Νεκρός από αστυνομικά πυρά ο τρομοκράτης της Βαρκελώνης

Print Friendly, PDF & Email

Νεκρός είναι ο δράστης της πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης στη Βαρκελώνη, Γιουνές Αμπουγιακούμπ, όπως επιβεβαίωσε πριν λίγη ώρα η καταλανική Αστυνομία.

Ο 22χρονος Μαροκινός σκοτώθηκε από αστυνομικά πυρά στην κωμόπολη Σουμπιράτς, 45 χιλιόμετρα δυτικά της Βαρκελώνης. Η Αστυνομία είχε διευκρινίσει νωρίτερα πως ο Αμπουγιακούμπ είναι ο μοναδικός ενεργά καταζητούμενος για τα χτυπήματα στην Καταλονία.

Πυροτεχνουργοί χρησιμοποιούν ρομπότ ώστε να ελέγξουν τη σορό του τρομοκράτη, καθώς φαίνεται πως ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά.

Ο Αμπουγιακούμπ, γεννηθείς στο Μαρόκο, ήταν ο οδηγός του ημιφορτηγού που εισέβαλε στον πεζόδρομο Λας Ράμπλας, στην τουριστική καρδιά της Βαρκελώνης, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 13 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 100.

Κατάφερε να διαφύγει πεζός μέσα στον πανικό και στη συνέχεια μαχαίρωσε μέχρι θανάτου έναν νεαρό άνδρα προκειμένου να του κλέψει το αυτοκίνητο και να εγκαταλείψει την πόλη. Κατά τη διαφυγή του συνάντησε ένα σημείο ελέγχου, επιτάχυνε και χτύπησε έναν αστυνομικό, προτού εγκαταλείψει το όχημα στα περίχωρα της πόλης. Η σορός του δολοφονημένου νεαρού βρέθηκε στο πίσω κάθισμα.

Ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 15 τα ξημερώματα της Παρασκευής όταν πέντε συνεργοί του Αμπουγιακούμπ παρέσυραν πεζούς με το ΙΧ τους στην παραθεριστική πόλη Καμπρίλς, περίπου 100 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Βαρκελώνης, προτού σκοτωθούν από πυρά αστυνομικών.

Οι Αρχές πιστεύουν πως ο τουλάχιστον 12μελής πυρήνας σχεδίαζε μεγάλης κλίμακας βομβιστικές επιθέσεις στην Βαρκελώνη και είχε στήσει εργαστήριο παρασκευής εκρηκτικών μηχανισμών σε κτήριο στον οικισμό Αλκανάρ.

Τα σχέδιά των τρομοκρατών διακόπηκαν απροσδόκητα την περασμένη Τετάρτη, όταν ισχυρή έκρηξη ισοπέδωσε το εργαστήριό τους. Το γεγονός αυτό μάλλον υποχρέωσε τα υπόλοιπα μέλη του πυρήνα να προβούν σε βιαστικά σχεδιασμένες και πιο πρόχειρες επιθέσεις με αυτοκίνητα.

Στην Αλκανάρ έχουν βρεθεί περίπου 120 φιάλες βουτανίου και λείψανα από τουλάχιστον τρεις νεκρούς. Υπάρχουν σοβαρά στοιχεία ότι ένας από τους νεκρούς είναι ο αγνοούμενος ιμάμης Αμπντελμπακί Ες Σάτι, ο οποίος θεωρείται μέλος και θρησκευτικός καθοδηγητής του πυρήνα.Την ευθύνη για τα χτυπήματα στη Βαρκελώνη και την Καμπρίλς έχει αναλάβει το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος, χωρίς πάντως να παράσχει απτά στοιχεία για τη σύνδεσή του με τους τρομοκράτες.

Συναγερμός έχει σημάνει και στην Ιταλία, μετά τις απειλές του ISIS ότι θα είναι ο επόμενος στόχος.

Σαράντα-οκτώ άτομα παραμένουν νοσηλευόμενα από τις δύο επιθέσεις σε Βαρκελώνη και Καμπρίλς, με οκτώ εξ αυτών να είναι σε κρίσιμη κατάσταση και άλλοι 12 σε σοβαρή, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία από τις καταλανικές υπηρεσίες υγείας που εκδόθηκαν στις 19:00 το απόγευμα ώρα Ελλάδος.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή