Κοντονής: “Αντί να έχω απέναντί μου την ΕΠΟ, είχα ανακοινώσεις του Ολυμπιακού”

Print Friendly, PDF & Email

Ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής παραχώρησε συνέντευξη και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Τόσο για τις τελευταίες εξελίξεις όσο και για το τι συνέβη όταν ήταν αυτός Υφυπουργός.

Αναλυτικά όσα είπε στο sdna για το ελληνικό ποδόσφαιρο:

Για την πρώτη του επαφή με την ΕΠΟ την περίοδο που ήταν Υφυπουργός Αθλητισμού: «Συνάντηση την απόλυτη άρνηση από τη διοίκηση Γκιρτζίκη για συνεργασία προκειμένου να προχωρήσουμε από κοινού με την ομοσπονδία σε ένα σχέδιο εκσυγχρονιστικό, που θα τονίζει τη διαφάνεια και θα εμπεδώνει τη δικαιοσύνη και στους αγωνιστικούς χώρους και στις διοικητικές αποφάσεις της ΕΠΟ και στις αποφάσεις των δικαστών».

Για την κατάσταση που συνάντηση στην ΕΠΟ: «Υπήρχε ένα διευθυντήριο, το οποίο ιστορικά άλλαζε αφεντικά και δεν είναι τυχαίο ότι όταν εγώ έφερα τον Νόμο για την πάταξη της βίας και τη διαφάνεια στον αθλητισμό και όταν συγκρούστηκα δυο φορές με την ΕΠΟ σε σημείο που περισσότερο δεν πήγαινε, τότε αντί να έχω απέναντί μου την ΕΠΟ είχα ανακοινώσεις του Ολυμπιακού. Θεωρώ πως εκείνη την περίοδο η ΠΑΕ Ολυμπιακός είχε μία αυξημένη επιρροή στα θέματα της ΕΠΟ».

Για το αν όρισε ο ίδιος τους διαιτητές στον τελικό Κυπέλλου το 2016: «Εξαιτίας των σοβαρών επεισοδίων στους αγώνες του Κυπέλλου μετά από πρόταση της ΔΕΑΒ και με τη σύμφωνη γνώμη της Αστυνομικής Διεύθυνσης είχα απαγορεύσει την οποιαδήποτε εξέλιξη του θεσμού. Εγιναν οι ημιτελικοί αλλά τελικός δεν θα γινόταν. Ηρθα σε σύγκρουση με την ΕΠΟ. Τους είπα ότι δεν θα γίνονται τα γήπεδα αρένα για να σκοτώνονται νέοι άνθρωποι και να εκτονώνονται φαινόμενα αντικοινωνικά. Αν δεν πάρετε μέτρα εγώ δεν θα επιτρέψω να γίνει ο τελικός τους είχα πει. Μπορείτε να πάτε στα διοικητικά δικαστήρια και να προσβάλετε την απόφασή μου. Τότε αυτοί με απείλησαν για 2η φορά με παρέμβαση της FIFA.

Εγώ είχα ξεκινήσει ήδη και είχα καλή επικοινωνία με FIFA και UEFA. Οι άνθρωποι είχαν καταλάβει ότι η κυβέρνηση δεν είχε καμία πρόθεση να επέμβει στο αυτοδιοίκητο. Αυτό το εξήγησα και στον Πλατινί και στον Ινφαντίνο και στον Θεόδωρο Θεοδωρίδη με τον οποίο είχαμε πολύ καλή συνεργασία.

Τότε ήρθε αντιπροσωπεία της FIFA με επικεφαλής τον Κουτσοκούμνη και τους εξήγησα. Γύρισε τότε ο μακαρίτης ο Κουτσοκούμνης στον Γκιρτζίκη και του είπε επί λέξη: «Γιώργο αυτά δεν μας τα είπες». Ορισμένες πτυχές του προβλήματος δεν τις γνώριζαν στη FIFA.

Eγώ τους είπε αν θέλετε μπορείτε να ορίσετε ξένους διαιτητές. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Οι φίλαθλοι που θα πάνε στο γήπεδο θα ξέρουν ότι κριτής θα είναι ένας αντικειμενικός άνθρωπος που μπορεί να υποπέσει σε λάθη αλλά δεν θα είναι στημένος. Δέχομαι τότε την επίσκεψη του κ. Γκιρτσίκη, ο οποίος μου λέει ότι για το γόητρο των Ελλήνων διαιτητών να διαιτητεύσει ο κορυφαίος Ελληνας διαιτητής, ο κ. Σιδηρόπουλος με την ομάδα του. Με τους βοηθούς που είχε στα διεθνή παιχνίδια και έχουν υψηλή εμπειρία. Εγώ συμφώνησα και χαίρομαι του είπα που η ΕΠΟ καταθέτει μία εποικοδομητική πρόταση.

Δεν πέρασαν δύο μέρες και ανακοινώθηκε ότι διαιτητής θα είναι ο Σιδηρόπουλος, αλλά οι βοηθοί άλλοι. Είχαμε δηλαδή καταστάσεις από το παράθυρο. Ο Σιδηρόπουλος είναι ικανός διαιτητής και αντικειμενικός όμως θα είχαμε φωνές για ένα οφσάιντ από τη μία ή την άλλη πλευρά. Καταλαβαίνετε τι κλίμα θα είχε δημιουργηθεί. Όταν είπα στον Γκιρτζίκη ότι πρέπει να οριστεί η ευρωπαϊκή ομάδα του Σιδηρόπουλου απειλήθηκα ότι θα προσφύγουν στη FIFA και ότι η FIFA θα αποβάλλει τις ελληνικές ομάδες από την Ευρώπη».

Για το αν συγκρούστηκε με τον Ολυμπιακό: «Εγώ ποτέ δεν ήρθα σε σύγκρουση με τον Ολυμπιακό. Μπήκα σε ένα μαγαζί μία μέρα με γνώρισαν οι άνθρωποι εκεί και μου είπαν κάνετε πράγματα αλλά κυνηγάτε πολύ τον Ολυμπιακό. Τους είπα πείτε μου μία απόφαση να έχω πάρει κατά του Ολυμπιακού».

Για τις σχέσεις του με τον κ. Μαρινάκη: «Με τον κ. Μαρινάκη δεν είχα πρόβλημα. Οποτε ήθελε με έβλεπε. Είχαμε βρεθεί στο γραφείο μου, όχι ιδιωτικώς, όπως με όλους τους προέδρους. Για τις αλλαγές στην ΕΠΟ ήταν επιφυλακτικός. Δεν είχα καμία προσωπική διαμάχη με τον πρόεδρο του Ολυμπιακού. Μάλιστα όταν η ΕΕΑ είχε λάβει μία λανθασμένη απόφαση κατά του κ. Μαρινάκη, εγώ τοποθετήθηκα υπέρ του προέδρου του Ολυμπιακού. Οι συζητήσεις μας ήταν απόλυτα λογικές και σε καλό κλίμα».

Για το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός είχε κρίνει μεροληπτική την στάση του για την αλλαγή στη διοίκηση της ΕΠΟ: «Κάνει μεγάλο λάθος ο Ολυμπιακός αν το έχει πει. Είμαι υπερήφανος που επί των ημερών μου άλλαξε η διοίκηση της ΕΠΟ σε συνεργασία με τις UEFA και FIFA. Είχα πει καλώ τις διεθνείς αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους και μόνο αν δεν το κάνουν θα επενέβαινε η κυβέρνηση. Την ΕΠΟ την άλλαξε η FIFA και η UEFA όχι ο Κοντονής και ο ΣΥΡΙΖΑ. Η FIFA όρισε την προσωρινή διοίκηση και εκείνη η περίοδος ήταν η καλύτερη της ΕΠΟ. Καμία εμπλοκή δεν είχα με θέματα του Ολυμπιακού. Ηταν όμως πρωτόγνωρο να υπάρχει αντιπαράθεση με μία ομοσπονδία και να απαντάει μία ανώνυμη εταιρία»

Για τις σχέσεις του με Μελισσανίδη, Σαββίδη και Αλαφούζο: «Με όλους τους προέδρους των ΠΑΕ ήταν πολύ καλές οι σχέσεις μου. Σχέσεις καλής πίστης. Εγώ τους έλεγα ότι το σχέδιο μας είναι υπέρ του ποδοσφαίρου και ότι αυτό θα τους φέρει και έσοδα για να μην περιμένουν μόνο από τα τηλεοπτικά. Ολους τους αντιμετώπισα το ίδιο.

Με τον κ. Αλαφούζο ήρθα σε ευθεία σύγκρουση όταν η Θύρα 13 έκλεισε με απόφασή μου για τέσσερις μήνες. Βεβαίως είχα κλείσει και την «4» για τα επεισόδια στο κύπελλο. Ο νόμος θα εφαρμοστεί προς όλους. Το είχα ανακοινώσει στον Αλαφούζο ότι θα κλείσω τη Θύρα 13, μάλιστα μου λέει τότε ο κ. Αλαφούζος «με έχουν καταστρέψει κ. Υπουργέ, καλά θα κάνετε».

Δεν πέρασαν πέντε μέρες από την έκδοση της απόφασης και εκδόθηκε τότε από τον Παναθηναϊκό μία απαράδεκτη ανακοίνωση και στο ύφος και στο περιεχόμενο ότι με κατηγορούσε ότι είμαι εγκάθετος του κ. Μαρινάκη. Με τον κ. Αλαφούζο βρεθήκαμε στα δικαστήρια για την απόφαση του Υπουργείο και δικαιώθηκε το Υπουργείο 100% ότι ο νόμος είναι συνταγματικός.

Για το ότι πολλοί λένε ότι δεν εξελέγη επειδή πήγε κόντρα στον Ολυμπιακό: «Θα αστειεύεστε, ο αδερφός μου είναι ο Ολυμπιακός»

Για την Κάρτα Φιλάθλου: «Εγώ στο νου μου είχα τα χιλιάδες νέα παιδιά που φεύγουν από το σπίτι το μεσημέρι για να δουν έναν αγώνα και οι γονείς τους δεν ξέρουν που θα τα βρουν το βράδυ, σε αστυνομικό τμήμα, σε νοσοκομείο ή νεκροτομείο. Η Κάρτα Φιλάθλου δυστυχώς δεν ολοκληρώθηκε παρότι είχε κριθεί απολύτως νόμιμη από την αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων. Αυτό είναι το δικό μου παράπονο προς τον διάδοχό μου. Γιατί δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία της Κάρτας Φιλάθλου. Ξέρετε ότι οι οπαδικοί σύνδεσμοι προσέφυγαν μαζί με κοινούς δικηγόρους, εκεί ήταν όλοι αδέλφια…».

Για τη διοίκηση Γραμμένου και την κατάσταση τώρα: «Η κατάσταση είναι καλύτερη, όμως δεν είναι αυτό που είχα κατά νου. Εχουν γίνει βήματα προς την αξιοπιστία του ποδοσφαίρου. Το VAR είναι ένα θετικό μέτρο, που είχε προσπαθήσει και ο κ. Βασιλειάδης και ο κ. Συναδινός να φέρουν. Υπάρχει όμως ακόμη το κλίμα καχυποψίας. Δυστυχώς υπάρχουν κατάπτυστες ανακοινώσεις από τις ΠΑΕ για να βάζουν φωτιά στον αχυρώνα. Εδώ θα πρέπει να λειτουργήσουν οι νόμοι και οι κανονισμοί. Να λειτουργούν τα όργανα στη βάση της ισονομία.

Για την ανακοίνωση-απάντηση του Αυγενάκη στις “πολεμικές” ανακοινώσεις των ΠΑΕ: «Κάνει μία προσπάθεια μπας και επέλθει μία κοινή λογική. Δεν μπορώ να καταλάβω το πολεμικό κλίμα. Υπάρχει ένας ξένος αρχιδιαιτητής που φέρνει ξένους διαιτητής. Τι φταίει λοιπόν αν ο ρέφερι υποπέσει σε κάποια λάθη.

Για την ελληνική διαιτησία: «Υπήρχε μία μακρά περίοδο ανωμαλίας στη διαιτησία, χρειάζεται χρόνο για να έρθει σε υψηλό επίπεδο και το ξέρουν και οι ομάδες για αυτό συναινούν στους ξένους διαιτητές.

Ξένοι ή Ελληνες διαιτητές στα ντέρμπι: «Ξένοι διαιτητές στα ντέρμπι διότι το επίπεδο των Ελλήνων διαιτητών δεν είναι ικανοποιητικό ώστε να πείθει τους φιλάθλους όλων των ομάδων ότι ο διαιτητής θα κάνει το καθήκον του με αυτό που βλέπει και τη συνείδησή του. Ακόμη και να έκαναν το σωστό άκουγαν όσα δεν φανταζόμαστε και εδώ είναι η τραγικότητα αυτών των ανθρώπων. Το πρόβλημα καταλάμβανε και τους διαιτητές που σφύριζαν δίκαια. Κάτσε βγάλε από το μυαλό του φανατικού οπαδού ότι αυτός δεν είναι εγκάθετος.

Για την ανακοίνωση του Λάκοβιτς ότι η επιτροπεία φτάνει στο τέλος της: «Ο βαθμός σοβαρότητας των παραγόντων των μεγάλων συλλόγων δεν με κάνει να είμαι αισιόδοξος. Δυστυχώς είναι παθογένεια όταν τα προβλήματα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου μεταφέρονται στην ΕΠΟ».

Για τον Περέιρα: «Με τον ξένο αρχιδιαιτητή λειτουργεί καλά το σύστημα. Είναι εκ των προτέρων ένας άνθρωπος που δεν μπορεί να του προσάψει σχέσεις με ομάδες ή παράγοντες».

Για το ότι το VAR αγοράστηκε χωρίς γραμμές: «Είναι απαράδεκτο ότι δεν έχουμε εφοδιαστεί με τα κατάλληλα τεχνολογικά μέσα. Μπορεί να αμφισβητηθεί μία απόφαση του διαιτητή, όμως ξεπερνάει τα όρια αν υπάρχει αμφισβήτηση σε αυτό που βλέπουμε στην οθόνη».

Για το αν ο χώρος της διαιτησίας έχει καθαρίσει: «Δεν ξέρω αν έχει καθαρίσει από εγκάθετους. Πρέπει να ανέβει το επίπεδο των Ελλήνων διαιτητών. Δεν σφυρίζουν στα διεθνή παιχνίδια. Δεν κρίνονται ως αξιόπιστοι. Αυτό πρέπει να δει η ΕΠΟ. Αν αρχίσουμε ξανά από την αρχή τον επηρεασμό των διαιτητών, εάν οι παράγοντες δεν αφήσουν τους διαιτητές ήσυχους και προσπαθούν να εντάξουν ορισμένους από αυτούς στη σφαίρα επιρροής τους τότε δεν θα δει το ελληνικό ποδόσφαιρο άσπρη μέρα».

Για τα τηλεοπτικά: «Η ΕΡΤ ήταν αξιόπιστος φορέας μετάδοσης των ελληνικών αγώνων. Η ιδεολογία της ΝΔ είναι διαφορετική και στρέφεται προς τις ιδιωτικοποιήσεις.

Για την επικείμενη πώληση της NOVA στον Μαρινάκη με κούρεμα των δανείων: «Όταν το ακούει αυτό ένας που έχει κόκκινα δάνεια δικαίως αγανακτεί. Ο κ. Μαρινάκης είναι επιτυχημένος επιχειρηματίας στη ναυσιπλοΐα. Τον βλέπω όμως με μεγάλη ζέση να παίρνει τη μία μετά την άλλη τις εφημερίδες, έχει έναν φιλικό προσκείμενο ραδιοφωνικό σταθμό, μπαίνει στην τηλεόραση παίρνοντας δικαίως και την άδεια. Τώρα έρχεται και η NOVA. Γιατί αυτή η πλημμυρίδα στα ΜΜΕ, θα υπάρχει καμία εφημερίδα που δεν θα είναι του κύκλου του; Το προσεγγίζω καθαρά νομικά. Μπορεί να υπάρξει νόθευση του ανταγωνισμού. Αν η χρηματοδότρια εταιρία ΝΟVA ανήκει σε έναν από τους παίκτες τότε μπορεί η χρηματοδότηση να ελέγχεται. Αν αρχίσεις όλα να τα μπλέκεις και να δημιουργείς μία αίσθηση ότι λειτουργείς μονοπωλιακά τότε η Επιτροπή Ανταγωνισμού πρέπει να επέμβει».

Για το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί για εναγκαλισμό τον Μαρινάκη με τη ΝΔ: «Το είχα διαπιστώσει όταν ήμουν υπουργός Δικαιοσύνης. Το βράδυ υπήρξαν τοποθετήσεις του κ. Μαρινάκη και το πρωί ερχόταν ως επιχειρήματα της ΝΔ στη βουλή. Ο κ. Μαρινάκης δεν την αγαπάει απλά τη ΝΔ, τη χρηματοδοτεί. Εάν τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ τα χρηματοδοτούσε ο κ. Σαββίδης τι θα λέγανε; Θα λέγανε ότι είναι σκάνδαλο πρώτου βαθμού και θα ήταν».

Για τη δίκη της «συμμορίας»: «Εδώ υπάρχουν μεθοδεύσεις όταν δεν πηγαίνουν κρίσιμοι μάρτυρες στο δικαστήριο. Αν δεν μπορούν να σταθούν οι κατηγορίες να γίνει επιτέλους η δίκη, να απαλλαγούν οι άνθρωποι και να μην καθίστανται υπόδικοι. Η επιτάχυνση αυτών των υποθέσεων είναι προς όφελος των κατηγορούμενων που ισχυρίζονται ότι είναι αθώοι».

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή