“Κάρτα υγείας”: Η παραδοχή Σταθόπουλου, η επίθεση της εταιρείας και το παράδειγμα της Κύπρου

Print Friendly, PDF & Email

Με την απολογία του κατηγορούμενου για την υπόθεση, όπως και για αυτήν της λεγόμενης “εγληματικής οργάνωσης”, Αρη Σταθόποθλου, πρώην μέλους του ΔΣ της ΕΠΟ και νυν δημάρχου Οιχαλίας καθώς και τριών στελεχών της εταιρίας συνεχίστηκε χθες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη για την “κάρτα υγείας” της ΕΠΟ.

Επίσης κατέθεσαν και τρία από οκτώ κατηγορούμενα στελέχη της εταιρείας με την οποία είχε συμβληθεί η ΕΠΟ.

Κι αν ο Σταθόπουλος παραδέχτηκε ότι έγιναν λάθη αλλά όχι από δόλο, τα στελέχη της εταιρείας υποστήριξαν ότι από την πλευρά τους δεν υπήρξε καμία ευθύνη για την μη λειτουργία του “συστήματος” που κόστισε στην ΕΠΟ αρκετά εκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, ούτε οι κατηγορούμενοι της ΕΠΟ πρωτίστως, αλλά ούτε της εταιρείας, έχουν καταφέρει να δώσουν απάντηση στο καίριο ερώτημα που είναι γιατί άρχισε και γιατί συντηρήθηκε για τόσα χρόνια μια σύμβαση που δεν μπορούσε να υλοποιήθει αφού απαιτούνταν άδεια από το κράτος η οποία ούτε είχε εφασφαλιστεί, ούτε στη συνέχεια εξασφαλίστηκε;

Ένας από τους κατηγορούμενους της εταιρείας αναφέρθηκε στην περίπτωση της Κύπρου, στην οποία το έργο δεν άρχισε επειδή δεν είχε εξασφαλιστεί άδεια από το κράτος…

Οι απολογίες

«Επιτέλους η πολιτεία ακόμη και τώρα κατάλαβε ότι το σύστημα μπορεί να προχωρήσει και να σώσει ζωές…» τόνισε ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΠΟ και συμπλήρωσε στο ίδιο μήκος. «Στις 20/9 συζητήθηκε στη Βουλή το θέμα της κάρτας υγείας. Επιβεβαιώνει ότι όντως έγινε προσπάθεια και ξεκίνησε κάτι. Έστω και αργά η πολιτεία υιοθέτησε τη στάση της ΕΠΟ και αυτό εμένα με καλύπτει. Με αυτό που άκουσα αισθάνομαι ευχάριστα. Έστω και τώρα, με κατηγορούμενη την ΕΠΟ, έρχεται ο υπουργός και λέει να χρησιμοποιήσουμε την κάρτα υγείας».

Ο Αριστείδης Σταθόπουλος στη δίωρη απολογία του είπε μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Δεν πίστευα ότι θα έρθω στα έδρανα για να απολογηθώ. Είναι η πρώτη μου φορά. Προσπαθήσαμε να εφαρμόσουμε ένα μοναδικό σύστημα στην Ευρώπη. Αν κάποιος υπουργός το νομιμοποιούσε θα είχαμε σώσει ζωές και θα το αντέγραφαν σε όλη την Ευρώπη. Όταν ξεκινάς ένα τέτοιο όραμα θα γίνουν και λάθη. Δεν υπήρχε σκοπιμότητα όμως, δεν υπήρχε δόλος. Η όποια προσπάθεια έγινε για να σωθούν ζωές. Σφάλματα, ναι, υπήρξαν…».

Χαρακτήρισε μάλιστα, την «κάρτα υγείας» ως «μεγαλόπνοο» σχέδιο. «Η ΕΠΟ επιζητούσε διακαώς την καλή σχέση με την πολιτεία. Την ενδιέφερε όμως, να λειτουργήσει σωστά το σύστημα και όχι η πατρότητα. Μπορεί να έγιναν λάθη, ουδείς αναμάρτητος ή αλάθητος» είπε και συνέχισε. «Ήταν κάτι μεγαλόπνοο για τον τόπο μας και επιβεβαιώνεται σήμερα. Σαν σύστημα πέτυχε, δεν πέτυχε λειτουργικά. Η ΕΠΟ πίστευε και πιστεύει ότι έγιναν προσπάθειες αλλά δεν τελεσφόρησαν. Η προσπάθεια καταβλήθηκε για να δουλέψουμε με το μανδύα της νομιμότητας. Λάθη μπορεί να έγιναν, σκοπιμότητα όχι. Είχα πει ότι δεν πρέπει να συνεχίσουμε τη σύμβαση αν δεν πάρουμε την άδεια. Πίστευα ότι με την στάση μου ίσως έπρεπε να πάρω εύφημο μνεία. Φαίνεται ότι η προσπάθεια της ΕΠΟ παίρνει σάρκα και οστά. Φεύγω ικανοποιημένος ότι έβαλα ένα λιθαράκι».

Οι απολογίες των κατηγορούμενων από τις εταιρίες Opentec και Pc Systems

Ο Παντελής Κύρκας μεταξύ άλλων είπε: «Δεν έχω καταλάβει γιατί κατηγορούμαι και με πιο αποδεικτικό στοιχείο. Οι ανακρίβειες που άκουσα με αφήνουν άφωνο. Ορθώς πληρωθήκαμε και λίγα πήραμε. Από πού προκύπτει ότι το σύστημα δεν λειτούργησε. Είμαστε εδώ για λόγους πολιτικούς. Δεν ήθελε η Πολιτεία κάποιους να είναι υποψήφιοι στις εκλογές της ΕΠΟ» σημείωσε. Που ήταν το πλημμέλημα μου στην υλοποίηση της σύμβασης; Πουθενά. Αν υπήρχε η παραμικρή υποψία ότι η ΕΠΟ δεν θα μπορούσε να το φέρει σε πέρας, δεν θα το κάναμε. Η Πολιτεία αντί να το επικροτήσει φέρθηκε με τον απαράδεκτο τρόπο που φέρθηκε».

«Ανυπόστατες» χαρακτήρισε τις κατηγορίες, ο πρώην οικονομικός διευθυντής της Opentec Κωνσταντίνος Θεοδοσίου.

«Κατηγορούμαι γιατί έκανα τη δουλειά μου. Οι κατηγορίες δεν στέκουν, είναι παντελώς ανυπόστατες και άδικα τα αδικήματα που μου αποδίδονται. Κατηγορούμαστε για κάτι που θα έπρεπε να είμαστε κάτω και να μας χειροκροτάνε.  Πήραμε αυτά που έπρεπε σύμφωνα με την σύμβαση. Ποτέ δεν πήρα χρήματα από την ΕΠΟ που δεν έπρεπε να πάρω», είπε μεταξύ άλλων.

Τέλος, ο Ιωσήφ Αβραμίδης, ανέφερε ότι παρόμοιο πρόβλημα με την αδειοδότηση αντιμετώπισε και η Κυπριακή Ομοσπονδία και η «κάρτα υγείας» εκεί δεν ξεκίνησε καν.

Oι επόμενες συνεδριάσεις του δικαστηρίου έχουν προγραμματιστεί για τις 18,24 και 25 Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή