Καρυπίδης για δικαίωση προμηθευτών της Μαρινόπουλος: “Άρχισαν τα όργανα”

Print Friendly, PDF & Email

Ο Θόδωρος Καρυπίδης, τοποθετήθηκε μέσω Instagram, για την απόφαση του ΣτΕ που δικαίωσε προμηθευτές που είχαν καταβάλει και αποδώσει ΦΠΑ στο Δημόσιο για ποσά τιμολογίων που δεν εισέπραξαν ποτέ από τον Μαρινόπουλο.

Η ανάρτηση του “ισχυρού άνδρα” της ΠΑΕ Άρης:

Σύμφωνα με το cnn.gr: Το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαίωσε τις επιχειρήσεις που ήταν προμηθευτές της αλυσίδας σουπερμάρκετ Μαρινόπουλος ΑΕ. Με την απόφαση 355/2019 το ΣτΕ, δικαίωσε προμηθευτές που είχαν καταβάλει και αποδώσει ΦΠΑ στο Δημόσιο για ποσά τιμολογίων που δεν εισέπραξαν ποτέ από τον Μαρινόπουλο.

Έτσι, πλέον θεωρείται πως είναι δυνατόν να επιστραφεί ο ΦΠΑ στις περιπτώσεις που υπάρχει δικαστική επικύρωση συμφωνίας πιστωτών και επιχείρησης για διαγραφή χρεών, που συμπεριλαμβάνει ποσά ΦΠΑ που είχαν αποδοθεί στο Δημόσιο, ενώ δεν είχαν καταβληθεί στον προμηθευτή.

Η απόφαση του ΣτΕ εκδόθηκε επί της πιλοτικής δικής για την ανάκτηση ΦΠΑ σε περίπτωση διαγραφής μέρους απαίτησης λόγω υπαγωγής στις διατάξεις περί εξυγίανσης. Το δικαστήριο δέχθηκε τη μείωση της βάσης επιβολής του φόρου σε περιπτώσεις ολικής ή μερικής μη καταβολής του τιμήματος από τον αντισυμβαλλόμενό του στο πλαίσιο ερμηνείας του κώδικα ΦΠΑ.

Το δικαστήριο έκανε δεκτή την επιφύλαξη της προσφεύγουσας εταιρείας και ανέπεμψε την υπόθεση στην εφορία, ώστε να προβεί σε νέα εκκαθάριση του οφειλόμενου απ’ αυτήν ποσού ΦΠΑ και να της επιστρέψει το τυχόν προκύπτον πιστωτικό υπόλοιπο, νομιμοτόκως, από την υποβολή της επιφύλαξης.

H απόφαση αναμενόταν με μεγάλο ενδιαφέρον καθώς θα επηρεάσει εν δυνάμει μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων που υπέστησαν διαγραφή οφειλών λόγω συμφωνίας εξυγίανσης. Σε κάθε περίπτωση οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα πρέπει να προβούν σε ενέργειες για την διεκδίκηση των συγκεκριμένων ποσών ΦΠΑ.

Να τονιστεί πως ο ΣΒΒΕ, σε επανειλημμένες ενέργειες τη διετία 2016-2017 στον Πρωθυπουργό και στους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης ζητούσε τεκμηριωμένα τον συμψηφισμό του ΦΠΑ που αφορούσε διαγραφείσες απαιτήσεις εταιρειών μελών του, οι οποίες υπήρξαν προμηθευτές του Μαρινόπουλου.

Χθες ο Σύνδεσμος κάλεσε τους αρμόδιους φορείς να προβούν άμεσα στη λήψη των σχετικών αποφάσεων που θα αποκαθιστούν μια αδικία εις βάρος πλήθους επιχειρήσεων οι οποίες πλήρωσαν χωρίς λόγο ΦΠΑ για ποσά τιμολογίων που δεν εισέπραξαν ποτέ».

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή