Ο Οζίλ ανακοίνωσε το «τέλος» από τη Γερμανία καταγγέλλοντας ρατσιστική συμπεριφορά

Print Friendly, PDF & Email

Εστω και με καθυστέρηση δύο μηνών, ο Μεσούτ Οζίλ τοποθετήθηκε για την πολυσυζητημένη φωτογραφία του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την οποία δέχθηκε σφοδρή κριτική στη Γερμανία.

Ο διεθνής άσος της Αρσεναλ, μαζί με τον επίσης τουρκικής καταγωγής Ιλκάι Γκιντογάν, συναντήθηκαν και φωτογραφήθηκαν με τον Τούρκο Πρόεδρο τον Μάιο, εν μέσω προεκλογικής περιόδου στην Τουρκία. Ο Οζίλ, ο οποίος δεν είχε τοποθετηθεί δημόσια ως τώρα για το ζήτημα, προχώρησε σήμερα σε μία ανάρτηση στο twitter, στην οποία επισημαίνει ότι η ενέργειά του δεν είχε πολιτικό χαρακτήρα, αλλά ήταν μία κίνηση σεβασμού προς τη χώρα από την οποία κατάγεται.

«Για μένα, η φωτογραφία μου με τον Πρόεδρο Ερντογάν δεν είχε σχέση με την πολιτική ή τις εκλογές, αλλά με το σεβασμό μου προς το ανώτατο αξίωμα της πατρίδας της οικογένειάς μου», αναφέρει ο διεθνής Γερμανός μέσος και προσθέτει: «Εχω δύο καρδιές, μία γερμανική και μία τουρκική». Παράλληλα, χαρακτηρίζει απαράδεκτους όσους συσχετίζουν την καταγωγή του ή την επίμαχη φωτογραφία με την κακή παρουσία της «νατσιονάλμανσαφτ» στο Μουντιάλ της Ρωσίας.

Λίγο αργότερα ο άσος της Αρσεναλ γνωστοποίησε μέσω των λογαριασμών του στα social media ότι δεν θα ξαναφορέσει τη φανέλα της εθνικής Γερμανίας, υποστηρίζοντας πως ένιωσε ανεπιθύμητος στα «πάντσερ» μετά την έντονη κριτική που δέχθηκε για τη φωτογραφία με τον Ερντογάν. Εφτασε μάλιστα σε σημείο να καταγγείλει ρατσιστική συμπεριφορά εναντίον του στη μακροσκελή ανακοίνωση που εξέδωσε:

«Ξέρω ότι με ήθελε εκτός ομάδας μετά την φωτογραφία μου με τον Ερντογάν, όμως ο Γιόαχιμ Λεβ και ο Όλιβερ Μπίρχοφ με στήριξαν. Στα μάτια του Γκρίντελ και των οπαδών του είμαι Γερμανός όταν κερδίζουμε, αλλά ένας μετανάστης όταν χάνουμε. Κι αυτό παρότι πληρώνω φόρους στην Γερμανία, παρότι κάνω χορηγίες σε γερμανικά σχολεία, παρότι κέρδισα το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2014. Παρόλα αυτά δεν είμαι αποδεκτός από την γερμανική κοινωνία. Μου συμπεριφέρονται σαν να είμαι… διαφορετικός.

Παρέλαβα το Bambi Award το 2010 ως παράδειγμα επιτυχημένης ενσωμάτωσης στην γερμανική κοινωνία, το βραβείο Silver Laureal Leaf το 2014 από την ομοσπονδιακή δημοκρατία της Γερμανίας και ανακηρύχθηκα σε ποδοσφαιρικό πρέσβη της Γερμανίας το 2015. Αλλά ξεκάθαρα… δεν είμαι Γερμανός; Υπάρχουν άραγε κριτήρια για να είναι κανείς πλήρης Γερμανός, τα οποία δεν πλοιρώ; Οι φίλοι μου ο Μίροσλαβ Κλόζε και ο Λούκας Ποντόλσκι δεν έχουν ποτέ αναφερθεί ως Γερμανο-Πολωνοί, πως γίνεται εγώ να είμαι Τουρκο-Γερμανός; Είναι επειδή μιλάμε για την Τουρκία; Επειδή είμαι Μουσουλμάνος; Νομίζω ότι εγώ υπάρχει ένα σημαντικό ζήτημα. Όταν με αναφέρουν ως Τουρκ-Γερμανό είναι σαν να διαχωρίζουν ανθρώπους που έχουν οικογένεια με μέλη που ανήκουν σε πάνω από μία χώρα. Εγώ μεγάλωσα και εκπαιδεύτηκα στην Γερμανία, γιατί ο κόσμος δεν αποδέχεται ότι είμαι Γερμανός;».

Σε άλλο σημείο της ο Οζίλ κατακρίνει ανάλογες τοποθετήσεις του Γερμανού πολιτικού Μπερντ Χολτσχάουζρ, ενώ καταλήγει: «Η αντιμετώπιση που είχα από την γερμανική ομοσπονδία και πολλούς άλλους με κάνουν να μην επιθυμώ πια να φοράω τη φανέλα της Εθνικής Γερμανίας. Νιώθω ανεπιθύμητος και νομίζω ότι όσα πέτυχα με αυτήν από το 2009 έχουν ξεχαστεί. Άνθρωποι με βαθιά ρατσιστικά ιδεώδη δεν θα πρέπει να τους επιτρέπεται να εργάζονται για την μεγαλύτερη ποδοσφαιρική ομοσπονδία στον κόσμο, που έχει πολλούς παίκτες με καταγωγή από δύο χώρες. Συμπεριφορές όπως οι δικές τους απλά δεν αντιπροσωπεύουν τους παίκτες που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να εκπροσωπούν.

Με πολύ βαριά καρδιά και μετά από μεγάλη σκέψη έπειτα από τα πρόσφατα γεγονότα, ανακοινώνω ότι δεν θα συνεχίσω να παίζω με την Εθνική Ηερμανίας όσο έχω αυτό το αίσθημα του ρατσισμού και της έλλειψης σεβασμού. Φορούσα την φανέλα της Εθνικής Γερμανίας με τόση τιμή και ενθουσιασμό, αλλά πλέον δεν το κάνω πια. Αυτή η απόφαση ήταν πολύ δύσκολη, διότι πάντα έδινα τα πάντα για τους συμπαίκτες μου, τους προπονητές μου και τους καλούς ανθρώπους στην Γερμανία.

Αλλά όταν υψηλόβαθμα στελέχη της γερμανικής ομοσπονδίας μου συμπεριφέρονται όπως έκαναν, δείχνοντας ασέβεια προς τις τουρκικές μου ρίζες και εκμεταλλευόμενοι εγωιστικά την κατάσταση με τοποθέτησαν μέσα στην πολιτική τους ατζέντα, τότε δεν πάει άλλο. Αυτός είναι ο λόγος που παίζω ποδόσφαιρο και δεν θα καθίσω πίσω αραχτός δίχως να κάνω τίποτα για αυτό. Ο ρατσισμός δεν πρέπει ποτέ να γίνεται αποδεκτός».

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή