Αρχική ΕΠΟ “Το ότι οι παίκτες δεν μπορούν να προσφύγουν έως 30/6 δε σημαίνει...

“Το ότι οι παίκτες δεν μπορούν να προσφύγουν έως 30/6 δε σημαίνει ότι δε θα πληρώνονται”

Αστέριος Αντωνίου

Για τις αποφάσεις που λήφθηκαν στη χθεσινή Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ και το μέλλον των πρωταθλημάτων μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό Focus o αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΠΟ, Αστέριος Αντωνίου.

Ακολουθεί η απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης:

-Βγήκατε από μία τηλεδιάσκεψη όλοι μαζί της εκτελεστικής επιτροπής της Ελληνικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, μια πολύωρη τηλεδιάσκεψη που μάθαμε εμείς ότι πήρατε κάποιες από φάσεις, ότι σταματούν οι προσφυγές εναντίον των ομάδων και γίνεται παύση πληρωμών μέχρι 31/08 ισχύει αυτό;

-Σε αυτό που λέτε, οι ποδοσφαιριστές πληρώνονται από τις ομάδες τους, απλά μέχρι 30/06 δεν μπορουν να κάνουν προσφυγές, δεν μπορούμε να παρέμβουμε εμείς σε αυτό. Η ερμηνεία που δίνετε είναι λάθος, οι ποδοσφαιριστές δεν μπορούν να κάνουν προσφυγές αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι ομάδες δεν θα πληρώνουν τους ποδοσφαιριστές. Αυτό είναι θέμα των ομάδων. Αν για κάποιο λόγο κάποιος ποδοσφαιριστής ήθελε να κάνει προσφυγή απλά αναστέλλεται λόγω της κατάστασης με τον Κορωνοϊό. Απλά μέχρι 31/08 αναστέλλονται οι υποχρεώσεις των ΠΑΕ προς την ΕΠΟ. Εκ των πραγμάτων αυτό είναι λογικό αφού οι ομάδες δεν έχουν πόρους.

-Άρα έχετε πολλά λεφτά στην ΕΠΟ και δεν χρειάζεται να πάρετε τα λεφτά από τις ομάδες…

Αυτή τη στιγμή δεν λειτουργεί κάτι, δεν λειτουργεί με την έννοια ότι από τη στιγμή που δεν παίζεται ποδόσφαιρο έχουν ανασταλεί όλες σχεδόν οι λειτουργίες. Ασφαλώς υπάρχει ένα ποσοστό το οποίο επιβάλλεται να υπάρχει γιατί τρέχουν θέματα και η απόφαση που υπήρξε είναι ότι θα πληρωθεί κανονικά το προσωπικό αφαιρουμενου του ποσού που δίνει η πολιτεία. Δυνητική ήταν η απόφαση, είναι στην κρίση των οργανωσεων και των εταιρειών του ιδιωτικού τομέα και των διοικητικών οργάνων αν θα γίνει πράξη αυτή η απόφαση. Η ομοσπονδία αποφάσισε σήμερα το προσωπικό που ούτως ή άλλως ένας μεγάλος αριθμός εκπληρώνει κάποιες υποχρεώσεις και παρά την θέληση τους είναι σε εγκλεισμό και δεν μπορούν να προσφέρουν ένεργα.

-Εχετε μια τάξη μεγέθους να μας πείτε, ποτέ εάν πιστεύετε να ξαναπαιχτεί ποδόσφαιρο βέβαια αυτό είναι και θέμα της FIFA και της UEFA αλλά τι λέτε σαν ΕΠΟ;

-Κοίτα αυτό δεν είναι μόνο θέμα της FIFA και της UEFA, αλλά και θέμα των επιμέρους κρατών. Από τη στιγμή που εισέρχεται κάποιος αυτή τη διαδικασία δεν μπορεί να μπει στη συζήτηση κανείς να ξεκινήσει κάτι όταν η κυβέρνηση έχει πάρει κάποια μέτρα για την ασφάλεια. Πρωταρχικό θέμα είναι η υγεία των ανθρώπων και πάνω σε αυτό δεν μπορεί να πάρει κανείς απόφαση. Επειδή πριν από κάποιες μέρες είχαμε και την τηλεδιάσκεψη στην Super League, η εκτίμησή μου είναι ότι μέχρι τέλος του μήνα δεν μπορούμε να μιλάμε για το πότε θα ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα, πρέπει να άρει κάποιες δεσμεύσεις που έχει πάρει η πολιτεία και μετά να αποφασίσει η Super League και να δοθεί ένα χρονοδιάγραμμα προετοιμασίας των ομάδων κάτι που βέβαια όσο στενεύουν τα όρια πάμε πιο πίσω. Αναβλήθηκαν επ αόριστον τα παιχνίδια του κυπέλλου για να ολοκληρωθεί και το κύπελλο γιατί είμαστε στην απαγόρευση και δεν μπορείς να προσδιορίσεις πότε θα αρθεί η απαγόρευση.

-Αν δεν παιχτεί το πρωτάθλημα, θα παιχτεί το κύπελλο;

Προσωπική μου άποψη γιατί το θέμα αυτό δεν το χουμε αναπτύξει, μάλιστα σε ερώτηση που έγινε όταν ανοίξαμε το θέμα, είπαμε ότι για να αναφέρουμε κάτι συγκεκριμένο πρέπει να ξέρουμε ποιο χρονοδιάγραμμα θα δώσει για την άρση των μέτρων Η πολιτεία. Αυτή τη στιγμή σε προσωπικό επίπεδο αν με ρωτάτε νομίζω ότι το κύπελλο μπορεί να τελειώσει. Το κύπελλο δεν βγάζει ομάδα στην Ευρώπη, με την έννοια ότι μπορεί ο κυπελλούχος να χει ήδη εξασφαλίσει την θέση του στην Ευρώπη από το πρωτάθλημα.

-Ναι αλλά υπάρχει το καλό εισιτήριο για το Europa League, παράδειγμα αν πάρει ο Άρης το κύπελλο πάει 3ος…

Το καταλαβαίνω αλλά αυτό έχει να κάνει με το ποια θέση θα πάρει η κάθε ομάδα, αν θα πάρει την τρίτη τέταρτη στην κατάταξη. Εγώ λέω ότι το κύπελλο ως θεσμός επειδή είναι 3 παιχνίδια μονο, επί της ουσίας 2 αγωνιστικές νομίζω μπορεί να ολοκληρωθεί έστω και αργότερα. Δεν ξέρω τι θα προτείνει η FIFA και η UEFA για τις δηλώσεις των ομάδων. Δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα, απλά όσο περιορίζεται το χρονοδιάγραμμα και αφουγκραζόμενος τις αποψεις, γιατί τον πρώτο λόγο για την συνέχεια θα τον έχουν οι ΠΑΕ και η λίγκα.

– Σήμερα έβγαλε ανακοίνωση ο κύριος Αυγενάκης και είπε ότι θα αποφασίσουν μόνοι τους οι ομοσπονδίες και λιγκες τι ακριβώς θα γίνει αν θα ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα ή όχι

Αυτό εννοείται αφού αφορούν θέματα που άπτονται της υγείας των ποδοσφαιριστών, εβγαλε κάποιος στην λίγκα ενα θέμα πως αν ξεκινήσουν οι προπονήσεις επειδή θα αρθούν μερικώς τα μέτρα και δουν ότι έχει προσβληθεί ένας ποδοσφαιριστής από κορονοϊό θα συνεχιστεί το πρωτάθλημα; Ή αν μπει μια ομάδα σε καραντίνα. Όλα αυτά είναι ακόμα στον προβληματισμό τι θα γίνει μετά και κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα αφού μέχρι στιγμής η κυβέρνηση που βλέπουν τα θέματα υγείας δεν έχουν σαφή άποψη για το πώς θα εξελιχθεί αυτό. Υπάρχουν και ξένοι ποδοσφαιριστές οι οποίοι είναι στις ομάδες μας οι οποίοι είναι στην πατρίδα τους αυτή τη στιγμή και αυτό έχει να κάνει γενικότερα με την Ευρώπη και όχι μόνο με μας εδώ και πρέπει να δούμε τι γίνεται και στις υπόλοιπες χώρες. Η UEFA πρέπει να δει συνολικά τι μέλλει γενέσθαι σε συνεννόηση με τις εγχώριες λίγκες

-Εαν σήμερα που ο Κορωνοϊός είναι σε έξαρση και συνεχιστεί αυτό και δεν παίξουμε μπάλα γιατί πάει μέχρι τέλους Ιουνίου και δεν προλαβαίνουμε, τι γίνεται μετά;

Αυτό είναι ένα θέμα που απασχόλησε και προχθές στη Super League υπήρχαν δύο θέσεις. Είναι μία απόφαση που πρώτα θα πρέπει να δώσει το πράσινο φως UEFA. Στο Βέλγιο που πήγαν να πάρουν μία απόφαση παρενέβη UEFA και δεν την έκανε δέκτη, οπότε εμείς ούτε σαν πρωτάθλημα ούτε σαν ομοσπονδία δεν μπορούμε να προκαταβάλουμε τα πράγματα και να πούμε δεν τελειώνει το πρωτάθλημα, τι κάνουμε; Αυτά τα θέματα θα συζητηθούν δεν θέλω να προκαταβάλω τα πράγματα ο καθένας έχει απόψεις αλλά αυτή την στιγμή είμαστε μεσα στο προβλημα άρα το αφήνουμε, έχει προγραμματιστεί για τις 24 του μηνός καινούργια τηλεδιάσκεψη αν δεν έχει προκύψει πιο νωρίς κάποια απόφαση αν και δεν νομίζω να προκύψει γιατί πλησιάζουν οι μέρες για να δούμε πού βρισκόμαστε τότε και ανάλογα να αποφασιστεί τότε. Υπήρχαν διαφορετικές απόψεις και δεν θέλω να πάρω θέση σε αυτό.

-Η απάντηση δηλαδή είναι ότι δεν είναι της παρούσης αυτή τη συζήτηση;

Αυτό ακριβώς, η θέση της ομοσπονδίας την οποία εξέφρασα προσωπικά στο συμβούλιο της λίγκας, είναι ότι είμαστε προβληματισμένοι με όλο αυτό να δούμε όλα τα θέματα των αδειοδοτήσεων των αναστολών πληρωμών που είδαμε στο συμβούλιο της ΕΠΟ αλλά οποιαδήποτε απόφαση εκτός της αναστολής των πρωταθλημάτων που πήραμε στο τέλος θα είναι βεβιασμένη και θα φέρει προβλήματα παρα θα δώσει λύσεις γιατί αν δεν αρθούν τα μέτρα κανείς δεν μπορεί να πάρει απόφαση, ούτε και η uefa γιατί αν υπάρχει απαγόρευση στην Ελλάδα με προβλήματα σοβαρά, μπορεί η uefa να πει παρά τα προβλήματα υγείας να μπούμε να παίξουμε ποδόσφαιρο; Νομίζω πως όχι.

– Όσον αφορά τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα; Θα τα παρασύρει η απόφαση της FIFA και της UEFA;

Στο συμβούλιο έγινε και αυτό το ερώτημα και η απάντηση του προέδρου, γιατί το ερώτημα μπηκε ως εξής, ρωτάνε οι ενώσεις αν η απόφαση θα παρθεί από αυτές για το αν θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα ή από την ΕΠΟ συνολικά, δηλαδή να πει η ΕΠΟ ότι ξεκινάνε τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Αυτό για να το πει η ΕΠΟ ή να του πουν οι επιμέρους ενώσεις, απάντησε έτσι ο πρόεδρος, θα το δούμε όταν αρθουν τα μέτρα και με ποια σειρά θα αρθούν τα μέτρα αυτά γιατί ακούγονται πολλά και τα περισσότερα δεν έχουν βάση. Κάθε μέρα βλέπουμε υπουργούς που δεν μπορούν να δώσουν συγκεκριμένη απάντηση. Θα πρέπει να περιμένουμε. Στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα τα δικά μας σταμάτησαν δύο μέρες πριν τα σταματήσει συνολικά η ΕΠΟ και πιστεύω ότι από την στιγμή που θα ανακοινώσει η πολιτεία θα πάρει θέση και η ΕΠΟ.

Exit mobile version