Κούγιας: Αυτοί που έπρεπε να είναι κατηγορούμενοι στο «Koriopolis» δεν είναι

Print Friendly, PDF & Email

Συνεχίστηκε και την Παρασκευή (27/7) στο Πενταμελές Εφετείων Κακουργημάτων η εκδίκαση της έφεσης που αφορά την υπόθεση των στημένων αγώνων του 2011, γνωστή και ως «Koriopolis».

Σήμερα το «παρών» στην ακροαματική διαδικασία έδωσε ένας εκ των βασικών μαρτύρων της υπόθεσης, ο Αλέξης Κούγιας.

Ο γνωστός ποινικολόγος αναφέρθηκε εκ νέου στο περιβόητο Ηλιούπολη-Λεβαδειακός 2-4 του 2011, λέγοντας πως είναι το πιο στημένο ματς που έχει δει, απάντησε σε ερωτήσεις της έδρας για συγκεκριμένα πρόσωπα και έκανε ξανά αναδρομή στα κέντρα ελέγχου του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΑΕΛ ξεκίνησε τις αναφορές του από το 1996:

«Ο Κόκκαλης χρηματοδότησε τις εκλογές της ΕΠΟ το ’96 και ήλεγξε την ομοσπονδία μέσω του Θωμά Μητρόπουλου. Για να ανέβει κατηγορία μια ομάδα, όπως όταν είχα εγώ την Παναχαϊκή και δεν με άφηναν να ανέβω, έπρεπε ή να είσαι κοντά σε μια μεγάλη ομάδα είτε να έχεις προσβάσεις στην ΕΠΟ. Όποιος ελέγχει την ΕΠΟ μπορεί να κάνει τα πάντα.

Ο Πατέρας εκθρόνισε τον Κόκκαλη και τον Γκαγκάτση αλλά στην ουσία δεν έκανε κάτι διαφορετικό από τους προηγούμενους. Απλά άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς. Μετά ήρθε ο Μαρινάκης και άλλαξε και πάλι το status quo.

Τότε ήμουν ιδιοκτήτης της Παναχαϊκής και κάποια στιγμή απελπίστηκα. Από την Γ’ Εθνική έπρεπε να ανέβω εγώ και ανέβαινε η Ηλιούπολη και η Ρόδος. Από την Β’ Εθνική αντί να ανέβουμε εμείς, ανέβαινε ο Πλατανιάς ή μετά η Καλλονή. Υπήρχε εντολή να μην ανέβουμε ποτέ. Τότε προσπάθησα να ενεργοποιήσω τους εισαγγελείς και έτσι με φώναξε η εισαγγελέας Παπανδρέου».

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στις περιβόητες κασέτες:

«Τον Μάρτιο του 2011 με φώναξε ο Πατέρας και μου έβαλε να ακούσω μια συνομιλία του Μπέου με τον Μαρινάκη. Μίλαγαν για το πώς θα επηρεαστεί ο διαιτητής του αγώνα του Ολυμπιακού με την Μακάμπι και πώς θα χρησιμοποιηθεί ο διαιτητής Δαλούκας, τον οποίο θα δωροδοκούσαν με 300.000 ευρώ για να μιλήσει με τον Ιταλό διαιτητή που θα σφύριζε το ματς, τον οποίο ο Δαλούκας τον γνώριζε.

Μου βάζει και μια δεύτερη κασέτα που μίλαγαν ο Μπέος με τον Δαλούκα. Ήταν για ένα ματς Άρης-Παναθηναϊκός, για να σφυρίξει ο Δαλούκας υπέρ του Άρη. Είπα στον Πατέρα να στείλει τα cd στο γραφείο μου με ανώνυμη επιστολή και υποσχέθηκα να μην αποκαλύψω ποτέ ποιος μου τα έδωσε.

Από τότε οργανώθηκε μια ιστορία ώστε να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα στο ποδόσφαιρο. Εγώ πήγα τα cd στην εισαγγελέα Ράικου. Ένιωθα πλέον ότι δεν είμαι μόνος.

Υπήρχε και μια τρίτη κασέτα στην οποία μίλαγε ο Πιλάβιος, την οποία άκουσα αλλά δεν την είχα. Στο επίμαχο χρονικό διάστημα το ποδόσφαιρο το ήλεγχαν ο Πατέρας και ο Σοφοκλής Πιλάβιος και πιστεύω ότι υπήρχε συμφωνία ώστε να μην αναδειχθεί ο ρόλος τους σε όλο αυτό. Ο Πατέρας ήθελε απλά να εκδικηθεί τον Μαρινάκη. Και κατά την κρίση μου, η ενεργοποίηση της ΕΥΠ τότε, έγινε με παρέμβαση Πατέρα.

Αργότερα το κλίμα γύρισε εναντίον μου, με επιθέσεις που δεχόμουν από τον ΣΚΑΪ και τον Θωμαΐδη, όταν πούλησα έναν παίκτη στον Ολυμπιακό και αποκαταστάθηκαν οι σχέσεις μου με τον Μαρινάκη.

Ναι, στον πρώτο βαθμό είχα καταθέσει ότι μισούσα δύο ανθρώπους, τον Μαρινάκη και τον Τσακογιάννη. Για την κόντρα που είχαμε, λόγω της συμπεριφοράς τους απέναντί μου. Αλλά αυτοί που κυρίως έπρεπε να είναι κατηγορούμενοι σε αυτή την υπόθεση, δεν είναι».

«Αδίκησα τον Μπέο»
Κατά τη διάρκεια της μαρτυρίας του ο Αλέξης Κούγιας παραδέχθηκε πως αδίκησε τον Αχιλλέα Μπέο, όταν ο δεύτερος τον ρώτησε αν ισχύουν όσα είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του σε βολιώτικο Μέσο.

Για τον Τσακογιάννη: «Για τον Τσακογιάννη δεν ξέρω αν έπαιζε στοιχήματα. Εις βάρος της Παναχαϊκής πάντως έκανε τα πάντα. Οι άλλες ομάδες όταν έπαιζαν με την Ηλιούπολη έβαζαν τους αναπληρωματικούς, τους πιτσιρικάδες. Όταν παίζανε με την Παναχαϊκή έβαζαν τους καλύτερους»

Για τον Κομπότη: «Ο Κομπότης είναι ένα πλουσιόπαιδο. Δεν είναι να τον έχεις αντίπαλο στο ποδόσφαιρο. Είναι μια εξαιρετική προσωπικότητα. Αλλά το ποδόσφαιρο πολλές φορές σε φέρνει σε επαφή με ανθρώπους που δεν θα έκανες παρέα».

Για το Ηλιούπολη – Λεβαδειακός: «Ήταν φανερό ότι η Ηλιούπολη που στο πρώτο ημίχρονο έμοιαζε με Μπαρτσελόνα, στο δεύτερο καθόταν να χάσει. Ο Κομπότης με τον Τσακογιάννη έχουν προσωπική σχέση. Δεν είναι ανάγκη να είχε στηθεί το ματς για τα χρήματα».

Για τα υπόλοιπα επίμαχα ματς του 2011 ο Αλέξης Κούγιας είπε πως δεν γνωρίζει κάτι.

Σήμερα κατέθεσαν επίσης ο πρώην πρόεδρος της ΚΕΔ, Βασίλης Τεροβίτσας και ο διαιτητής Σταύρος Μάνταλος.

Μεταξύ των μαρτύρων που βρίσκονται στην λίστα για να κληθούν είναι και οι εξής:

Νίκος Πατέρας, Σοφοκλής Πιλάβιος, Κώστα Πηλαδάκης, Βασίλης Γκαγκάτσης, Βίκτωρας Μητρόπουλος, Στράτος Γιδόπουλος, Γιώργος Σπανός, Γιάννης Καϋμενάκης, Σωτήρης Βοργιάς και οι πρώην διαιτητές Γιάχος, Κύζας και Αμπάρκιολης.

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή