Κασναφέρης: “Αν δεν μπορείς να κρίνεις από την τηλεόραση ε, τότε πήγαινε σπίτι”

Print Friendly, PDF & Email

Συνέντευξη εφ όλης της ύλης παραχώρησε ο πρώην διεθνής διαιτητής και κατόπιν παράγοντας σε αρκετές ομάδες (Ξάνθη, Λεβαδειακός, Λαμία, Απόλλων Σμύρνης), Γιώργος Κασναφέρης, στην ΕΡΑ Σπορ και στον Άγγελο Στίμο.

Μίλησε για το VAR, τη δίκη των “28”, τον επηρεασμό διαιτητών, την αποχή που τελικά δεν έγινε, τη συνάντηση των Big-4, τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και την παρουσία των FIFA-UEFA στην Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων, είπε τα εξής:

Τι του έμεινε από την εποχή που σφύριζε:

Εγώ ήμουν διεθνής διαιτητής, όταν είσαι διεθνής ζεις σε δύο παράλληλους κόσμους, σκέψου την Τετάρτη να παίζεις Ευρώπη και να σφυρίζεις αγώνα Πάρμα ΤΣΣΚΑ και την Κυριακή να παίζεις Προοδευτική – Εθνικός Αστέρας. Εκεί λες θεέ μου που είμαι και τι κάνω;

Έχεις τους κάφρους να φωνάζουν να χτυπάνε πόρτες, λες τι κάνω εδώ; Δύο διαφορετικοί κόσμοι. Ερχόντουσαν οι παράγοντες μας χτυπούσαν τις πόρτες. Άλλος Ρυθμός ποδοσφαίρου.

Στην Ελλάδα τελειώνει το 90′ και μπορείς να αγωνιστείς στο καπάκι και δεύτερο ενώ στην Ευρώπη κατά το 80′ λες αν θα βγάλω το παιχνίδι. Δυστυχώς δεν έχουμε βελτιωθεί όλα αυτά τα χρόνια.

Μια σημαντική διαφορά του ποδοσφαίρου στο εξωτερικό με την Ελλάδα έγκειται και στους φιλάθλους. Εδώ όταν θα κάτσεις να δεις ένα παιχνίδι ακούς τον άλλο σε κάθε επαφή να σου ζητάει φάουλ και να φωνάζει για κάρτα. Εγώ λοιπόν που είμαι διαιτητής τι θέλω; Να προφυλάξω τον εαυτό μου, τι θέλεις φάουλ; Κάρτα; Πάρτο, οτιδήποτε, αφού εσείς δεν θέλετε να δείτε μπάλα, εγώ θέλω να τελειώσω το παιχνίδι, να έχω κάνει όσο το δυνατόν λιγότερα λάθη και να πάω σπίτι μου και να μην με ζαλίζουν την επόμενη μέρα.

Πρέπει κάποια στιγμή να κάτσουν σε ένα τραπέζι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και να αποφασίσουν τι ποδοσφαίρο θέλουν. Θέλουμε δυνατό; Αγγλικό; Να σφυρίζουμε συνεχώς; Πρέπει οι παίκτες να αποφασίσουν και αυτοί τι θέλουν, σε κάθε φάση να μην διαμαρτύρονται, το ίδιο και οι παράγοντες.

Για την συνάντηση των ιδιοκτητών του Βig-4:

Από αυτήν τη συνάντηση όχι καπνός δεν βγήκε, αντίθετα βγήκαν φωτιές. Υπήρχαν βέβαια από πριν την συνάντηση, αλλά αυτές οι συναντήσεις γίνονται για να πούμε ότι κάτι κάναμε. Μαζεύτηκαν μαζί με την πολιτεία ήπιαν έναν καφέ έβγαλαν κάποιες φωτογραφίες και έφυγαν.

Η πολιτεία πρέπει να παρεμβαίνει στο ποδόσφαιρο;

Στην καθημερινότητα όχι αλλά κάποια στιγμή πρέπει να εμπλακεί σοβαρά. Να νομοθετήσει και να στηρίξει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Η προηγούμενη κυβέρνηση προσπάθησε να παρέμβει με άκομψο τρόπο στην αναδιάρθρωση των πρωταθλημάτων. Έγινε μια αναδιάρθρωση με άλλα μπάτζετ από αυτά που είχαν συμφωνηθεί με την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλαξε η κυβέρνηση έμεινε η καυτή πατάτα και την πλήρωσαν οι ομάδες.

Η κυβέρνηση οφείλει να βάλει τους κανόνες και να τηρηθούν οι κανόνες για την επόμενη τετραετία, χωρίς να χρειάζεται η ίδια να παρεμβαίνει παραπάνω στο ποδόσφαιρο. Αυτό θα πρέπει να είναι και το μνημόνιο που θα υπογραφεί.

Στην Πρέμιερ λιγκ μαζεύτηκαν όλες οι ομάδες και έβαλαν τους κανόνες για το πρωτάθλημα, εμείς εδώ μαζεύτηκαν οι τέσσερις και συνεχίζουν να τσακώνονται.

Για τους τοποτηρητές των συνομοσπονδιών:

Όλη αυτή η κουβέντα γίνεται για τα βουβάλια, δηλαδή πως θα έρθει απέξω ένας μπαμπούλας να μαζέψει τα βουβάλια, για τα βατράχια δεν γίνεται λόγος. Είναι τρία χρόνια εδώ που τους έχουμε στο κεφάλι, πρέπει να κάνουν και εκείνοι μια αυτοκριτική.

Είμαστε υπό επιτροπεία 3 χρόνια; Είμαστε. Είναι εδώ ο κύριος Χούμπελ και οι συνεργάτες του; Είναι. Παρευρίσκονται σε όλα τα συμβούλια και τις επιτροπές αλλά απέτυχαν όπως και η διοίκηση του Βαγγέλη Γραμμένου πού είναι ένας εξαιρετικός παράγοντας αλλά σαν διοίκηση το πρόσημο δεν είναι θετικό και δυστυχώς με την βοήθεια των μελών της FIFA, πού είναι τοποτηρητές αντί να κάνουν θετικά βήματα έχουν πάει σε αυτό το χάλι που συζητάμε τώρα και ξανά ζητάμε τώρα, που είμαστε σε κώμα, μία τεχνητή βοήθεια αλλά αυτός που θα ρθει τώρα γιατί να είναι καλύτερος αφού ήδη ήταν εδώ;

Για την συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τσέφεριν:

Γιατί να υπογραφεί το μνημόνιο; Για να μην τσακώνεται ο Ολυμπιακός ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ ή για το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου; Εμένα αυτό με τρώει, αυτή τη στιγμή το πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου εντοπίζεται στον Ολυμπιακό στον ΠΑΟΚ στην ΑΕΚ και στον Παναθηναϊκό.

Ο Παναθηναϊκός δεν έχει εμπλακεί το τελευταίο διάστημα, οι τρεις μεγάλοι είναι το πρόβλημα. Αρα λοιπόν τι συζητάμε; Το πώς θα έρθει η FIFA και η UEFA και θα βάλουν σε τάξη τους τρεις μεγάλους; Και πώς θα γίνει μία αναδιανομή της εξουσίας; Oι συζητήσεις που κάνει η κυβέρνηση με τη FIFA και την UEFA είναι για τη συνολική μορφή του ποδοσφαίρου; Εκείνος που θα έρθει, θα δώσει ένα πλάνο και ένα πακέτο προτάσεων για όλο το ελληνικό ποδόσφαιρο αντίστοιχο με το πώς είναι η Premier League και τα μεγάλα πρωταθλήματα;

Για τον στοιχηματισμό στο ποδόσφαιρο:

Το στοίχημα έχει μεγαλώσει την καχυποψία, στη Super League σπάνια υπάρχουν τέτοια πράγματα, έχω μία εμπειρία τόσων χρόνων και θεωρώ ότι τέτοια φαινόμενα είναι ελάχιστα έως μηδενικά, δεν είναι εύκολο πράγμα όσο εύκολο και να ακούγεται δεν είναι εύκολο πράγμα το στοίχημα σε επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Δεν είναι εύκολα όλα αυτά που ακούγονται.

Για τη δίκη των “28”:

Δεν είναι όλα για το στοίχημα, είναι για άλλες είναι και για άλλες περιπτώσεις. Στο ποδόσφαιρο ο καθένας προσπαθεί αν μπορέσει να βρει μία άκρη με έναν άλλο παράγοντα και στην Ισπανία γίνονται και στην Αγγλία γίνονται στις μικρότερες κατηγορίες όμως και με βάση τους φακέλους που έρχονται κάτι υπάρχει.

Πιστεύω ότι είναι και βιοποριστικό, για αυτό θα πρέπει να γίνονται πιο αυστηροί έλεγχοι, αν οι παράγοντες έχουν οικονομικό υπόβαθρο. τι δουλειά κάνουν; Θα πρέπει κάποια στιγμή να μπουν κάποια στάνταρ. Παράδειγμα στη Super League 2 για να ανέβεις έχεις γήπεδο; Έχεις οικονομικό κεφάλαιο; έχεις φερεγγυότητα; Ποιος είναι ο ιδιοκτήτης;

Ανέβηκε κάποτε η Καλλονή χωρίς γήπεδο και έπαιζε στην Αθήνα δύο χρόνια. Αν δεν καλύπτεται κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες ανεβαίνει ο επόμενος. Εδώ σήμερα πάμε σε κάτι αποδυτήρια που είναι τραγικά. Υπάρχουν αποδυτήρια που είναι 15 τετραγωνικά και πρέπει να αλλάξουν 30 άτομα, δεν γίνεται. Έρχεται ο επαγγελματίας ποδοσφαιριστής πού έχει παίξει σε γήπεδαρες και πρέπει να πάνε σε μία τρύπα να αλλάξουν 10 παίκτες.

Για την ελληνική διαιτησία:

Η ελληνική διαιτησία τα τελευταία χρόνια έχει μπάσταρδεψει, έχει γίνει ευρωπαϊκή διαιτησία, έχουμε διαιτητές από το εξωτερικό, έχουμε ευρωπαϊκή ΚΕΔ τα τα τελευταία τρία χρόνια. Η πορεία της Ελληνικής διαιτησίας τα τελευταία χρόνια είναι φθίνουσα. Θεωρώ ότι είναι συνδυασμός πολλών πραγμάτων είναι θέμα προσωπικότητας θέμα στήριξης. Πάντα υπάρχει πίεση και όταν παίζαμε εμείς υπήρχε πίεση και ήταν δυνατή, τα τελευταία 2-3 χρόνια έγινε πάλι δυνατή πίεση που ανέβηκε η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ, τα προηγούμενα χρόνια ο Ολυμπιακός ήταν μονοκράτορας. Όταν παίζαμε εμείς υπήρχε Ολυμπιακός η ΑΕΚ ο ΠΑΟΚ ο Παναθηναϊκός ο Ηρακλής Άρης ακόμα και ο Ιωνικός με 1000 άτομα με τον Νίκο τον κανελλάκη και η Παναχαϊκή… Πήγαινε να κερδίσεις μέσα εκεί… Γινόντουσαν παιχνίδια δύσκολα. Θεωρώ ότι κάπου έχουμε χάσει το στόχο της Ελληνικής διαιτησίας. Θεωρώ ότι φταίνε και οι διαιτητές.

Επηρεάζονται επηρεάζονται οι διαιτητές πριν μπουν σε ένα παιχνίδι;

Επηρεάζονται, ο επηρεασμός είναι μία σύνθετη έννοια. Επηρεασμός είναι ότι την προηγούμενη φορά μπορεί να σφυρίξες σε ένα παιχνίδι πού ανήκει σε μία ομάδα και σου την πέσανε οι παράγοντες και λες πω πω πάλι με αυτούς θα παίξω;

Μπορεί να επηρεαστείς από τον κόσμο. Μπορεί να επηρεαστείς από τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν μέσα στον αγώνα. Σφυρίζεις ένα πέναλτι έχεις κάνει ένα λάθος και αρχίζει μία πίεση σε όλο το γήπεδο και δεν μπορείς να ανταπεξέλθεις προσπαθώντας να διορθώσεις το λάθος με λάθος. Μπορείς να επηρεαστείς από εφημερίδες και ΜΜΕ, που είναι κατευθυνόμενα. Μπορεί να πέσουν και τηλέφωνα και όποιος λέει ότι τηλέφωνα δεν έχουν πέσει ποτέ κοροϊδεύει τον εαυτό του. Ο κάθε διαιτητής έχει τις αντοχές του ο κάθε άνθρωπος έχει τις αντοχές του.

Οι τωρινοί διαιτητές ίσως και να μην έχουν την προσωπικότητα ακόμα και για απλές φάσεις τις βλέπουν ξανά και ξανά…

Καταρχήν οι τωρινοί διαιτητές το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν για μένα ήταν στο ζήτημα της αποχής. Έχουν πάρει όχι κόκκινη από μένα, έχουν πάρει εφτά κόκκινες. Δεν γίνεται να ξεκινάς μία διαδικασία αποχής γιατί χτυπάνε διαιτητές, κάνουν τις δηλώσεις που κάνουν οι παράγοντες και χωρίς να έχει αλλάξει τίποτα με ευχολόγια να διαπραγματεύεσαι να κάνεις πίσω την αποχή γιατί αν τη συνεχίσεις θα βοηθηθεί η μια ομάδα αν όχι θα βοηθηθεί η άλλη ομάδα. Και γίνεται η αποχή των διαιτητών παζάρι. Εγώ εξεπλάγην, οι ίδιοι οι διαιτητές που μία εβδομάδα πριν (σ.σ. ψήφιζαν υπέρ της αποχής) μετά έλεγαν αλλά. Εγώ εξεπλάγην με τους διαιτητές που έστελναν mail στους συναδέλφους τους λέγοντας να σπάσει η αποχή. Ή θα έπρεπε να μην ξεκινήσει αποχή ή θα έπρεπε να πάει μέχρι τέρμα.

Αν υπήρχε όργανο διαιτητών θα έπρεπε όταν ξεκίνησαν αυτά τα προβλήματα να ζητήσει ραντεβού με την ΕΠΟ. Να βγουν οι ίδιοι να κάνουν συνέντευξη τύπου και να ανακοινώσουν όλα αυτά τα προβλήματα που έχουν και αφού κάνουν πέντε βήματα όταν πεις αποχή είναι αποχή τελειώσαμε. Τι κέρδισαν αυτοί οι άνθρωποι από όλη αυτή τη διαδικασία; Βγήκαν χαμένοι από όλη αυτή τη διαδικασία. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Πρέπει να προβληματιστούν και οι ίδιοι είναι διεθνείς διαιτητές. Τους αρέσει να κάθονται να παίζουν με την Ξανθή και τον Πανιώνιο; Όχι ρε φίλε εγώ θέλω να παίζω τον τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ είμαι μάγκας; Υπάρχω. Δεν είμαι πάω σπίτι μου. Τι να παίζω δηλαδή κάθε εβδομάδα με μικρομεσαίες ομάδες; Τα δύσκολα παιχνίδια σε καταξιώνουν αλλιώς τελείωσες. Άρα λοιπόν οι ίδιοι πρέπει να δουν πώς θα αλλάξει αυτό.

Και οι ίδιοι έχουν δώσει δικαιώματα όμως…

Δεν γίνεται διαιτησία χωρίς να δώσεις δικαιώματα, λάθος θα κάνεις. Υπάρχει το VAR το χω ξαναπεί. Φέτος λοιπόν γιατί είναι προβληματική η διαιτησία σε κάποιες περιπτώσεις. Δεν δικαιολόγησε αυτό που βλέπει όλη η Ελλάδα στους δέκτες εσύ να βλέπεις κάτι άλλο.

Εμείς όταν παίζαμε δεν είχαμε VAR. Εμείς όταν παίζαμε ότι έβλεπαν τα μάτια μας και ότι έκοβε το κεφάλι μας. Και στο φινάλε έτσι το είδα, γινόταν μία φάση στην άλλη άκρη της περιοχής. Ήθελες να τη δεις; Δεν ήθελες να τη δεις; Φοβόσουν να τη δεις; Έλεγες δεν το είδα.

Τώρα σου δίνεται η δυνατότητα να δεις τι φάση. Πας στο VAR, όλη η Ελλάδα βλέπει ότι είναι τράβηγμα, εσύ λες όχι. Όλη η Ελλάδα βλέπει κόκκινη, εσύ λες κίτρινη, Ε, δεν γίνεται τώρα με το VAR δεν έχεις δικαιολογία και έχουν γίνει κάποια χοντροκομμένα λάθη που δεν δικαιολογούνται με το VAR.

Το αμφισβητούμενο είναι και υποκειμενικό ο καθένας όπως το βλέπει. Μετά το βλέπεις είναι καθαρό πέναλτι πάει εφτά λεπτά στο VAR, το βλέπει ο βαριστας, το κάνει πάσα στο διαιτητή, δηλαδή πας εκεί παίρνεις τα λεφτά σου, ούτε από την τηλεόραση δεν μπορείς να βγάλεις άκρη;

Ε, άμα δεν μπορείς και από κει… ο επόμενος. Εγώ βλέπω τη φάση στην τηλεόραση και λέω πέναλτι, αν δεν μπορείς να κρίνεις από την τηλεόραση ε, τότε πήγαινε σπίτι. Τώρα με το VARίστα τι γίνεται; Bλέπω τη φάση και κάνω πασα σε σένα.

Βλέπουμε και ένα άλλο φαινόμενο τις αμφισβητούμενες φάσεις να μην τις βλέπει ο διαιτητής στο VAR…

Ναι, για να μην πάρουν την ευθύνη λέει μου την είπε ο βαρίστας. Όσο περισσότεροι μπλέκονται τόσο χειρότερα είναι τα πράγματα γιατί ο ένας κάνει πάσα στον άλλον.

Εμένα μου κάνει εντύπωση σε κάποιες εξόφθαλμες περιπτώσεις που άλλα βλέπονται και άλλα δίνονται…

Τι να σου πω αυτό σου έλεγα και εγώ τώρα. Πρέπει και οι διαιτητές να προβληματιστούν, λάθη θα γίνουν και θα συνεχίσουν να γίνονται. Πρέπει να προβληματίσει όμως τα παιδιά που παίζουνε τώρα και να τους πεισμώσει. Οι ίδιοι να δουν πώς μπορούν να γίνουν καλύτεροι, για να γίνεις διαιτητής πρέπει να έχεις ταλέντο.

Η διαιτησία δεν είναι εύκολο πράγμα, θέλει οξυδέρκεια, θέλει πρόληψη, λέει ο άλλος εκπαιδεύω, δεν ξέρω πως εννοούν την εκπαίδευση. Για μένα η εκπαίδευση είναι αυτό που κάναμε κάποτε που δουλεύαμε στα γήπεδα συζητούσαμε τις φάσεις, ο διαιτητής πρέπει να προβλέπει να διαβάζει τη φάση να είναι μπροστά στη φάση.

Να μπορεί να διορθώσει ένα αμφισβητούμενο που έδωσε, να το καλύψεις στην επόμενη φάση. Παράδειγμα σε ένα φάουλ να μην μπει γκολ από αυτή τη φάση.

Όταν παίρνεις το δίπλωμα του αυτοκινήτου υποτίθεται ξέρεις να οδηγάς, άρα λοιπόν το σεμινάριο διαιτησίας η εκπαίδευση, το να δεις τον αγώνα δεν λέει τίποτα. Πρέπει ο διαιτητής να κάνει αυτοκριτική να λέει πως το έδωσες γιατί το έδωσες; Τι σκέφτηκες; Θέλει βελτίωση και η εκπαίδευση.

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή