Καταγγελίες για πλιάτσικο οπαδών Ολυμπιακού και Ερυθρού Αστέρα στο δήμο Αθηναίων

Print Friendly, PDF & Email

Πακέτα τσιγάρων, μαχαίρια, καπέλα, γυαλιά, αναψυκτικά και πολλά άλλα είδη συνολικής αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ πλιατσικολόγησαν από περίπτερα και καταστήματα στην οδό Αθηνάς οπαδοί που έκαναν πορεία στο κέντρο της Αθήνας την περασμένη Τετάρτη (11/12), όπως καταγγέλει ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων-Επαγγελματιών και Εμπόρων Δήμου Αθήνας.

Το θέμα έφερε στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο ο έμπειρος δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Στέλιος Λάμπρου που αναφέρθηκε σε «χούλιγκανς του Ολυμπιακού» ασκώντας σφοδρή κριτική στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η αστυνόμευση στο κέντρο της πόλης.  «Όλη την προεκλογική περίοδο ο Νόμος και η τάξη ήταν το σλόγκαν της παράταξης του σημερινού Δημάρχου», ανέφερε ξεκινώντας ο κ. Λάμπρου.

Σημείωσε ότι το πρωί της ίδιας ημέρας, στο Ζάππειο, η αστυνομία επιτέθηκε στους νοσοκομειακούς γιατρούς που ήθελαν να μπουν στην ημερίδα που έκανε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος για τα ΣΔΙΤ στα νοσοκομεία, όμως για τα απαράδεκτα αυτά γεγονότα αυτά μέσα στην πόλη δε βγήκε καμία ανακοίνωση από το δήμο της Αθήνας.

Στη συνέχεια ο κ. Λάμπρου αναφέρθηκε στους χούλιγκαν που έκαναν πορεία από την Ομόνοια στο Μοναστηράκι λέγοντας:

«Αφού πέρασαν από το Δημαρχείο που το προστάτευαν 200 άντρες των ΜΑΤ, μόλις έφτασαν πιο κάτω από τη Σοφοκλέους διέλυσαν όλα τα περίπτερα. Εδώ, τα ΜΑΤ “αγρόν ηγόραζαν”, ενώ όταν καλούνται μαζί με τη δημοτική αστυνομία για να κάνουν κατασχέσεις, όλα λειτουργούν θαυμάσια.

Αυτές οι ενέργειες πρέπει να καταδικάζονται, διαφορετικά η δημοτική αρχή έχει συνευθύνη. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν πάθει οικονομική ζημιά, έχουν βγάλει καταγγελία και ζητάνε εξαίρεση από τα δημοτικά τέλη προκειμένου να ισοσταθμιστούν οι απώλειες που έπαθαν. Ζητάμε από την δημοτική αρχή να υλοποιήσει το αίτημα τους».

«Άδειασαν βιτρίνα με μαχαίρια»

Σε επικοινωνία που είχε το ethnos.gr με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Αυτοαπασχολουμένων-Επαγγελματικών και Εμπόρων Δήμου Αθήνας, Παναγιώτη Αυγίκο, μας περιέγραψε τα γεγονότα όπως του τα μετέφεραν οι επαγγελματίες που έπεσαν θύματα των πλιατσικολόγων οπαδών και υπογράφουν το Υπόμνημα προς τον Δήμο Αθηναίων: «Πρέπει να ήταν περίπου χίλια άτομα τα οποία έως την Ομόνοια και μέχρι το ύψος του Δημαρχείου στην οδό Αθηνάς, συνοδεύονταν από δυνάμεις των ΜΑΤ», λέει ο κ.Αυγίκος: «Προχωρώντας, όμως, η πορεία τα ΜΑΤ έμειναν πίσω και τότε κάποια άτομα αποσπάστηκαν από τον κύριο όγκο των οπαδών και άρχισαν να επιτίθενται στα περίπτερα. Λιγοστοί, τρεις-τέσσερις, ήταν εκείνοι που ακούγοντας την φασαρία πρόλαβαν και έκλεισαν τα περίπτερα.

Ενας συνάδελφος που προσπάθησε να αντισταθεί δέχθηκε επίθεση, χτυπήθηκε και παραλίγο να νοσηλευθεί στο νοσοκομείο. Οι χούλιγκανς άρχισαν να αρπάζουν τα πάντα. Από σκουφιά, καπέλα και γυαλιά, μέχρι τσιγάρα και ότι άλλο έβρισκαν μπροστά τους. Οπου έφθαναν τα χέρια τους βουτούσαν ενώ έκαναν ζημιά και στα ψυγεία παίρνοντας αναψυκτικά. Μεγάλη ζημιά έκαναν και πάνω στην Πλατεία Μοναστηρακίου όπου άρπαξαν πράγματα από μαγαζί με τουριστικά είδη ενώ άδειασαν ολόκληρη βιτρίνα με μαχαίρια. Ο συγκεκριμένος επαγγελματίας αναγκάστηκε έκτοτε να αποσύρει την βιτρίνα με τα μαχαίρια», λέει.  Σύμφωνα με τον κ. Αυγίκο, οι 16 επαγγελματίες, διαχειριστές περιπτέρων ή άλλων καταστημάτων που υπογράφουν το υπόμνημα, υπέστησαν απώλειες που φθάνουν έως και τα 5.000 ευρώ ο καθένας σε αξία εμπορευμάτων. «Οι μόνοι που γλίτωσαν ήταν οι περιπτεράδες κοντά στην Ομόνοια καθώς εκεί οι χούλιγκανς συνοδεύονταν από τα ΜΑΤ», προσθέτει.

Καταθέτουν υπόμνημα

Στο υπόμνημα που θα καταθέσουν την Τετάρτη (18/12) στον Δήμο Αθηναίων οι επαγγελματίες εκθέτουν γραπτά τα συμβάντα αναφέροντας: «Ο Σύλλογός μας καταθέτει το παρών υπόμνημα ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τα γεγονότα που συνέβησαν την Τετάρτη 11-12-2019 την οδό Αθηνάς.

Πιο συγκεκριμένα ομάδα οπαδών-χούλιγκαν βάδιζαν υπό την επιτήρηση δυνάμεων των ΜΑΤ διάμεσου της οδού Αθηνάς προς τον σταθμό ηλεκτρικού στο Μοναστηράκι. Κάποια στιγμή και για άγνωστο λόγο η επιτήρηση από τις αστυνομικές δυνάμεις διακόπηκε και αυτές αποσύρθηκαν.

Οι οπαδοί τότε επιτεθήκαν στα περίπτερα και καταστήματα της περιοχής και απέσπασαν εμπορεύματα μπροστά στους ανήμπορους να αντιδράσουν ιδιοκτήτες. Οι αστυνομικές δυνάμεις δεν επενέβηκαν να σταματήσουν την επίθεση. Οι επικεφαλείς ισχυρίστηκαν ότι δεν διέθεταν αρκετή δύναμη για να επέμβουν. Ωστόσο σε κοντινή απόσταση υπήρχαν οι δυνάμεις των ΜΑΤ που προηγουμένως είχαν αποσυρθεί.

Παράλληλα στην περιοχή υπήρχαν δημοτικοί αστυνομικοί που επίσης δεν επενέβηκαν για να αποτρέψουν τους δράστες. Στο παρελθόν όμως και σε συνεργασία με την Αστυνομία μπορούσαν να κατάσχουν τα εμπορεύματα των συναδέλφων».

Οι επαγγελματίες διεκδικούν:

  • Άμεση αποζημίωση των συναδέλφων που έπεσαν θύματα της επίθεσης.
  • Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη προκειμένου να ισοσταθμιστούν οι απώλειες.
  • Να λήφθουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποφευχθούν ανάλογες καταστάσεις στο μέλλον.
Πηγή: ethnos

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή