Ιτούδης στην ΕΡΑσπορ: «Το ανθρώπινο ον θέλει σάρκα και αίμα»

Print Friendly, PDF & Email

Ο προπονητής της Πρωταθλήτριας Ευρώπης ΤΣΣΚΑ, Δημήτρης Ιτούδης, μίλησε στην ΕΡΑσπορ στην εκπομπή «Μαζί δεν κάνουμε και χώρια δεν μπορούμε» και τους Χρήστο Κοντό, Πέτρο Μαυρογιαννίδη και Μπάμπη Παπάζογλου.

Ο Έλληνας προπονητής είπε:

Για την κατάκτηση της Ευρωλίγκας: «Κάθε κατάκτηση τροπαίου μιας διασυλλογικής διοργάνωσης είναι δύσκολη. Μιλάμε για το καλύτερο πρωτάθλημα της Ευρώπης. Προφανώς η πορεία μέχρι το τέλος και η καταξίωση βγάζει και συναισθήματα».

Για την υποστήριξη των Ελλήνων φιλάθλων κι αν είχε πάρει σχετικά μηνύματα: «Όχι μόνο τα ένιωθα, αλλά τα διάβαζα και τα άκουγα. Υπήρχαν εκατοντάδες μηνύματα. Είναι μεγάλη τιμή γιατί υπήρχε ένας φίλος που είχε την ελληνική σημαία και στο τέλος φωτογραφηθήκαμε μαζί στο γήπεδο της Βιτόρια».

Για την αγκαλιά του προέδρου της ΤΣΣΚΑ, Αντρέι Βατούνιν και όσα είπαν μετά τον τελικό: «Συνειδητοποιήσαμε και εγώ και ο Αντρέι ότι είμαστε άνθρωποι από σάρκα και οστά. Προφανώς το λέω χαριτολογώντας. Υπήρχαν και υπάρχουν σε ενεργούς οργανισμούς, όπως είναι η ΤΣΣΚΑ δύσκολες στιγμές. Το πρώτο που συνειδητοποιείς και δίνεις μια υπόσχεση γι’ αυτό, είναι ότι θα είσαι έτοιμος να λύνεις προβλήματα. Το αν θα έχεις χαρές στο τέλος όπως είχαμε εμείς, τώρα είναι εύκολο να το λέμε, αλλά μ’ αυτό που κάνεις συμβόλαιο και μ’ αυτό το οποίο θα πρέπει να είσαι σίγουρος, είναι να είσαι έτοιμος να λύσεις  προβλήματα».

Για την κριτική που έχει δεχθεί και όσοι τον έχουν αναφέρει… «Ητούδη»:

«Δεν μπορώ να απαντήσω σ’ αυτό. Μάλλον το ανθρώπινο ον, συμπεριλαμβανομένου και εμού, είναι από τα πιο δύσκολα όντα που υπάρχουν στον πλανήτη. Καταστρέφουμε τον ίδιο τον πλανήτη, θέλουμε σάρκα και αίμα. Δεν μπορώ να απαντώ στο ό,τι γράφει ή δεν γράφει κανείς. Εγώ ξέρω τι κάνω με τους συνεργάτες μου και με όλους αυτούς που είμαστε στην ΤΣΣΚΑ. Η αμφισβήτηση, η αμφιβολία είναι κομμάτια της ζωής μας. Ποια σχέση επαγγελματική, φιλική, ερωτική δεν ξεκινάει με αμφιβολίες ή με ερωτήματα; Προφανώς και δοκιμάζεται και περνάει από δύσκολες καταστάσεις. Αν δεν κερδίσαμε το τρόπαιο πέρσι ή πρόπερσι, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κάναμε μια εξαιρετική σεζόν ή δεν δώσαμε το 100% οι παίκτες, οι προπονητές, η διοίκηση. Κάναμε πολλές προσπάθειες, οι οποίες δεν φαίνονται και φαίνεται μόνο η τελική προσπάθεια. Ο Έντισον έκανε 1.741 προσπάθειες για να φτάσει στην πετυχημένη του. Αυτή η οποία προβάλλεται είναι η πετυχημένη, οι 1.741 δεν προβάλλονται».

Για τον Κάιλ Χάινς: «Νομίζω ότι ο Κάιλ δεν είναι τυχαία σ’ αυτή τη θέση που είναι. Τον έβαλα στη θέση του αρχηγού, μαζί με τον Βατούτιν συνεννοηθήκαμε ότι αυτός είναι ο άνθρωπος που θα ηγηθεί αυτής της προσπάθειας μέσα στα αποδυτήρια, γιατί σ’ ένα ομαδικό άθλημα τα αποδυτήρια είναι το Α και το Ω. Εκεί ζουν οι αθλητές, εκεί περνούν πολλές ώρες, εκεί κάνουν θεραπείες, εκεί βλέπουν τα βίντεο και πολλά άλλα, που γίνονται. Ο Κάιλ έχει τη δυνατότητα, τη γνώση και την εμπειρία, αλλά και την αξία να μπορεί να κρατήσει αυτή την ομάδα ενωμένη. Και την κράτησε ενωμένη σε δύσκολες στιγμές, γιατί είχε γνώση και ήταν ο άμεσος συνεργάτης μου. Έχουμε κάνει πολλά με τον Κάιλ στην ίδια σεζόν. Ευτυχώς που μένουμε στο ίδιο κτίριο. Μένει δύο ορόφους κάτω από εμένα, όπως καταλαβαίνετε τα μίτινγκ τα δικά μας είναι πολύ συχνά, ώστε να κινηθεί η ομάδα σε μία κοινή πορεία».

Το πόσο χορτασμένος είναι με τις Ευρωλίγκες και τους τίτλους που έχει κατακτήσει: «Αν απαντούσα μόνο στο χορτασμένος θα ήταν άδικο, γιατί νιώθω γεμάτος. Μπορώ να προσφέρω, έχω την κατάλληλη ενέργεια, την κατάλληλη φλόγα μέσα μου, είμαι άνθρωπος που μου αρέσει να μαθαίνω καθημερινά. Προσπαθώ να εξελίσσομαι, μέσα από τις σχέσεις και τις σφαλιάρες που μπορείς να φας. Από τις ήττες, από τις κακές εμφανίσεις προσπαθώ να μαθαίνω συνεχώς. Θεωρώ ότι αυτή η εξέλιξη με κρατάει ακόμη σε εγρήγορση και προφανώς, έχοντας δίπλα μου ή δουλεύοντας σ’ ένα σωματείο το οποίο έχει τις ίδιες φιλοδοξίες και τις ίδιες προσδοκίες».

Για την επιβεβαίωση της παραμονής του στην ΤΣΣΚΑ και την επόμενη σεζόν: «Δεν υπάρχει κάποια επιβεβαίωση, υπάρχει η τυπική διαδικασία, που βρίσκομαι μπροστά στον υπολογιστή μου, γιατί πρέπει να αναλύσω τα παιχνίδια με τη Ζενίτ. Την Πέμπτη ξεκινάμε τα ημιτελικά των πλέι οφ του πρωταθλήματος. Οπότε πρέπει να τελειώσουμε και μετά, όπως κάθε φορά στο τέλος της χρονιάς, μιλάμε με τον Αντρέι (σ.σ. Βατούνιν) για το μέλλον και την ομάδα».

Για το αν μίλησε με τον Ομπράντοβιτς: «Προφανώς μίλησα και οι οικογένειές μας βρέθηκαν και ο Ζέλικο είδε τη βαφτισιμιά του, την κόρη μου και γενικότερα περάσαμε αρκετές ώρες, όσο μπορούσαμε. Η Φενέρ ήταν σταθερή ως ομάδα στην κανονική διάρκεια της περιόδου, ίσως ήταν η πιο σταθερή ομάδα. Έπαιξε το πιο αποδοτικό μπάσκετ, αλλά ήρθε στο φάιναλ φορ με μεγάλες απώλειες. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και σε εμάς στο Βελιγράδι, πέρσι. Οι Ντε Κόλο και Χάινς δεν είχαν αγωνιστεί στα πλέι οφ και δεν είχαν προπονήσεις με την ομάδα. Ουσιαστικά μπήκαν με δύο προπονήσεις. Δεν είναι ρομπότ οι παίκτες. Κάτι αντίστοιχο το οποίο συμβαίνει φέτος με τη Φενέρ».

Για το αν του είπε κάτι ο Ομπράντοβιτς για το μέλλον του, καθώς στην Τουρκία υπάρχουν δημοσιεύματα περί αποχώρησής του από τη Φενερμπαχτσέ: «Όχι δεν μπορώ να απαντήσω, δεν ξέρω, ούτε καν το συζήτησα».

Για τα συγχαρητήρια του Ρικ Πιτίνο: «Του απάντησα με προσωπικό μήνυμα και θα του τηλεφωνήσω».

Για την κατάσταση στο ελληνικό μπάσκετ με όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες: «Επειδή είπες ότι είναι τελευταία ερώτηση θα ήθελα να κλείσω, λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει εκπληκτικό καιρό, φοβερές παραλίες, ανθρώπους που διαπρέπουν στο εξωτερικό σε πολλούς τομείς, είτε είναι επιστήμονες, είτε είναι κατασκευαστές, είτε είναι αρχιτέκτονες, είτε είναι τραγουδιστές, είτε είναι ηθοποιοί ή οτιδήποτε άλλο επάγγελμα μπορεί να υπάρχει. Έχουμε αρκετά μυαλά και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό. Θέλω να μείνω στο γεγονός και να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για τα χιλιάδες μηνύματα που έχω λάβει από συνάδελφους μου από όλες τις χώρες, απ’ όλο τον κόσμο, από την Αμερική, τη Βραζιλία, την Αργεντινή και την Ευρώπη και να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ που είχαμε αυτήν τη συζήτηση».

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή