Μπορούσε να δοθεί πέναλτι στο χέρι του Κάνιας, το VAR δεν άλλαξε τη γνώμη του διαιτητή

Print Friendly, PDF & Email
Τα εγκαίνια της χρήσης του VAR στην Ελλάδα, συνδυάστηκαν με τη χρήση του από τον Γερμανό διαιτητή στη φάση που η μπάλα προσέκρουσε στο χέρι του Κάνιας. Οι δύο κριτές του Master Ref, K. Aκρίδας και Ηρ. Τσίκινης υποστηρίζουν ότι ήταν δύσκολη φάση, αλλά θεωρούν ότι θα μπορούσε να δοθεί πέναλτι, ενώ τοποθετούνται σχετικά με την αποτελεσματικότητα του VAR.

Τελικός Κυπέλλου: ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 1-0, Διαιτητής: Φέλιξ Τσβάιερ, Κριτές: Κώστας Ακρίδας, Ηρακλής Τσίκινης.

Κώστας Ακρίδας:

«Σε γενικές γραμμές είχαμε μία καλή διαιτησία, σε ένα παιχνίδι όμως χωρίς νόημα, χωρίς κόσμο, χωρίς τίποτα…

Η μόνη δύσκολη φάση του αγώνα ήταν το χέρι του Κάνιας. Για μένα είναι πέναλτι 70-30, διότι ναι μεν η μπάλα χτυπάει πρώτα στο πόδι και μετά στο χέρι, αλλά το χέρι του παίκτη του ΠΑΟΚ δεν είναι σε κανονική θέση και αλλάζει πορεία στην μπάλα.

Το VAR όπως φάνηκε δεν βοήθησε τον διαιτητή να αλλάξει γνώμη. Αυτή η φάση απέδειξε ότι το VAR δεν είναι πανάκεια και δεν θα είναι εύκολο να κατευνάσει τις διαμαρτυρίες και τα πάθη. Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να υπάρχει καλή πίστη. Αν ήταν Ελληνας διαιτητής και δεν έδινε αυτό το πέναλτι θα είχαμε φοβερά προβλήματα και ας υπήρχε το VAR. Δυστυχώς στην Ελλάδα υπάρχει τρομερή κακοπιστία και πολύ φοβάμαι ότι δεν θα αλλάξει κάτι με το VAR, λόγω της ελληνικής… κουλτούρας της διαμαρτυρίας και της καχυποψίας. Δεν θέλω να είμαι μάντης κακών αλλά δεν βλέπω να λειτουργεί το VAR στην Ελλάδα όπως στα άλλα πρωταθλήματα της Ευρώπης.

Συνολικά, εμένα ο Τσβάιερ μου φάνηκε αργός στα σφυρίγματά του, δεν σφύριζε ακαριαία, δεν είχε χρώμα στο σκληρό και στο απλό φάουλ στη σφυρίχτρά του. Τα σφυρίγματά του ήταν ενιαία από το απλό μέχρι το σκληρό φάουλ. Μόνο σε μία φάση φάνηκε ότι είχε δύναμη όταν διαμαρτυρήθηκαν 2-3 παίκτες της ΑΕΚ για τη φάση του πέναλτι και πήγαν να αρπαχτούν με παίκτες του ΠΑΟΚ. Μπήκε στη μέση και φάνηκε ότι έχει πυγμή και ότι ήταν δυνατός.

Κατά τα άλλα δεν είχε άλλες δύσκολες φάσεις το ματς, οι ποδοσφαιριστές δεν του δημιούργησαν προβλήματα, στο γήπεδο δεν υπήρχε κόσμος, γενικά ήταν απλά μία καλή διαιτησία, αν εξαιρέσουμε τη φάση του πέναλτι, όπου εκτιμώ ότι η επιμονή του ήταν λαθεμένη παρότι είδε το VAR.

Το γκολ του ΠΑΟΚ ήταν καθαρό, πειθαρχικά τα πήγε καλά. Εκανε όμως κατά τη γνώμη μου ένα σοβαρό λάθος για αυτό θα του βάλω 7,90.

Βαθμολογία: 7,90

Ηρακλής Τσίκινης:

«Κατ’ αρχάς θεωρώ ότι στον πειθαρχικό έλεγχο ο Τσβάιερ ήταν πολύ καλός, σε ένα παιχνίδι βέβαια που δεν είχε δύσκολες φάσεις. Γενικά δεν υπήρχαν διαμαρτυρίες και το κράτησε καλά.

Σε ό,τι αφορά στο γκολ του ΠΑΟΚ είναι καθαρό δεν υπάρχει οφσάιντ.

Η μόνη δύσκολη φάση είναι το χέρι του Κάνιας. Θεωρώ ότι υπάρχει πέναλτι. Το χέρι πάει στην μπάλα και όχι η μπάλα στο χέρι. Αποκτάει παράνομο πλεονέκτημα ο αμυνόμενος αν και οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι ήταν πολύ κοντά στο παίξιμο της μπάλας. Αυτές οι φάσεις είναι πάντα στην κρίση του διαιτητή και αυτός κρίνει. Ο Τσβάιερ όπως φαίνεται εκτίμησε πως το χέρι ήταν ακούσιο. Εγώ θα έδινα πέναλτι.

Πρέπει ωστόσο να σημειώσουμε ότι με το νέο κανονισμό από την 1η Ιουνίου, αυτές οι φάσεις θα είναι 100% πέναλτι, αυτό είναι σίγουρο. Ο νέος κανονισμός έρχεται να ξεκαθαρίσει εντελώς αυτές τις φάσεις.

Επίσης η φάση με το χέρι του Κάνιας αποδεικνύει ότι το VAR δεν είναι πανάκεια και πάντα θα υπάρχει η κρίση του διαιτητή».

Βαθμολογία: 8,00

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή