Καταδικάστηκε σκηνοθέτης που απεικόνισε τον Ερντογάν να σημαδεύεται

Print Friendly, PDF & Email

Σε ποινή κάθειρξης έξι ετών καταδικάστηκε από τουρκικό δικαστήριο, ο Τούρκος κινηματογραφιστής Αλί Αβτζί, για ένα τρέιλερ μιας ταινίας το οποίο είχε δημοσιεύσει, που απεικόνιζε τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να σημαδεύεται με ένα πιστόλι, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Ο κατηγορούμενος από την τουρκική δικαιοσύνη, είχε συλληφθεί πέρσι από τις τουρκικές αρχές, εξαιτίας του «προπαγανδιστικού» τρέιλερ της νέας του ταινίας «Αφύπνιση» .

Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης καταδίκασε τον Αβτζί σε κάθειρξη έξι ετών και τριών μηνών με την κατηγορία ότι συμμετέχει στο δίκτυο του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ μουσουλμάνου ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν, το οποίο έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία.
Τι έδειχνε το τρέιλερ

Το τρέιλερ προκάλεσε δημόσια κατακραυγή καθώς έδειχνε την οικογένεια του Ερντογάν, μεταξύ των οποίων τον γαμπρό του και υπουργό Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ να πυροβολείται και να σκοτώνεται, όπως και αξιωματικό του στρατού να σημαδεύει με όπλο τον πρόεδρο στο πίσω μέρος του κεφαλιού του, ενώ αυτός κάνει την προσευχή του.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Αβτζί επιχείρησε «να κατευθύνει τη δημόσια αντίληψη σε ευθυγράμμιση με τους βασικούς στόχους της τρομοκρατικής οργάνωσης» μέσω της ταινίας του.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος κινηματογραφιστής αρνείται τις κατηγορίες και δηλώνει πως ο ίδιος ο Ερντογάν έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι εκείνος ήταν ο στόχος του αποτυχημένου πραξικοπήματος, όπως και των αεροπορικών επιδρομών που έγιναν κατά τη διάρκειά του στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα, μολονότι ο πρόεδρος απουσίαζε τότε.

«Αν προσπαθούσα να κάνω τρομοκρατική προπαγάνδα, θα είχα δείξει τον Ερντογάν να κάνει σχέδια για τη διαφυγή του αντί για την σκηνή στην οποία προσεύχεται», δήλωσε στο δικαστήριο ο Αβτζί.

Πηγή: politik.gr

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή