στη σύνθεση της ΚΕΔ θα προστεθεί ένα ακόμη αλλοδαπό μέλος, η απόφαση για την εισαγωγή του VAR είναι ειλημμένη και παροτρύνεται από τη FIFA, ενώ το επιτυχημένο πείραμα με τον ορισμό του Μπορμπαλάν στον τελικό κυπέλλου, άνοιξε το δρόμο για τη χρησιμοποίηση αλλοπαδών διαιτητών σε αγώνες υψηλού κινδύνου με την Παγκόσμια Συνομοσπονδία να ζητάει από την ΕΠΟ τις απαραίτητες τροποποιήσεις στον κανονισμό.

Συγκεκριμένα η Φάτμα Σαμούρα τονίζει αρχικά πως θα εκπονηθεί ένα στρατηγικό πλάνο για την ΕΠΟ, σε συνεργασία με έναν ειδικό επιβλέπων, ο οποίος θα οριστεί από τη FIFA και την UEFA:

«Θα εκπονηθεί στρατηγικό πλάνο με μετρήσιμους στόχους για τη βελτίωση της εσωτερικής δομής της ΕΠΟ. Τη διαδικασία αυτή θα επιβλέψει ένας ανεξάρτητος ειδικός ο οποίος θα αποφασιστεί από τη FIFA και την UEFA. Ο ρόλος του ειδικού θα καθοριστεί σε ξεχωριστή σύμβαση που θα συνταχθεί από τη FIFA και την UEFA, αναμένεται δε να παραμείνει στην Ελλάδα για δώδεκα τουλάχιστον μήνες. Ο/Η ειδικός, από κοινού με την ΕΠΟ, πρέπει να παρουσιάσει το στρατηγικό πλάνο μαζί με το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίησή του, μέχρι την 15 Ιουλίου 2018».

Σε ό,τι αφορά στη διαιτησία η κ. Σαμούρα καθιστά σαφές πως θα οριστεί τρίτο αλλοδαπό μέλος στην ΚΕΔ και μαζί με τους Περέιρα, Μάριν «θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για τους ορισμούς των διαιτητών, βοηθών και παρατηρητών της Super League και του Κυπέλλου Ελλάδος. Το τρίτο μέλος θα οριστεί μέχρι την 30 Ιουνίου 2018».

Εν συνεχεία η γραμματέας της FIFA ζητάει από την ΕΠΟ να τροποποιήσει τον Κανονισμό Διαιτησίας για να ανοίξει το παράθυρο του κατ’ εξαίρεση ορισμού αλλοδαπών διαιτητών σε αγώνες του Κυπέλλου και της Super League χωρίς να χρειάζεται η έγκριση της Επιτροπής Εκτάκτων Θεμάτων: «Η ΕΠΟ θα τροποποιήσει τον Κανονισμό Διαιτησίας, μαζί με κάθε άλλο κανονισμό, εφόσον απαιτείται, ώστε να επιτρέπεται η δυνατότητα στην ΚΕΔ/ΕΠΟ του κατά περίπτωση ορισμού ξένων διαιτητών για τους αγώνες της Super League και του Κυπέλλου Ελλάδος. Η αλλαγή αυτή θα τεθεί σε ισχύ πριν την έναρξη της ελληνικής ποδοσφαιρικής περιόδου 2018/2019».

Δικαστικά Όργανα και Επιτροπή Δεοντολογίας

Στη λειτουργία των δικαστικών οργάνων η FIFA ζητάει οι αποφάσεις να βγαίνουν άμεσα και να πάψει ο τρίτος βαθμός δικαιοδοσίας να είναι το Διαιτητικό Δικαστήριο, αλλά το CAS: «Η πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΟ πρέπει να εκδίδει αποφάσεις εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών. Σε περίπτωση εφέσεως ενώπιον της επιτροπής εφέσεων της ΕΠΟ, η απόφαση θα λαμβάνεται εντός επτά (7) εργασίμων ημερών».

Επίσης η FIFA «αναμένει από την επιτροπή δεοντολογίας της ΕΠΟ να κάνει πλήρη χρήση της εντολής της, σε συμμόρφωση με τον σχετικό κανονισμό. Ειδικότερα, και σε συμμόρφωση με τις διατάξεις του κώδικα δεοντολογίας της ΕΠΟ, αναμένει από την επιτροπή δεοντολογίας να ενεργεί αυστηρά κατά οποιουδήποτε αξιωματούχου – ήτοι οποιουδήποτε μέλους ΔΣ, μέλους επιτροπής… ατόμων που ασκούν, de facto, τη διοίκηση επαγγελματικών ή ερασιτεχνικών σωματείων, ακόμα και εάν η συμμετοχή τους δεν είναι επίσημη – που προβαίνει σε δυσμενείς και δυσφημιστικές δηλώσεις κατά των αρχών και οργάνων του ποδοσφαίρου, ιδιαιτέρως μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης».

Χειραγώγηση αγώνων και κρούσματα βίας

Από εκεί και πέρα η κ. Σαμούρα σημειώνει την ανησυχία της για την αξιοπιστία της Β’ Εθνική και τη χειραγώγηση αγώνων, προτείνοντας ένα νέο νομικό πλαίσιο, σε συνεργασία με τις FIFA/UEFA, ενώ για τα κρούσματα βίας αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Καταδικάζουμε σθεναρά τα επίμονα φαινόμενα βίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο, τα οποία οδήγησαν πρόσφατα σε μία ακόμα προσωρινή διακοπή του ελληνικού πρωταθλήματος. Εν όψει τούτου, θα συσταθεί ομάδα εργασίας μεταξύ της ΕΠΟ και των οικείων τοπικών αρχών στην οποία θα συμμετέχουν επίσης ειδικοί από τη FIFA και την UEFA προκειμένου να εκπονηθεί ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει τη δημόσια ασφάλεια κατά τους αγώνες ποδοσφαίρου. Αυτό το ρυθμιστικό πλαίσιο πρέπει να υιοθετηθεί μέχρι την 28 Δεκεμβρίου 2018».

Η FIFA προτείνει επίσης τη ανάπτυξη συγκεκριμένης επικοινωνιακής πολιτικής από την ΕΠΟ ώστε να μην υπάρχουν παρερμηνείες από τον Τύπο και να διασφαλιστεί η διαφάνεια της λειτουργίας της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας.

Καταλήγοντας η επιστολή της Φάτμα Σαμούρα προειδοποιεί τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Βαγγέλη Γραμμένο, πως αν δεν υλοποιηθούν οι αλλαγές που ζητάει η FIFA, τότε η Παγκόσμια Συνομοσπονδία έχει το δικαίωμα να αναστείλει τη ιδιότητα μέλους της ΕΠΟ:

«Σε περίπτωση που η ΕΠΟ δεν υλοποιήσει τις ενέργειες μέχρι τις υποδεικνυόμενες καταληκτικές ημερομηνίες, μπορεί να αποφασιστεί ότι η ΕΠΟ παραβιάζει τις υποχρεώσεις της σύμφωνα με το άρθρο 14 παρ. 1 εδάφιο α) του Καταστατικού της FIFA. Κατά συνέπεια, η Ομάδα Εργασίας, μέσω της Επιτροπής Ομοσπονδιών Μελών της FIFA, θα παραπέμψει την υπόθεση στο Συμβούλιο της FIFA για τη λήψη περαιτέρω αποφάσεων σε συμμόρφωση με το Καταστατικό της FIFA, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής ιδιότητας μέλους της ΕΠΟ».

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή